Predstavljamo: Sparta - Interova škola na klupi...!

Potencijalni rival Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope biće najveći češki klub Sparta iz Praga.  Kakva Sparta čeka Zvezdu: Milijarder započeo novu eru, ovo je ključna sezona! Samo Stramaćoniju su dali 3. 000. 000 evra, a pojačanja su stizala kao na traci i već je formiran ceo tim.

Fudbal 15.07.2017 | 23:30
Predstavljamo: Sparta - Interova škola na klupi...!
Osnovana pre 123 godine Sparta je 33 puta bila šampion Češke, uz 14 trofeja Kupa, a u sezoni 1991/1992 igrala je polufinale Kupa/Lige šampiona.

Godinama je Sparta bila verna češkoj školi fudbala, ali je od ovog leta na klupi praškog velikana jedan Italijan – Andrea Stramačoni.

Mladi stručnjak je trenerski zanat učio u velikanima sa Apenina Romi i Interu, a pre Sparte radio je u Udinezeu.

Ovog leta je doveo nekoliko vrlo zvučnih pojačanja, a najveće ime je reprezentativni napadač Austrije Mark Janko.

Osim njega, u Prag su stigli iskusni Izraelac Tal Ben Haim, Turčin Semih Kaja, kao i doskorašnji krilni napadač Zvezde Srđan Plavšić.

Takođe, Stramačoni je kupio još jednog Srbina Vukadina Vukadinovića, te Bosanca Eldara Čivića, a obojica su vezni igrači.

Italijanski stručnjak je za sata potrošio 7,6 miliona evra na transfere, a najskuplji je bio Ben Haim 2,9 miliona, što je rekord Češke.

Stramačoni tokom priprema za narednu sezonu forisira formaciju 4-3-3, a u poslednjem meču protiv Blekburna utakmicu je počeo u formaciji: Koubek – Karavaev, Štetina, Piško, Kadlec – Saček, Fridek, Šural – Lafata, Vatajelo, Janko.

U minimalnoj pobedi strelac je bio upravo glavni adut tima Janko, koji je sjajno sarađivao sa Lafatom. Na poluvremenu je šansu dobio i Plavšić, a igrao je još i Zahusta.

Sparta je pre ovog meča ubedljivo poražena od kijevskog Dinama sa 4:1, dok je remizirala sa nemačkim Ingolštatom 2:2.

Zvezda pre Sparte mora da eliminiše kazahstanski Irtiš s kojim je remizirala 1:1 u prvom meču u Pavlodaru. Revanš u Beogradu je sledećeg četvrtka. Potencijalni mečevi sa Spartom su na programu 27. jula na "Rajku Mitiću" i 3. avgusta u Pragu.



Sparta iz Praga je sve ono što Crvena zvezda želi da bude kad poraste ako želi da postane u ozbiljan klub. Standardan učesnik evrokupova, finansijski stabilan klub, redovan osvajač domaćih trofeja, rasadnik reprezentativaca. Dok Crvena zvezda živi zaleđena u '91. godini, Sparta je svake godine odmicala i odmicala, jedno vreme bila redovan učesnik Lige šampiona i postala stabilan klub u kojem nema velikih uspona i padova.

Međutim, poslednje tri sezone na domaćoj sceni su bile ispod renomea najtrofejnijeg češkog kluba. Dve godine su gledali u leđa Viktoriji iz Plzenja, a poslednju sezonu su čak završili na trećem mestu zbog čega posle pet godina ne igraju u kvalifikacijama za Ligu šampiona već su u borbi za mesto u Ligi Evrope. Kap koja je prelila čašu je bila prošla sezona u kojoj je titulu uzeo gradski rival Slavija, ojačan kineskim kapitalom.

U Sparti su rešili da preseku ovog leta i da naprave tim koji će proći grupnu fazu Lige Evrope, ali koji će pre svega opet zagospodariti na domaćoj sceni. Nije slučajno što je Sparta rešila da baš ovog leta uloži veliki novac. Naime, od sledeće sezone će češki šampion imati zagarantovano mesto u Ligi šampiona. A prema novoj raspodeli nagradnog fonda to znači i ogroman novac od UEFA. Zato je titula „pod moranje“ ove sezone. Zato im Evropa možda i nije prioritet. Bolje sada uložiti desetak miliona evra pa zaraditi višesttruko nego se „stiskati“ za koje milionče i rizikovati da ostaneš bez slasnog parčeta UEFA kolača.

Vlasnik Sparte je češki milijarder Danijel Kžetinski. Po profesiji advokat, suštinski tajkun. Danas je milijarder, a 1999. godine je radio kao bankar za platu od 800 evra. Kžetinski je danas na Forbsovoj listi među 10 najbogatijih Čeha. Na internacionalnoj Forbsovoj listi je jedan od šest čeških milijardera sa procenjenim bogatstvom od dve milijarde dolara.Kžetinski je bogatstvo stvorio kao gospodar energetike. Vlasnik je 94 odsto akcije energetskog giganta EPH (Energy and industrial holding) koji posluje u šest zemalja u Evropi i zapošljava 25.000 ljudi. Nedavno je od nemačkog giganta EON-a kupio sedam elektrana u Italiji za 600.000.000 evra.

Spartu je kupio 2004. godine i za paket od 40 odsto akcija platio 22.000.000 evra. A kada neko uloži sopstveni novac, onda mu je u interesu da se klub razvija, da zarađuje i da ne propada. Zna se red i zna se gde ide svaki evro.

Kžetinski je kao pravi biznismen osetio da je ovo leto u kojem moraju da se ulože pare i uradio je to. Prvo je doveo Andreu Stramaćonija na mesto trenera. Italijan se nije proslavio u Udinezeu i Panatinaikosu, mnogi su skeptici kada je njegov kvalitet u pitanju, ali mu niko ne osporava da ima sjajan njuh za mlade igrače i da je sigurno makar prosečan taktičar s obzirom da dolazi iz italijanske škole. Za Spartu dovoljno...

Sparta mu je dala dvogodišnji ugovor vredan 1.500.000 evra po sezoni!  Ali to nije sve. Dozvoljeno mu je da dovede sedmoricu italijanskih pomoćnika i da vodi glavnu reč u prelaznom roku. Među pomoćnicima su i legendarni golgeter Roberto Muci, kao i bivši reprezentativci Miroslav Beranek i Danijel Žitka. Dakle, prilično jak stručni štab. Inače,Stramaćoni je već gostovao na Marakani kada je vodio Udineze u prijateljskoj utakmici na oproštaju Dejana Stankovića sa kojim je veliki prijatelj. Posle dovođenja trenera, počela su da pristižu i pojačanja.

Sparta je u dosadašnjem delu prelaznog roka potrošila 8.600.000 evra na pojačanja. Među njima je i doskorašnji Zvezdin ofanzivac Srđan Plavšić. Najskuplje pojačanje je izraelski vezista Tal Ben Haim koji je došao iz Makabija za 2.900.000 evra. Isti novac je Sparta nudila Udinezeu za francuskog defanzivca Tomu Ortoa, ali je on odbio i zato je doveden turski štoper Semih Kaja iz Galatasaraja za 2.000.000 evra. Došao je i češki štoper Lukaš Štetina za 1.000.000 evra iz Dukle. Što znači da je Stramaćoni stvaranje tima počeo od odbrane. Na levoj strani odbrane je češki reprezentativac Mihal Kadlec, a na desnoj mladi reprezentativac Saček. Kupljen je i Bosanac Eldar Čivić za 800.000 evra koji može da pokriva sve pozicije na levom boku.

Kao slobodan igrač je došao austrijski veteran Mark Janko. Pitanje golmana je rešeno dovođenjem slovačkog reprezentativca Martina Dubravke kao slobodnog igrača iz Libereca, mada je na pripremama branio česki reprezentativac Kubek. Stramaćoni ima dvojicu pouzdanih golmana...

Desni bok je ojačan Vukadinom Vukadinovićem iz Zlina koji je blistao prošle sezone i jedan je od onih opasnih, prodornih igrača koji hrani asistencijama svoje napadače. Na levi bok je doveden Plavšić. U veznom redu igra nekolicina kvalitetnih čeških reprezentativaca: Vaclav Kadlec, Lukaš Mareček, Lukaš Vaha, Martin Fridek, TomašŠural... Iz Palerma je po Stramaćonijevoj želji došao preiskusni veteran Alesandro Gaci. Prošle zime je Sparta za 1.500.000 evra dovela rumusnkog vezistu/beka Vatajelua ali se on nije proslavio.

Ipak, najveće ime u timu Sparte je ponajbolji češki igrač (ne golman) u ovom veku -Tomaš Rosiski. Mali Mocart se prošlog leta vratio u Spartu iz Arsenala i na prvom meču doživeo povredu Ahilove tetive zbog koje je propustio celu sezonu. Operisan je u martu, polako se oporavlja i trebalo bi da bude na raspolaganju Stramaćoniju za mečeve sa Zvezdom.

Konačno, napad predvodi neuništivi David Lafata. Ima 34 godine ali je i dalje predator pred protivničkim golom. Sada mu je pridodat i Mark Janko, a šansu će vrebati i mladiLukaš Juliš. Zimus ih je napustio reprezentativni napadač Borek Dočkal koji je prihvatio ponudu iz Kine. Ovog leta su ostali i bez kapitena mlade reprezentacije Aleša Čermakakoji je za 1.000.000 evra otišao u Viktoriju Plzenj. On je jedan od najvećih čeških talenata, sjajan plejmejker, ali i veliki ljubitelj dobre kapljice zbog čega je doživeo težak udes posle kojeg je propustio EP u Poljskoj i Sparta je rešila da ga proda.

Sparta je u prošloj sezoni doživela težak udarac padom na treće mesto prvenstvene tabele. Ni to što su u grupnoj fazi Lige Evrope ostavili iza sebe Inter i Sautempton nije popravilo utisak jer ih je potom zgazio Rostov. Utisak je sa Sparta sa daleko jačim timom ulazi u novu sezonu jer je titula prioritet.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar