Zvezda prodala braću Ilić!

Luka i Ivan otputovali u Barselonu na lekarske preglede, posle čega će se obavezati na vernost Pepu Gvardioli.  Detalji transfera braće Ilić u Mančester Siti! Poznato obeštećenje, dinamika isplate, klauzule. . .

Fudbal 17.07.2017 | 08:45
Zvezda prodala braću Ilić!
Braća Luka (18) i Ivan Ilić (16), verovatno dva najveća bisera omladinske škole Crvene zvezde otputovali su u Barselonu na lekarske preglede, posle čega će potpisati ugovor sa Mančester Sitijem! Kako saznaje MOZZART Sport iz dobro obaveštenih izvora čelnici crveno-belih pristali su na ponudu Građana pod pristiskom dugova prema bankama i odlučili da prodaju Iliće. 

Put od ideje do realizacije kada su ovako mladi igrači u pitanju obično nije tako kratak, ali eto, i to je još jedan od pokazatelja o kakvim se supertalentima radi, pa Englezi nisu želeli ništa da prepuštaju slučaju i odmah su ugrabili svoju šansu. 

Na naša saznanja u Crvenoj zvezdi odgovorili su sa "No comment". Precizna cifra koju će Beograđani dobiti na ime obeštećenja tako nije poznata, izvesno je samo da je prva ponuda Sitija iznosila 3.000.000 evra, odnosno da je Zvezda dugo odolevala i tražila punih 5.000.000. 

Podsetimo, skauti Mančestera gledali su mlade Nišlije prošle sezone na omladinskom derbiju protiv Partizana (3:0), a mlađeg Ivana i na Evropskom prvenstvu za kadete. Prema nekim procenama taj 16-godišnjak možda je i najtalentovaniji vezista koji se pojavio u Zvezdinoj školi u poslednje vreme. Opisuju ga kao unapređenu verziju Marka Grujića, te da je zbog toga naterao čak i emisare Barselone da nekoliko puta dolaze u Srbiju.

S druge strane Luka je već debitovao za prvi tim i to na međunarodnoj sceni. Planirano je da ove sezone dobije ozbiljnu minutažu...

"Nije tajna da Zvezda živi od transfera igrača i da od toga smanjuje dug. Pogotovo sad posle ovih sporazuma sa bankama biće biće nam potreban dodatni novac“, otvoreno jeZvezdan Terzić pre nekoliko dana u izjavi MOZZART Sportu faktički najavio ovakav epilog pregovora sa Englezima. 

Isto tako, Terzić je tom prilikom najavio da će eventualni dobijeni novac biti pametno uložen...

"U infrastrukturu naše škole nije ništa uloženo već decenijama i rad omladinske škole je skoro neizdrživ u ovim uslovima. Moramo pronaći sredstva za izgradnju terena sa veštačkom travom, reflektora, teretana, internata. Ako neko bude transferisan sigurno će deo sredstva biti odvojen za infrastrukturu omladinske škole. Bar trećina". 

Kako je transfer braće Ilić praktično završen, sada je na generalnom direktoru da obećanja sprovede u dela i da od dobijenog novca Zvezda zaista profitira na pravi način. Koliko god bio riskantan ovaj potez - bilo je nekih procena da bi u budućnosti cena braće Ilić u paketu mogla da dostigne i 15.000.000 evra - jedino u tom slučaju imaće nekog smisla.  

Luka i Ivan Ilić trebalo da se iz Barselone vrate u Beograd i nastave da se razvijaju u Crvenoj zvezdi sve dok mlađi Ivan ne postane punoletan. Dakle još pune dve godine. Zvezda će bez obzira na to tranšu novca dobiti odmah kako bi rešila gorućio problem kod Agrobanke...

Gledao ih je Monako, skautirala Barselona, ali je brzom akcijom Mančester Siti pobedio konkurenciju i osigurao potpise možda i najtalentovanijih igrača iz omladinske škole Crvene zvezde Ivana i Luke Ilića!

Srpski vicešampion je ostao bez dva istinska bisera, za koje brojni stručnjaci smatraju da pripadaju društvu najdarovitijih vezista na Starom kontinentu, ali je finansijski dobro prošao. Kažemo dobro, jer nikada nećemo saznati koliko bi Luka i Ivan vredeli na tržištu posle jedne ili dve standardne sezone u seniorskom timu.

Posle Marka Grujića „paket Ilić“ biće najveći transfer Crvene zvezde u poslednjih nekoliko godina. Prema saznanjima MOZZART Sporta Crvena zvezda je i pored prve ponude od tri miliona evra uspela da istraje na svojim uslovima. Siti će za slobodu darovitih Nišlija platiti 5,5 miliona evra. Takođe, kako saznajemo Građani su se obavezali da do 31.jula kompletnu sumu uplate na račun kluba sa Marakane.

Od tog trenutka Ivan i Luka će zvanično biti fudbaleri Sitija na pozajmici u Crvenoj zvezdi, sve dok mlađi Ivan ne postane punoletan (2001.godište)... Kao i u slučaju Marka Grujića i Liverpula, engleski klub je u ugovor stavio klauzule koje će ići u prilog razvoja njihovih novih fudbalera. Crvena zvezda se obavezala da stariji Luka (1999.godište) u ovoj takmičarskoj sezoni odigra 15 utakmica. On već ima jednu recku, pošto je ušao u 90.minutu revanš meča sa Florijanom. Takođe, Sitijev uslov je i da najmlađi debitant u istoriji Crvene zvezde Ivan Ilić dobije poverenje Vladana Milojevića u deset ovosezonskih mečeva. Te brojke o obaveznim utakmicama biće na snazi sve dok talentovani vezisti ne krenu put Mančestera.

To će se najranije desiti 17.marta 2019.godine kada Ivan Ilić postane punoletan.

Deo novca od prodaje braće Ilić Crvena zvezda će nameniti za saniranje duga prema Agrobanci. Pomenuta banka je pristala da otpiše polovinu Zvezdinog duga (13,8 miliona evra), ukoliko joj klub sa Marakane u narednih 18 meseci isplati 6,8 miliona evra.

Istina, deo kolača od prodaje braće Ilić dobiće i niški Real, klub u kojem su Ilićinagovestili ogroman talenat i dobili poziv Crvene zvezde.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar