ABA: Propozicije protiv Karpoš Sokolija!

Za vicešampiona Makedonije ne bi bilo mesta u ABA ligi ni da je takmičenje zadržalo stari format od 14 klubova.

Košarka 20.07.2017 | 12:45
ABA: Propozicije protiv Karpoš Sokolija!
Pozitivna vest sa sastanka Predsedništva i menadžmenta ABA lige jtd, održanog u nedelju u Beogradu - o vrlo verovatnom pokretanju "B" divizije regionalnog takmičenja već ove jeseni - u velikoj meri je ostala "prigušena" medijskim ispadom predsednika Karpoš Sokolija Ognjena Dedića, koji nije birao reči kada je u zvaničnom saopštenju osuo paljbu po čelnicima lige i pojedinim klubovima.

ABA liga dan kasnije je reagovala kaznom od 12.000 evra (biće naplaćena prilikom raspodele profita ostvarenog prodajom TV prava i sponzorskim ugovorima) i najavom moguće višegodišnje suspenzije Karpoša iz svih takmičenja pod njenom jurisdikcijom.

To bi značilo da vicešampion Makedonije neće biti učesnik potencijalne "B" ABA lige, u kojoj bi s obzirom na svoje resurse i velike ambicije - očekuju ga i kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona - verovatno bio među favoritima za titulu i plasman u elitni rang ex-YU košarke.

Bila bi to šteta za samo takmičenje, ali i za Karpoš, čiji predsednik u ovoj situaciji, objektivno, nije imao razloga za ljutnju.

Jer, prema propozicijama ABA lige, kako novim, tako i starim, u takmičenju ima mesta samo za jedan klub iz Makedonije - prvaka - a to je MZT Skoplje, koje je u finalu domaćeg plej-ofa pobedilo Karpoš 3:2.

U smanjivanju takmičenja sa 14 na 12 klubova zbog prilagođavanja novom globalnom košarkaškom kalendaru, "ceh" su platili Slovenci, koji su sa garantovana dva spali na jedan klub, odnosno Hrvati, koji bi kao treći po nacionalnom koeficijentu uspešnosti u prošloj sezoni, mogli da računaju i na četvrtog predstavnika.

Karpoš Sokoli letos je ušao u ABA ligu kao 14. klub, plativši "vajld kard", a pravo novog nastupa stekao je izbegavši poslednje mesto na tabeli (ispala je Krka), ali ga nije potvrdio rezultatom u domaćem prvenstvu.

U ABA ligi 2017/18 igraće po tri kluba iz Srbije i Hrvatske, po jedan iz Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, dok su Srbija i Crna Gora dobile po jedno "bonus" mesto na osnovu nacionalnih koeficijenata uspešnosti iz 2016/17.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar