Tramp uskoro dolazi u Srbiju?

Predsednik SAD Donald Tramp mogao bi uskoro da poseti Srbiju i u Beogradu se direktno obrati srpskom narodu.

Srbija 20.07.2017 | 21:17
Tramp uskoro dolazi u Srbiju?
Predsednik Vučić je početkom nedelje u Vašingtonu uručio zvanični poziv predsedniku Trampu i potpredsedniku Majku Pensu da dođu u našu zemlju i taj poziv je, kako se saznaje, naišao na vrlo dobru reakciju Bele kuće.

Dopala mu se ideja

Obavešteni izvori ''Informera'' kažu da je Pensova reakcija na Vučićev poziv bila iznenađujuće pozitivna i da je pokazao veliko interesovanje za realizaciju te ideje.

''Pens je rekao Vučiću da zna da se srpski narod iskreno obradovao Trampovoj izbornoj pobedi i da je to ostavilo snažan utisak na čelnike nove administracije. Obećao je da će u najkraćem roku Trampu preneti Vučićev poziv, što je i učinio. Činjenica da su Srbi gotovo jedini u Evropi slavili Trampov trijumf i poraz Hilari Klinton jeste dodatni razlog da američki predsednik, prvi put posle 1980, poseti našu državu... Tokom razgovora u Vašingtonu došlo se i do predloga da predsednik Tramp u Beogradu održi govor na velikom skupu pred više od 100.000 ljudi'', prenosi sagovornik ''Informera'' iz najviših diplomatskih krugova.

Trampova poseta bila bi nesumnjivo od izuzetnog značaja za Srbiju jer je američki predsednik u Beogradu poslednji put bio septembra davne 1980. godine.



I dok niko od državnih zvaničnika nije želeo da komentariše saznanja, stručna javnost ne isključuje mogućnost da posle 37 godina ugostimo najmoćniju političku figuru na svetu.

Bivša glavna urednica "Politike" Ljiljana Smajlović, koja važi za najboljeg poznavaoca prilika u odnosima Srbije i SAD, kaže za ''Informer'' da nije nemoguće da Donald Tramp poseti Srbiju.



''Iz transkripta Trampovog razgovora sa britanskom premijerkom Terezom Mej, koji je procurio u javnost, saznali smo da je američkom predsedniku veoma važno uživa li simpatije lokalnog stanovništva u zemlji u koju dolazi. Sve će, naravno, zavisiti od razvoja američkih odnosa sa Putinom, a ako se ti odnosi dodatno relaksiraju, Srbija bi mogla čak i da konkuriše kao mesto nekog budućeg susreta lidera SAD i Rusije...'', smatra Smajlovićeva.

Stručnjak za međunarodne odnose i diplomata Ivo Visković misli da nije previše realno da u Beogradu vidimo Trampa, ali da je Pensov dolazak vrlo izvestan.

Imamo jak adut

Uopšte nije nemoguće da Tramp dođe. Njemu je veoma važno da li u nekoj državi uživa simpatije lokalnog stanovništva...
Ljiljana Smajlović, bivša urednica "Politike"

''Ne treba očekivati previše, jer smo mi ipak mala zemlja. Nemoguće da Tramp direktno dođe u Srbiju, eventualno na nekoliko sati u okviru neke šire regionalne ili evropske turneje. Prvo treba videti koliko će on uopšte biti aktivan predsednik u tom smislu, a koliko će državničke posete prepustiti pre svega državnom sekretaru i potpredsedniku. Svakako je Pensov dolazak mnogo izvesniji...'', ocenjuje Visković, uz opasku da, mimo drastičnog neslaganja oko pitanja Kosova, Vašington i Beograd imaju sve bolje odnose, zbog kojih je i moguće razmišljati o ovakvoj poseti.

Spojimo Putina i Trampa

S druge strane, Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative sumnja da ćemo uživo videti šefa Bele kuće.

''Tramp odlazi samo u one strateški najvažnije 'misije', poput ove nedavne u Poljskoj. Na baš dugom štapu je opcija da se eventualno pojavimo kao tzv. pružalac dobrih usluga. To bi značilo da kao neutralna zemlja budemo, na primer, domaćin novog sastanka Putina i Trampa. Ako može Minsk da bude mesto na kom se pregovara o Ukrajini, zašto da i mi ne pokušamo nešto slično...'', zaključuje Proroković.

Izvor: Informer

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bio moj favorit na izborima

20.07.2017 19:25

Najbolji predsjednok SADa u zadnjh bar 30 godina, da ne idem dalje.

ODGOVORITE
Name

Sombrero

20.07.2017 19:31

Dodik će biti u prvom safu, da ga dočeka.

ODGOVORITE
Name

borac

20.07.2017 19:36

Dolazi da se sa Bajom upozna.

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.07.2017 19:47

Neka dođe i Putin, obojicu ću da ih vodim na roštilj. :D

ODGOVORITE
Name

Brod

20.07.2017 21:04

Dobro bi bilo, ali svaka čast na pokušaju .

ODGOVORITE
Name

mira

21.07.2017 00:43

Mozda navrati iz Hrvatske?

Name

Lala

21.07.2017 07:58

Hoce li doci Željka da joj se ispuni želja ? A i manje kosta nego put u ameriku.

ODGOVORITE