Na odmor bez brige

Sezona godišnjih odmora uveliko traje. Iako se građani trude da ništa ne zaborave kada krenu na odmor - često je izuzetak putničko osiguranje. Potvrda koju dobijemo za nekoliko minuta, da li u osiguravajućoj kući ili u FZO, mogla bi nam uštedjeti mnogo novca.

Republika Srpska 22.07.2017 | 10:38
Na odmor bez brige
"Zemlja bogova" ove godine najatraktivnija je lokacija za ljetovanje. Niske cijene za ljetovanje u Grčkoj, u potpunosti su zasjenile do sada neprevaziđene lokacija kao što su Crna Gora i Hrvatska.

"Nevjerovatno je velika potražnja za aranžmanima u Grčkoj. Od početka godine, od svih putovanja koje smo imali ukupno, više od pola je otišlo na Grčku, a ostatak je raspoređen na sve ostale destinacije koje imamo u ponudi", navodi Јasminka Andrić iz turističke agencije.

To i ne čudi imajući u vidu da se tokom maja na deset dana sa prevozom u Grčku moglo otići za 80 evra. I sada je cijena skromna, pa je za isti broj dana potrebno izdvojiti oko 200 evra.

Na odmor ne bi trebalo ići bez polise zdravstvenog osiguranja. Troškovi liječenja najobičnije prehlade ili upale uha, koja je na moru česta, koštaju i po nekoliko stotina evra.

Ukoliko ipak idete u zemlju koja nije pokrivena FZO možete jednostavno da odete u bilo koju osiguravajuću kuću i za 20-ak KM izvaditi putno zdravstveno osiguranje.

Јaftinije, međutim, mogu da prođu oni koji odluče da se osiguraju putem FZO. Za razliku od osiguravajućih kuća, potvrda iz Fonda važi samo u državama bivše Јugoslavije, ali i Velikoj Britaniji, Češkoj i Slovačkoj, sa kojima je BiH potpisala poseban sporazum.

"Taj INO obrazac je besplatan, osim ako nije predviđena neka participacija. Ista situacija je i u toj državi u koju idete. Nećete plaćati ništa, osim ako nije zakonom predviđena neka participacija. Potrebno je samo da taj INO obrazac odnesete u njihov FZO ili recimo u bolnicu direktno", kaže Boris Međedović iz FZO.

Spisak država u kojim građani BiH mogu da se liječe uz pomoć INO obrasca utvrđen je još u bivšoj državi. To pitanje reguliše Ministarstvo civilnih poslova na nivou BiH. Sa besplatnim zdravstvenim osiguranjem uz pomoć INO obrasca na put u Grčku građani BiH još će morati da sačekaju. U resornom bh. ministarstvu potvrdili su nam da o tome još nisu razgovarali sa grčkim vlastima.

Da bi se osigurali putem FZO, potrebno je da odete na pregled kod porodičnog ljekara, dobijete uvjerenje da ste sposobni za put i s tim dokumentom odete u FZO po takozvani INO obrazac. Razlog više da se osigurate je i taj što carinici u zemljama Evropske unije imaju diskreciono pravo da na granici zatraže potvrdu o zdravstvenom osiguranju putnika.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aqua

22.07.2017 15:33

Mozda i jeste lijepo ali brate previse je nesigurno da ne kazem opasno. Malo malo nekog turistu ubiju manijaci.

ODGOVORITE