Pred zatvaranjem 89 škola u RS

Vlada Republike Srpske danas će razmatrati da li je potrebno ugasiti 26 centralnih osnovnih škola, 28 devetorazrednih i 35 petorazrednih područnih odjeljenja, zbog toga što je u njima upisan veoma mali broj učenika, rekao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević u intervjuu za ''Glas Srpske'' .

Republika Srpska 10.07.2017 | 11:09
Pred zatvaranjem 89 škola u RS
Malešević je dodao da će se prilikom donošenja odluke o gašenju neke škole isključivo voditi time šta je najbolje za učenike.

Naglasio je da će prosvjetnim radnicima koji su zaposleni u školama koje treba da budu ugašene pokušati da pronađu mjesto u drugim školama.

* GLAS: Koje su to škole koje bi mogle biti zatvorene?

MALEŠEVIĆ: Ima nekoliko odjeljenja koja su se praktično već i sama ugasila, jer godinama ne bilježe upis djece. Primjer za to su škole u Gornjim Vijačanima, potom u mjestu Babešnica kod Modriče. Škole sa jednim đakom u odjeljenju su uglavnom u Hercegovini.

* GLAS: Šta će biti sa prosvjetnim radnicima u školama koje budu zatvorene?

MALEŠEVIĆ: Svim osnovnim školama poslali smo dopis da ne primaju nove radnike, dok ne vidimo da li će nekom učitelju ili nastavniku biti zatvoreno područno odjeljenje. Moraće prvo njima ponuditi zaposlenje.

* GLAS: U toku su analize za uvođenje kineskog jezika. Na koji način će izvođenje nastave biti realizovano? Imamo li neophodan kadar?

MALEŠEVIĆ: Plan je da kineski bude uveden u osnovne škole gdje postoji interesovanje djece i to kao fakultativni predmet. Imamo dovoljno kadra, školovanog u Istočnom Sarajevu. Ako nam bude potrebno još predavača, kineska ambasada u BiH bi iz Kine dovela kadrove koje bi plaćala, kao što će plaćati i nastavnike koji će biti angažovani u idućem periodu.

* GLAS: Iz Republičkog pedagoškog zavoda RS kazali su da bi osnovci od iduće školske godine trebalo da uče o stradanju srpskog naroda u proteklim ratovima. Hoće li Ministarstvo dati saglasnost za to?

MALEŠEVIĆ: Nisam još dobio zahtjev, ali ne vidim problem da se u školama u RS izučava stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu. To je genocid počinjen nad Srbima u Jasenovcu i naše škole po uzoru na Jad Vašem prošle su obuku i njihov pristup izučavanja genocida.

* GLAS: Na koji način će biti riješeno pitanje ovog dijela nastave za đake iz druga dva konstitutivna naroda?

MALEŠEVIĆ: To je nastavni plan i program, kao što i u određenom broju škola postoji nacionalna grupa predmeta. Tamo gdje ih nema ovo će biti predmet kao i svaki drugi.

* GLAS: U Srbiji se govori o ukidanju prijemnih ispita na fakultetima. Postoji li šansa da se tako nešto desi i kod nas?

MALEŠEVIĆ: Trenutno smo u projektu koji vodi Britanski savjet u BiH, a jedna od komponenti tog programa je i državna matura u srednjim školama. Ići ćemo ka njenom uvođenju, čiji bi rezultati u stvari bili prijemni ispiti na fakultetima.

* GLAS: Kada bi to moglo da se desi?

MALEŠEVIĆ: Za četiri godine. Dio ljudi je već obučen za to i polako se spremamo, tako da će sljedeća generacija koja se upiše u prve razrede srednjih škola imati državnu maturu, umjesto prijemnih ispita na fakultetima.

* GLAS: Ministarstvo prosvjete i kulture RS dobilo je mišljenje sa rezervom za poslovanje u 2016. godini, jer su revizori utvrdili da je budžet prekoračen za oko deset miliona maraka, a znatan dio tog iznosa otišao je na lična primanja. Smatrate li da je to neodgovorno, s obzirom na to da dio prosvjetnih radnika tvrdi da nisu adekvatno plaćeni za svoj rad?

MALEŠEVIĆ: Revizorski izvještaj godinama nije bio bolji i prenesene informacije da je Ministarstvo prosvjete prekoračilo budžet za oko deset miliona i nisu baš takve. Sa sindikatima smo za dugove prema radnicima potpisali sporazume za oko 7,3 miliona. Riječ je o dugovanjima od 2011. do 2016. za prevoz, rađanje djeteta, smrt u porodici i sl.

Godinama su ovi dugovi gomilani i dogovoreno je da ih isplaćujemo u ratama. U momentu kada je vršen revizorski presjek, 28. februara, mnoge od tih obaveza nisu bile plaćene, ali jesu kasnije, tako da tih dugovanja u stvarnosti i nema. Bilo je problema i sa knjiženjem i treba imati na umu da opslužujemo 397 ustanova, što je daleko više nego ostala ministarstva i kao ministar teško mogu kontrolisati sve te ustanove. Nemamo odstupanja od zakona i krivične odgovornosti, tako da smo zadovoljni izvještajem.

* GLAS: Gotovo u isto vrijeme sa objavljivanjem revizorskog izvještaja, pojavila se i informacija da Ministarstvo kupuje novi automobil od oko 115.000 KM. Da li je nabavka vozila po toj cijeni u ovom periodu moralno opravdana?

MALEŠEVIĆ: Zaključkom Vlade RS od 15. maja ove godine regulisano je da se za potrebe premijera i ministara, kroz postupak javnih nabavki može nabaviti po jedno vozilo visoke klase.

Ministarstvo prosvjete se odlučilo za nabavku novog vozila, jer je postojeće namijenjeno za službena putovanja ministra proizvedeno 2007. godine i u nezadovoljavajućem je tehničkom stanju. S obzirom na to da je "audi A6" koji se koristi za moja službena putovanja prešao 420.000 kilometara, njegovo održavanje je neekonomično i potrebno je nabaviti novo vozilo.

* GLAS: Kakve smjernice je dala eksterna provjera znanja učenika? Da li je ona korak ka uvođenju male mature?

MALEŠEVIĆ: Malu maturu uvodimo od iduće godine, ali ne u sve škole, zato što frontalno uvođenje novina nije dobro i nosi greške, koje kroz eksperimentalno uvođenje možemo otkloniti. Malu maturu kroz zakon treba "ugraditi" kao kriterijum za upis u srednje škole.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 61

Ostavite komentar
Name

Gggu

10.07.2017 09:14

Pa sve ste unistili bas sve skole, zdravstvo ,privredu ima li i jedno polje ili segmenat gdje poslujete pozitivno cisto bez afera.

ODGOVORITE
Name

RE Gggu

10.07.2017 09:18

Uskoro će uništiti i Rebubliku Srpsku???????

Name

alo

10.07.2017 09:24

Samo tako nastavite sekto sektaška

Name

Ma

10.07.2017 09:35

Samo zatvataj i nista ne otvaraj, bolje da je zatvoteno nego otvoreno, najbolje je da znamo da nista ne znamo, ministre, dok si ministar sve zatvori da nema propuha.

Name

Lola

10.07.2017 09:39

Pa ne moze Ministaratvo prosvete izmisliti dovoljno djece za sve silne ucitelje

Name

re Gggu

10.07.2017 09:48

Tako je! Zato su i dovedeni Malesevic i hijena Bogdanic da uruse dva najbitnija stuba drustva - skolstvo i zdravstvo!

Name

PRIJEDOR

10.07.2017 11:05

OVAJ TIP I ZA NUŠIĆA BI BIO PREVIŠE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

Zeki Press

13.07.2017 04:21

Nasa reformska agenda futur III konacno daje rezultate. Skole nam nisu potrebne jer neznanje osigurava lojalnost. Takodjer smo se uvjerili da nam zdravstveni sistem ne treba jer nasem drustvu trebaju samo zdravi robovi. Zasto bi lijecicli bolesne? Jos koja godina i imacemo 113% uspjesnu izbornu godinu. Jer izbori su simbol naseg demokratskog kapacitete. Pozdrav od Vase Zeki.

Name

Malesevic, spora patka

13.07.2017 21:20

Pogledajmo kako se "rjesava" problem budzeta za prosvjetu. Jednostavno, gasenjem skola. Slicno su radili i komunisti. Oni su mala i nesposobna preduzeca fuzirali sa nimo vecim i poslovno zdravim. To je islo nekoliko vremena, sve dok i ta preduzeca nisu propala, i tako dalje sve dok citava drzava nije propal.

Name

Draganče

10.07.2017 09:15

Polako potpisujemo poraz za porazom...i ćutimo...

ODGOVORITE
Name

Igor

10.07.2017 10:49

Nemoj tako uce djeca kineski hahahahaha docice zuti ljudi

Name

Todor

10.07.2017 21:19

Ministar je izgubljen slučaj ko ga postavi luđi je od njega,čmarkov kadrovik..

Name

075

13.07.2017 07:11

@ Draganče I u F.BiH je ista stvar! Copy paste, ne zna se koji je dio BiH gori, u Tuzli je sada evakuacija ne iseljavanje naroda veće nego u ratu i nakon 1996.-2004. kada se mogao iseliti ko god je htio!

Name

Nisam OVCA

10.07.2017 09:23

Kako došlo tako otišlo.??????

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

10.07.2017 10:27

Kako su turci došli tako će i otići, a?

Name

Zdravko

10.07.2017 11:07

Turci su otisli prije 140 godina, al ovi nasi su nas za 22 godine totalno unistili.

Name

re Bijeljina

10.07.2017 13:47

pa jbt, koliki pacenik moras biti da ti se i dan danas pricinjavaju turci??!??!?!

Name

Za Bijeljina

13.07.2017 06:09

Turci ako su bili i otisli barem su nesto ostavili. A sta ce ti ovi ostaviti sem dugova koje necete moci vratiti ni za jos najmanje 100 godina. Džaba ti i kupus kad ga poplava odnese.

Name

profa

10.07.2017 09:30

20 000 hiljada manje ucenika u osnovnim skolama, ovo je jedini i pravi pokazatelj stanja u RS-u. Procjena je da ce se do 2050. godine broj stanovnika smanjiti ispod milion. Ipak cini mi se da ne zivimo u boljem djelu BIH.

ODGOVORITE
Name

Igor

10.07.2017 10:50

Nisi obavjesten , vec nas je ispod milion .

Name

re profa

12.07.2017 21:08

Profa reci mi koliko imaš djece.Bijela kuga je krenula od završetka drugog svjetskog rata od naših roditelja koji su uveli standard da je normalno imati dvoje djece.Kad se na to doda novi stil života,kasna udaja i ženidba,porodica odumire itd.Pa vi danas ako živite na selu neće ni jedna cura da se za vas uda,pa moraju se seoske škole zatvarati.

Name

ti re profa

31.07.2017 11:49

Narod je kriv daje svoje pare dase kupe papci jer vlast je slatka a kakoje narodu ???????????

Name

Tnt

10.07.2017 09:31

Ti si grobar prosvete,kako te nije sramota familiju pogledati u oči,imas li djecu i unucad kako se njih ne stidis,

ODGOVORITE
Name

Gradiska

10.07.2017 09:44

Duznost ministra i vlade jeste da obezbjede uslove za nastavu a ne da prave djecu... zakazali smo svi kao narod. Sta moze ministar da uradi na fom planu za jedan mandat. Nemojte pricati gluposti i svaljivati krivicu na nekoga ko nije kriv.

Name

Re: Gradiska

10.07.2017 09:59

Duznost vlade i ministara je da obezbjede uslove zivota dostojne covjeka, a ne kao Malesevic, pored izuzetno kvalitetnih kadrova on imenuje kojekakve polupismene politicke podobnike za direktore skola. Skolstvo u Republici Srpskoj nikada nije bilo na nizim granama. Zato treba voditi racuna ko se postavlja za ministra i ko se postavlja za direktora.

Name

Poslednji kineski car

10.07.2017 10:13

Re Gradiška: Po tebi mu je i dužnost da sebi nabavi novi službeni automobili vrijedan više od 100 hiljada KM? Da je te pare uložio u demografsku politiku i sa njima pomagao mlade bračne parove mogao je spasiti jedno odjeljenje,tj.školu. Kako čovjek koji nema svoju djecu može brinuti o djeci i o onima koji ih imaju?

Name

Pitanje za Tnt

10.07.2017 10:15

Koliko ti imas djece? Sta si ti uradio na popravljanju lose slike nataliteta?

Name

Re Gradiska

10.07.2017 10:54

Ma? ko nije kriv? Ovaj nista nije u stanju da uradi...!

Name

Re Gradiska

13.07.2017 06:17

Dali je duznost ministra da obezbijedi djeci uslove u skolama da djecA ne moraju strahovati dali ce im se krov od skole srusiti na glavu. Kazes nesto za skole na selu. Pa sigurno su bolje opremljene nego neke skole u gradu. Evo ti samo jedan primer kojeg su svi posetioci ovog portala vidjeli skola u Bijeljini pod nazivom Vuk Karadzic. A koliko je jos takvi skola da je to brukA i sramotA da to se jos zove i skola.

Name

....

10.07.2017 09:32

A sta ocekujete vlastodrzci

ODGOVORITE
Name

Lara....

13.07.2017 09:37

Zalosni smo....Djeca da uce kineski?Kompletan zakon o skolstvu je sprdnja... Nije ni cudo sto nam se ovo desava... Da obustave primanje radnika? Pa naravno da su troskovi ministarstva ogromni.. Kada u jednoj skolu pored nastavnog kadra iz maticne opstine dovode deset nastavnika iz druge opstine.... Sve ste unistili,svakako skola vise nije mjerilo znanja,diplome kupuju ispod ruke.... Ma mogla bih jos pisati do sutra....Zlo i naopako....

Name

Daleko ti ministarso zvanje i znanje

10.07.2017 09:37

Mislim, takozvani ministre Malesevicu, da je potrebno ugasiti sve skole, pocev od osnovnih pa do visokih, jer ce uskoro diploma svih zanimanja i zvanja biti na kioscima, u slobodnoj prodaji. Predlozi rjesenje da se prosvjetni radnici prekvalifikuju u poljoprivrednike.

ODGOVORITE
Name

Drvex

10.07.2017 09:38

Ma sta ce nam škole svejedno vladaju podobni i neosporni! Kad u FZO RS na rukovodećem mjestu kao rukovodilac službe u kojoj rade dvije doktorice radi medicinska sestra svaki komentar je suvišan! A glavna referenca je to što je dotična snajka bl gazde,vlasnika Drveksa!

ODGOVORITE
Name

Ratna intstrumentarka

10.07.2017 14:44

Da a ista se gdje god dodje posto pati od kompleksa niže vrijednosti jer nije doktorica predstavlja ako ne može kao dr onda kao ratna intstrumentarka! Jadno i žalosno, medicinska sestra rukovodilac doktorima! To samo kod nas ima jer je Drveksa snajka! Bilo bi dobro da se BN malo pozabavi konkretnim slučajem!

Name

nije važno

10.07.2017 09:46

Neće morati novu sport limuzuinu cimati po kojekakvim selima

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

10.07.2017 09:53

Pa kako te nije sramota da vodis taj resor koji se iz DANA U DAN URUSAVA I NESTAJE.

ODGOVORITE
Name

Misko

10.07.2017 09:53

Moralo se ovo desiti. Apsurdno je da je u skolama sve manje ucenika a istovremeno sve vise zaposlenih. Uz puno uvazavanje svih zaposlenih i svih radnih mjesta racionalizacija u skolstvu je neophodna. Ali prije skolstva dotjerati stanje u ostalim segmentima, prije svega smanjiti poslanicke pausale na jedno 1000 km. I tako postepeno...

ODGOVORITE
Name

Plan b

10.07.2017 09:53

Bas mu je neophodna limuzina od 115 000.Da mi je 5min. vlasti dobio bi on 115 000 samarcina.

ODGOVORITE
Name

Mrki

10.07.2017 10:41

Ja vozim auto 88 godiste a njemu staro 2006.

Name

Logika...

10.07.2017 10:02

Gledajuci kao obicni LAIK za R.S. bi bilo bolje da je u startu bila siromasna. Ovi ne bi imali sto pokrasti.

ODGOVORITE
Name

NNN

10.07.2017 10:05

Čoban koji prije rata nije imao ni biciklo,a sada se vozi u autu od 115 000KM i to od naših novaca..FUJ!

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

10.07.2017 10:06

Ma ,ovo je za našu vlast normalno i to nije za njih uopšte problem. Mnogo je za njih bitnije organizovati miting podrške generalu Mladiću ,a što se škole zatvaraju, penzioneri ubijaju ,mladi bježe u inostranstvo ,to nije ništa. Još treba podići PDV,ugasiti sve medije sem RTRS-a, povećati kamate na kredite, smanjiti minimalac ,poskupjeti ljekove , uvesti zatvor po uzoru na Goli otok i svašta nešto. Druga smo Sjeverna Koreja ,tj.još smo i gori i beznadežniji. A ti glupi moj narode i dalje ćuti i trpi.

ODGOVORITE
Name

Mozda,

10.07.2017 10:12

Bi bilo da sve pozatvarate,rek tada ce vam novci ostati "moci cete dase razbacujete do mile volje , ali i to ce proci :sta posle.

ODGOVORITE
Name

Amil Satric

10.07.2017 10:18

Pa sve je unisteno svakim danom porodice odlaze sa djecom.Evo I ja sam otisao iz bl sa zenom I tri cerke 14/15/20 god .Nije se vise moglo ziviti u bl.I otisao sam I sad djeca ovde idu u skolu radimo I normalno zivimo.Tako odlaze citave porodice nema prosperiteta posla sve propada nema ekonomije privredr evo ni skolstva.Bahatost politicara I puna anarhija u politickom sistemu dovela je do ovoga do cega je dovela.Jedna drzava koja nema ljudi nema omladine nije nista bez ljudi.A redovi pred ambasadama kursevi njemackog I engleskog jezika navode na to da ce jos vise naroda otici.u mojoj ulici momcila nastasijevica ima samo 5 djece.i ta skola Branislav Nusic ce da se zatvara.Stanje je alarmantno ovi politicari ako uskoro nesto drasticno ne naprave ostace samo penzioneri .Od tolike rodbine tamo su mi samo ostali majka penzioner sestra koja neradi njeni dvoje djece od koji ni ovaj stariji neradi a mladja ima 15 god I ona je jedno od 5 te djece u ulici.Gradovi sela se gase nije dobro nikome.

ODGOVORITE
Name

sta ce nam skola

10.07.2017 10:18

Ne trebaju nam skole, kad je kv mesar predsjednik drzave. i sto ce nam skole? kako ce okupatori sa nama pismenim vladati? ovako im je bez skola lakse...

ODGOVORITE
Name

Marinko

10.07.2017 10:33

Eto nam sad, kad smo čačkali onakvu Jugoslaviju!

ODGOVORITE
Name

re

10.07.2017 11:17

Bravo. Najbolji komentar

Name

Rob

10.07.2017 10:40

Bravo za ministra treba smanjiti broj radni mjesta a ne da dobijaju platu a nemaju norme to nijedna vlada ne moze izdrzati

ODGOVORITE
Name

Drago

10.07.2017 10:42

Uskoro ce mo bit zemlja stari netreba nam rat nestajemo

ODGOVORITE
Name

Mikikiki

10.07.2017 11:18

Pa to je supeeer.Sad će Kinezi navalit i napravit Kinesku republiku.

Name

Robin Hud

10.07.2017 11:06

Pa ovo je odlična vijest. Škole samo koštaju. Bolje nam je da pošaljemo mlade familije sa djecom u inostranstvo. Dobro njima, dobro državama u koje dolaze a dobro Bogami I nama pošto nam je uspjelo da ih se riješimo a ovo malo para što je ostalo možemo bolje da podijelimo izmedju nas i (naših) prijateljskih firmi. Pozdrav od Vlade i predsjednika RS...a sada moramo ići, čeka nas avion za Grčku, pripeklo je a i da prebacimo još koju torbu na sigurno. I još nešto: "Svaki narod dobije vlast koju zaslužuje"....a da, dobro je, samo da se više ne puca, itd....pametnom dosta!

ODGOVORITE
Name

Evropa

10.07.2017 11:14

Mašala,mašala.Svi u Evropske zemlje pa da vidite šta je zivot.

ODGOVORITE
Name

Srbin

10.07.2017 11:16

Svaka Vam cast. Rastjerali se omladinu iz drzave i ovo jos malo sto je ostalo gleda da ode. Uskoro necete imati kome biti ministri i presjednici. Da imalo imate u sebi nesto ljudsko uradili bi sta po ovom pitanju a ovako gledate samo sebe

ODGOVORITE
Name

jadna djeca

10.07.2017 12:21

Ako je istina, žalosno je.

ODGOVORITE
Name

Miko

10.07.2017 15:17

Imas se cim pohvaliti. Ova vlada ne zatvara samo fabrice vec I skole . Stecajna vlada.

ODGOVORITE
Name

MMA

10.07.2017 22:15

Ministre, mozda bi vi trebali početi učiti Kineski,obzirom da nemate validnu diplomu magistra.Za koliko ste je kupilli? Sramota da Vas bude i vasih ljubavnica iz Tehničke škole Gradiška. Kada mislite stati?????????

ODGOVORITE
Name

gradiska

11.07.2017 08:25

Ovog niko ne voli u gradisci,covjek je nesposoban bitno nek kupi audija da se vidi u Podgradcima

ODGOVORITE
Name

Goga

11.07.2017 20:18

U pravu si vazno je da se vidi u Podgradcima .

Name

Eq

11.07.2017 22:12

UGASITI SVE OBRAZOVNE USTANOVE , SAMO OTVOTI ANALFABETSKI TECAJ ZA DJECU FUNKCIONERA.STO MINISTAR DOBIVA NOVO VOZILO TO JE STIMLATIVNA NAGTADA ZA GASENJE SKOLA I SUPTILNO RSELJAVANJE NARODA.SAMO TAKO NASTAVITE SVJET JE MALI MINISTRE IMAJU TRI VRSTE BRADA A U TEBE JE TRECA VRSTA

Name

Drasko

12.07.2017 21:42

Uvodi maturu u osnovnu i srednju skolu. Imamo na stotine srednjih skola i jos vise fakulteta. Srednje skole cenakoljenima moliti ucenike da se upisuju, jer ce ostati profesori bez posla. Isto je i za fakultete. Zbog čega se vrši selekcija? kao da mlade nešto čeka u ovoj državi, posao ili šta već. U škole su uveli kompjutere, debelo platili i sad hvataju prašinu, umjesto da prosvjetarima isplaćuju prevoz i naknade za rođenje djeteta ili smrti člana porodice.

ODGOVORITE
Name

g. Džekson Tomas

12.10.2017 04:27

Morate pročitati i podeliti vam možda pomoć današnjem životu,      Ja sam g. Džekson Tomas, tražio sam kredit od sedamsto hiljada evra za pokretanje biznis plana koji je moj san učinio da sam otišao u banku da dobijem kredit koji ne bi mogao da mi ponudi zajam jer nisam imao kolaterala da dobijem takvu vrstu kredita, tako da jednog dana idem kroz internet koji je bio kada sam vidio poruku o zajmu, da imam ime zajmodavca gosp. Aleksandar nude kredit, brzo sam stupio u kontakt sa njim i zatražio zajam od 3000 evra za potvrdu ako je istina, on nudi kredit koji sam vratio u roku od mesec dana nakon što mi je zajam prenio meni, dobio sam 3000 evra nakon 2 sedmice i vratio sam sve i zatražio zajam od 700000 eura i objasnio sam njemu i on razumeš me i zato mi prenosi zajam na moj račun i danas imam svoj posao i ja sam heppy. Kontaktirajte kreditno preduzeće na e-poštu [email protected] da biste dobili zajam za svoje snove da biste prolazili

ODGOVORITE