Usvojene izmjene Izbornog zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru uputili članovi Kluba hrvatskih delegata u ovom domu.

Bosna i Hercegovina 19.07.2017 | 15:49
Usvojene izmjene Izbornog zakona
Za prijedlog je glasalo osam delegata - pet hrvatskih i tri srpska, protiv su bila četiri bošnjačka, a dva srpska su bila uzdržana.

Riječ je o prijedlogu izmjena i dopuna koje je utvrdio Hrvatski narodni sabor /HNS/, a kojima se reguliše izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH, koje se odnose na izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbore u Gradu Mostaru.

Predloženi zakon je po hitnom postupku razmatran na sjednici Doma naroda početkom maja, kada ga je Klub bošnjačkih delegata u Domu naroda proglasio štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda, nakon čega je taj predmet upućen Ustavnom sudu BiH na odlučivanje.

Ustavni sud BiH je početkom ovog mjeseca utvrdio da Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda, te da postupak njegovog usvajanja treba sprovesti prema proceduri iz Ustava BiH.

Glasanju je prethodila žučna rasprava o predloženom zakonu tokom koje je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak istakao da su hrvatski predstavnici u parlamentu BiH spremni prihvatiti sva rješenja izmjena i dopuna Izbornog zakona, a ne samo ova, koja će uvažiti princip legitimne zastupljenosti.

"I Ustavni sud BiH u svojoj je odluci naglasio princip legitimne zastupljenosti", rekao je Čolak, ocijenivši da treba iskoristiti vrijeme do kraja godine kako bi BiH dobila izmjene Izbornog zakona, koje će omogućiti sprovođenje izbora i implementaciju izbornih rezultata.

On je istakao da su hrvatski predstavnici otvoreni za sprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava za koje je potrebna promjena Ustava BiH.

"Za promjenu Ustava potrebna je većina, a svi znamo kako je ona sad krhka", dodao je Čolak.

Hrvatski delegati Zdenka Džambas i Ljilja Zovko iznijele su stav da su medijski izvještaji koji su uslijedili nakon pokretanja pitanja zaštite vitalnog interesa Bošnjaka prouzrokovale negativnu sliku u javnosti o predloženom zakonu, ali i predlagačima.

"Kad imate medije, imate sve, a mi znamo da Hrvati nemaju medije i mi potpisnici ovog zakona nismo imali priliku da ga objasnimo", rekla je Džambasova i navela da posljedice ovakvog predstavljanja u javnosti predloženih izmjena i dopuna Izbornog zakona idu do manifestovanja mržnje prema hrvatskom narodu.

Zovkova je izrazila žaljenje što se sve ovo dogodilo u Domu naroda, za koji kaže da treba da štiti BiH i Ustav BiH.

Ona je istakla da su predložene odredbe o izboru delegata u Dom naroda FBiH usklađene sa Ustavom BiH i dodala da konstitutivni narodi treba da imaju isti broj delegata, a ne kantoni.

Hrvatski delegat Martin Raguž u raspravi je izrazio nadu da će predloženi zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH podstaći proces traženja rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda FBiH i izbore u Gradu Mostaru.

"Ovo ne sprečava da se postigne i dogovor koji će sprovesti odluku `Sejdić-Finci`", ocijenio je Raguž i dodao da se zloupotrebom pitanja zaštite nacionalnog interesa blokira rad Doma naroda.

Tvrdeći da se u BiH želi zadržati status kvo, Raguž je rekao da je to stanje u kojem jedan narod ima državu, a drugi nema pravo da bira svoje legitimne predstavnike.

Mario Karamatić iz Hrvatskog kluba delegata stava je da predložena rješenja dovode u ravnopravan položaj Hrvate u BiH sa ostalima.

Izrazivši protivljenje donošenju izmjena i dopuna Izbornog zakona po hitnom postupku, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić rekao je da su predstavnici Bošnjaka u Domu naroda u apelaciji Ustavnom sudu naveli da predloženi zakon ne rješava pitanja koja su predmet izmjena izbornog zakonodavstva.

"Zašto je predlagač ovako važnu materiju uputio u hitnu proceduru, zašto je uskratio intervencije na zakon kada znamo da je izborno zakonodavstvo po važnosti odmah iza ustava jedne zemlje", upitao je Softić i izrazio uvjerenje da nema "političke matematike" u Predstavničkom domu koja će obezbijediti da se izglasa ovaj zakon.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkih deleagata Halid Genjac stava je da izmjenama i dopunama Izbornog zakona treba riješiti pitanje manipulacije određenim izbornim nedorečenostima, kao što je izbor u Dom naroda Federacije BiH, te provođenje odluka Ustavnog suda BiH.

On se usprotivio hitnoj proceduri za ovaj zakon, ističući da nema rješenja za Izborni zakon bez dijaloga i iskrenog opredjeljenja da se ovo pitanje riješi.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci u sadržaju predloženog zakona nalaze da postoje stvari koje su štetne.

"Povjerenje, ne inženjering treba da izražava Izborni zakon", rekao je Genjac i dodao da SDA ima svoje rješenje koje će ponuditi.

Član Kluba srpskih delegata Darko Babalj stava je da pitanje dogovora o izborima u FBiH treba prepustiti Hrvatima i Bošnjacima i dodao da će danas podnijeti ostavku na članstvo u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu Izbornog zakona BiH, navodeći da se na zadnje tri zadnje sjednice nijedan hrvatski član Grupe nije pojavio.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić nada se da će pitanje izmjene Izbornog zakona BiH biti riješeno prije izbora naredne godine.

"Svako stvaranje tenzija koje može spriječiti donošenje rješenja ne doprinosi brzom rješenju, a bolje je da ga imamo danas nego sutra", zaključio je Tadić.

Dom naroda usvojio je zaključak da se ovaj zakonski prijedlog uputi Predstavničkom domu po hitnom postupku.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Високи представник

19.07.2017 14:35

Кад већ постоји и има султанска овлашћења, онда би било најбоље да високи представник наметне изборни закон. Знају из међународне заједнице шта тачно не ваља у закону, од локалног, републичког, до нивоа БиХ. Шта је предност наметања договореног са свима тајно и наметнутог од високог представника јавно. Не морају из СДА опструисати јавно, оно са чиме се тајно њихове вође слажу, али не смију због СДП и других "мултинационалних" муслиманских странака из Федерације то у нормалној парламентарној процедури изгласати, са једне стране. Са друге, никад ни једна муслиманска, или муслиманска- "мултиетничка" странка није и неће гласати у редовној процедури за измјену било којег члана АНЕКСА 4 Дејтонског споразума, или Устава БиХ, јер они тај Устав не признају, сматрају га ОКТРОИСАНИМ. Да поштују тајне договоре, показали су задњи избори? Па зар нису могли и сад имати неког Комшића умјесто Човића, али нису јер је тако договоренио са менторима. Ето, ја само предлажем да се преведе-наметне у изборни закон, оно што се тајно договорило и провело на последњим парламентарним изборима.

ODGOVORITE
Name

Milan

19.07.2017 15:16

Ovo je tek pocetak novog problema u BiH

ODGOVORITE
Name

Kakvog novog

19.07.2017 15:50

Moj Micko.Nema ovde novih problema.Sve stari.Od 1389.Pa se vukuuuuu.....

Name

Cuj visoki

19.07.2017 15:22

Cuj visoki.Pa dosta su nametali.Oni to samo protiv Srba.Protiv Hrvata.Ne moze.Rekli ljudi Danke D....

ODGOVORITE