Djeca iz Rusije u Bijeljini

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je danas prijem za folklorne umjetnike iz moskovske grupe „Zlatna kapija"koji njeguju rusku i srpsku tradicionalnu i duhovnu muziku na ruskom, srpsku i staroslovenskom jeziku, kao i za mlade Ruse iz grada Azov koji realizuju projekat „Kod družbe" u saradnji sa bijeljinskim Udruženjem srpsko-ruskog prijateljstva „Zavet".

Republika Srpska 24.07.2017 | 14:45
Djeca iz Rusije u Bijeljini
Ruski folkloristi će održati zajednički koncert sa SKUD-om „Semberija" u utorak 25. jula, na platou ispred Centra za kulturu, sa početkom u 20:00 časova.

Ova mješovita pjevačka grupa prethodnih desetak dana je u posjeti Srbiji, a u okviru tog puta prihvatili su i poziv iz Bijeljine da nastupe zajedno sa SKUD-om „Semberija".

''Da bi se što bolje upoznali i zbližili sa Bijeljincima, gosti iz Moskve su smješteni kod omladinaca iz našeg SKUD-a.Pokazaćemo im ljepote Bijeljine i nadam se da će se ugodno osjećati tokom boravka kod nas, ali i da će bijeljinska publika uživati na našem zajedničkom koncertu'', navela je Branka Marković Savčić, direktor SKUD-a „Semberija", izražavajući uvjerenje da će ova posjeta biti uvod u širu kulturnu saradnju između Bijeljine i ruskih gradova.



U „Zlatnoj kapiji" nastupa četrdesetoro djece uzrasta od sedam do šesnaest godina, a u posjeti Bijeljini boravi 17 folklorista i četvoro pedagoga.

Rukovodilac ansambla Natalija Artjomova je, uz riječi zahvalnosti na gostoprimstvu u Bijeljini, najavila da će na koncertu pred Centrom za kulturu predstaviti rusku tradicionalnu muziku, kao i da će, uz pjesme SKUD-a „Semberija" to biti mali praznik slovenske kulture.

Druga grupa mladih Rusa takođe boravi kod svojih vršnjaka u Bijeljini, nastojeći da saznaju što više o srpskim porodicama i njihovim običajima, o čemu snimaju dokumentarni film. Premijera filma planirana je za decembar ove godine, a film će biti preveden na srpski, ruski i engleski jezik.

Gradonačelnik Mićić je gostima iz Rusije i mladima iz Bijeljine poželio da sačuvaju veze koje će uspostaviti ovom prilikom i da nastave da ih razvijaju kako bi to bila osnova za dalje povezivanje između lokalnih zajednica u dvije zemlje.

''Neka vam Bijeljina ostane u dobrom sjećanju i ispričajte u Rusiji da smo otvoreni za saradnju sa prijateljima iz cijelog svijeta, a Rusi su svakako među nama najbližim narodima i zemljama'', istakao je Mićić.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar