Nekoliko desetina povrijeđenih

Nekoliko desetina njemačkih policajaca povrijeđeno je noćas u sukobima sa demonstrantima uoči početka samita G20 u Hamburgu.

Svijet 07.07.2017 | 08:49
Nekoliko desetina povrijeđenih
Manje od sat vremena nakon što se kancelar Angela Merkel sinoć sastala sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, policija je upotrijebila vodene topove i biber-sprej protiv stotina demonstranata u crnim kapuljačama koji su bacali boce.

Oko 75 policajaca povrijeđeno je tokom večeri, a trojica su zbrinuta u bolnici, saopštile su snage reda. Piloti policijskih helikoptera zadobili su povrede očiju kada su demonstranti u njih uperili lasere.

Demonstranti su oštetili automobile, palili objekte i bacali boce u sukobima koji su trajali do ponoći. Rojtersov izvještač vidio je najmanje jednog demonstranta sa krvavim licem dok mu ukazuju pomoć.

Parola pod kojom se dešavaju protesti je "Dobrodošli u pakao" i namijenjena je svjetskim liderima tokom njihovog dvodnevnog sastanka.

Merkelova je preuzela veliki rizik odlukom da se samit G20 održi u sjevernoj luci Hamburgu u namjeri da pokaže svijetu da se veliki protesti tolerišu u zdravim demokratijama.

Dok lideri počinju neformalne sastanke, hiljade demonstranata iz čitave Evrope dolaze u Hamburg da se pridruže glavnom protestu. Oni smatraju da G20 nije riješila brojna pitanja koja ugrožavaju svjetski mir.

Policija očekuje oko 100.000 demonstranata u ovom lučkom gradu, a za oko 8.000 se vjeruje da su spremni da vrše nasilje. U jučerašnjem maršu učestvovalo je najmanje 13.000 ljudi.

U pripravnosti je je oko 20.000 policajaca iz čitave NJemačke. 

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar