"Usamljena figura svjetske politike"

Američki predsednik Donald Tramp je, tokom svoje druge posete Evropi, pokazao da je u raskoraku sa tradicionalnim saveznicima u svojoj želji da im stavi do znanja da neortodoksne strategije prema rivalskim silama, Rusiji i Kini, mogu da daju rezultate, ocenjuje AFP.

Svijet 09.07.2017 | 11:54
"Usamljena figura svjetske politike"
"Sa njegovom ideološkom beskompromisnošću i diplomatskim neuspehom u sprovođenju 'pobedničke' retorike, druga Trampova poseta izvan SAD dovela je princip 'Amerika na prvom mestu' u opasnost da postane 'usamljena Amerika'", upozorava francuska agencija.

Nervozan smeh i pogledi koje su razmenjivali nemačka kancelarka Angela Merkel i kanadski premijer Džastin Trido na samitu G20 u Hamburgu, navodi Frans pres, znak su da još nisu sigurni kako da shvate ovog žustrog 71-godišnjaka.

"Na sastanku je stečen utisak da je predsednik SAD, lider takozvane 'neophodne zemlje', promenio stavove, ostavljajući sve ostale da se s mukom koriguju u skladu sa tim", ističe AFP.

Agencija u tom kontekstu podseća da se, u zajedničkom saopštenju, 19 svetskih lidera izjasnilo za borbu protiv klimatskih promena, dok je jedino Tramp bio - protiv.

Istovremeno, mučni su Trampovi pokušaji da "resetuje" odnose sa globalnim rivalima, pa tako, kad je reč o Severnoj Koreji, izgleda da on nije preveo višenedeljni javni pritisak i gnevne tvitove o Kini u smislen diplomatski napredak, što se videlo u njegovom razgovoru s kineskim predsednikom Si Đinpingom, ocenjuje se u analizi.

AFP primećuje i da se, tokom istorijskog sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama samita G20 u Hamburgu, predsednik SAD saglasio da mešanje Rusije u američke izbore 2016. ostavi iza sebe, što je, ocenjuje agencija, veliki ustupak Moskvi.

"Ipak, to nije donelo mnogo opipljivih koristi izvan sporazuma o primirju za južnu Siriju. Zvaničnici se nadaju da ta mera, koja stupa na snagu danas, može da zaustavi krvropoliće i otvori vrata širem izlazu iz šestogodišnjeg građanskog rata - ali takva primirja su počinjala i propadala već mnogo puta do sada", zaključuje francuska agencija.

(AFP)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Нови Јорк

09.07.2017 12:08

Занимљиво је посматрати перплексне журналисте који не умију прочитати нову врсту неполитичара (навикли на исте лажове, продане душе и улизице) Што се тиче француског ултра либералног листа који прича о изолованој Америци, могу сањати. Тромпови резултати се виде на Wall street Шта друго једној земљи и њеном народу треба од јаке економије и пуног џепа народског? Шта има лоше у идеји покопавања ратне сјекире са Русијом. Доста више ратова! Човјек је у изборној кампањи обећао да ће престати водити туђе ратове и сарађивати са Русијом. То што је медиј у џепу лефтиста и не види даље од носа, њихов проблем.

ODGOVORITE