Preimenovan Trg maršala Tita

Odbor za imenovanja ulica i trgova Skupštine grada Zagreba donio je danas odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Region 21.07.2017 | 15:37
Preimenovan Trg maršala Tita
Za preimenovanje su bili predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović i Tomislav Jonjić (Nezavisni za Hrvatsku), Dragica Nikolić (BM365) i Ivan Čelić (HDZ), dok je protiv bila Rada Borić (Zagreb je naš), prenose hrvatski mediji.

Prije rasprave i glasanja, predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović održao je "duži čas istorije" o pozadini zahtjeva za preimenovanje trga i naveo da "nije riječ o političkoj trgovini, nego o poništenju najvećeg simbola komunističke jugoslovenske vladavine u Hrvatskoj".

U obrazloženju prijedloga za preimenovanje koji je uputio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić navodi se da je ovaj trg od svog nastanka bio prostor ideološko-političke konfrontacije.

"I pored toga što je čovjek po kojem je trg nazvan bio antifašista, on nas nakon 1945. godine nažalost nije poveo putem kojim su krenuli narodi zapadnog, demokratskog i slobodarskog svijeta", objašnjava Bandić.

Prije nego što odluka dođe pred Skupštinu grada Zagreba, vijeće gradske četvrti Donji grad, na čijoj je teritoriji Trg maršala Tita, moraće dati novo mišljenje nakon što su se već 2013. izjasnili protiv preimenovanja, a to moraju da učine i vijeća ostalih gradskih četvrti.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Laala

21.07.2017 16:05

Zalit ce te vi za tom komunistickom YU !

ODGOVORITE
Name

bivsi

21.07.2017 16:09

Posto ste ovlasteni, imate pravo preimenovati ime trga, medjutim obrazlozenje vam je dno dna. Taj trg i sve na njemu, izgradio je taj neslobodarski sistem. Pokazite na sta lici to sto ste vi izgradili nakon ukidanja te stranputice zvane Jugoslavija. Niste izgradili apsolutno nista, jer vam je Hrvstska duzna prema vani 70 milijardi EURa. Kad bi vam povjerioci uzeli citavu Hrvatsku, da naplate taj dug, ostali bi duzni jos bar 30 milijarfi EURa. To ste vi gospodo, sa svojim slobodarskim sistemom. Ni ostali na Balkanu nisu nista bolji.

ODGOVORITE
Name

Greska

21.07.2017 16:32

Ako je iko zasluzan sto Hrvati danas imaju drzavu to je Tito.

ODGOVORITE
Name

Milo

21.07.2017 17:40

On vam je najvise dao a vi mu ukidate trg nije fer

Name

Sladjan

06.08.2017 10:28

Bio sam uvek protiv Tita ali Hrvati nikada ne bi imali Dalmaciju i celo more da Tito to nije oduzeo od Italijana, takodje i Crnogorci.

ODGOVORITE