Spremaju se za nuklearni napad

Američka savezna država Havaji priprema se za mogući nuklearni napad Severne Koreje, javljaju svetski mediji.

Svijet 21.07.2017 | 17:53
Spremaju se za nuklearni napad
Zvanilčnici Havaja pripremaju plan hitne odbrane od rakete koju bi Severna Koreja mogla da isplati na tu saveznu državu. Agencija za upravljanje hitnim slučajevima (EMA) predstavila je kampanju obrazovanja javnosti, u kojoj navodi šta stanovnici treba da učine ako Pjongjang odluči da napadne.

"Ne želimo da izazivamo nepotreban stres u javnosti, ali odgovorni smo za planiranje reakcije na svaku moguću opasnost", izjavio je službenik agencije Vern Mijagi za "Star Advertajzer" i dodao:

"Jedva čekamo da pokrenemo kampanju javnog informiranja kako bismo osigurali da će stanovnici Havaja znati što treba da učine ako dođe do opasnosti".

"Havaji njuz nau" je objavio da će deo kampanje biti testiranje sirene za hitne slučajeve svakog prvog radnog dana u mesecu.

"Prvo će se oglasiti normalna sirena, a zatim ona koja će se koristiti u slučaju napada".

Severna Koreja je početkom jula testirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) Hwasong-14 koja može da dosegne do Aljaske i Havaja. Zvaničnicii procenjuju da bi raketa s nuklearnom bojevom glavom mogla da stigne do Havaja za samo 20 minuta.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar