Robne rezerve idu u stečaj

Zamjenik glavnog revizora Republike Srpske Darko Pejić izjavio je danas da je Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske dala negativno mišljenje na finansijski izvještaj Javnog preduzeća "Robne rezerve Republike Srpske" za 2015. godinu.

Republika Srpska 05.07.2017 | 12:28
Robne rezerve idu u stečaj
On je, predstavljajući u Narodnoj skupštini RS izvještaj o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja tog subjekta za 2015, naveo da je, zbog nepravilnog priznavanja potraživanja i njihovih efekata na rashode, gubitak do visine kapitala manje iskazan za iznos od 3,8 miliona KM, a gubitak iznad kapitala za iznos od 13,6 miliona KM.

U izvještaju se navodi da nije izvršena procjena i ispravka potraživanja od preduzeća "Farmland" u iznosu od 1,5 miliona KM.

Revizija je konstatovala da popis "Robnih rezervi" nije u potpunosti obavljen sa pravilnikom o popisu i usklađivanjem knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem imovine i obaveza, kao i da to preduzeće nije primjenjivalo usvojene računovodstvene standarde.

Potraživanja od Ministarstva finansija Srpske po osnovu isporučene robe u pružanju pomoći stanovništvu ugroženom u poplavama više su iskazana za iznos od 965.422 KM, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Otvaranje stečaja 12. jula

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je aktuelna Vlada, kada je stupila na dužnost, zatekla jako loše stanje u "Robnim rezervama Srpske", nad kojim se 12. jula otvara stečajni postupak.

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini rekao da je Vlada zadužila "Robne rezerve" da putem pravnih zastupnika ulože žalbu na rješenje Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ u vezi sa prinudnom naplatom indirektnih poreza, odnosno pljenidbom imovine u visini 7,5 miliona KM.

Gluhaković je naglasio da UIO nije uvažila ništa od prigovora i primjedbi koje su uložile "Robne rezerve".

- Došlo je do blokade računa ovog javnog preduzeća zbog iznosa od 9,5 miliona KM. Čim do toga dođe, u roku od dva mjeseca se, prema zakonu, automatski mora pokrenuti stečajni postupak, što je, prema zaključku Vlade Srpske, direktor preduzeća i uradio - naveo je Gluhaković.

On je rekao da je "maltene preko noći vršena jagma imovine ‘Robnih rezervi’ od strane UIO", dodajući da su posebno na meti bile atraktivne lokacije ovog preduzeća kako bi UIO što pre naplatila svoja potraživanja.

Mihajilica: Vlada najodgovornija, neophodna istraga

Poslanik Kluba SDS-SRS RS Milanko Mihajilica izjavio je danas da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo najodgovorniji za stanje u preduzeću "Robne rezerve Srpske".

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o revizorskom izveštaju za "Robne rezerve Srpske" za 2015. godinu rekao da je "epilog priče o tom preduzeću stečajni postupak, čime se nastoji izbeći odgovornost za sve što se u tom preduzeću dešavalo".

Mihajilica je zatražio da se neodložno provede istraga u "Robnim rezervama".

(Srna)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

BANJALUKA

05.07.2017 10:59

ako može ići u stečaj nešto čega N E M A ..........a to što nema policijooooooooooooo hapsi.

ODGOVORITE
Name

J..ES ROBNE REZERVE

05.07.2017 12:54

STA CE NAM TO, BITNO JE DA OVAJ NAROD IMA PREDSJEDNIKA SA PSIHIJATRIJSKOM DIJAGNOZOM, PREMIJERKU SA SVE VECIM NOSEM - OD LAGANJA I MINISRA ZDRAVLJA OD 130 kg, JER PRETILOST JE DOBRA ZA ZDRAVLJE (BAREM JE ON TAKO UCIO STUDIRAJUCI 15 GODINA) - ETO, STA CE NAM REZERVE, IMAMO I VISKA!?!

Name

Don Kihot

05.07.2017 11:18

Da bi se riješili svi problemi u našoj zemlji u koaliciju bi trebali da uđu ; Deda mraz, Zlatna ribica i Duh iz lampe.... drugačije neće ići....

ODGOVORITE
Name

Kiki

05.07.2017 16:17

Pa tako i treba.Sta ce nam te neke konzerve i gluposti. Kad nam zatreba izvadimo kesh i kupimo sta nam treba. Moderna ekonomija.

Name

KO JE KRIV?

05.07.2017 11:23

Nesretni moj narode svakodnevno se iz ove lijepe zemlje mladi i obrazovani ljudi iseljavaju jer vide da u ovoj zemlji apsurda nije ostalo ništa što je garant prosperiteta i opstanka. Sramota je da robne rezerve jedne normalne zemlje odu u stečaj. Još je strašnije da niko za takav kriminal ne odgovara. To je još jedan stranački plijen,prćija koja je služila da se dobije koji glas više i uhljebi poneki stranački pulen a ne da služi svojoj svrsi. Slušam danas skupštinu nema zajapurenih branilaca vlade,ministra,predsjednika. Jedva cekaju da se rasprava završi pa da odu na kaficu i smiju nam se u lice. Ako je opšte dobro interes svih u svakoj normalnoj i demokratskoj zemlji neko bi ako ništa drugo podnio ostavku i dao šansu nekome drugom da spasi što se spasiti može. Običan smrtnik zbog neplaćene kazne za parkiranje ide u zatvor a ovi kradu milione,uništavaju sve čega se dotaknu ne boje se ni Boga ni naroda a obraza nemaju.Pa koliko covjek treba da bude glup i ograničen pa da vjeruje da će oni koji su doveli do propasti preko noći postati spasioci. Strasno je sto je stanje manje više jednako u većini javnih preduzeća. Uz sve to zapanjujuće je da ministri imaju vremena da kupuju nove automobile i to po mogućnosti sa ful opremom. I opet pitanje sa početka ko je gospodo kriv?Je li opet neki strani faktor,opozicija,domaći izdajnici,Bakir,Sarajevo ili naša pohlepa i kriminal?

ODGOVORITE
Name

Netko

05.07.2017 12:06

Svaka cast na komentaru.

Name

VRS

05.07.2017 13:49

Bravo za komentar druze !!! Sve tacno 100%, Jos jednom bravoo!!!

Name

Budo

05.07.2017 12:00

Čubru pod hitno u stečaj.

ODGOVORITE
Name

Laktasi

05.07.2017 12:34

Hapsite Akana Dodika taj je prodand psenicu robnih rezervi koja je bila na cuvanju u farmlandu,covjek je bio savjetnik Dragana Vasiljevica,i kao takav glup i neskolovan seljak iz Mrčevaca je uspio da pronevjeri 1 000 000 km,njega uhapsite i taj glupan ce sve da prizna ko je i junicu ukrao iz farmlanda,covjek je krao motore za navodnjavanje i traktorske gume po selu dok ga brat Milokrad nije postavio na uglednu funkciju da moze da ukrade milion a ne odgovora,danas samo kokosari i dzeparosi idu u zatvor a ovi sto kradu milione su zasticeni.

ODGOVORITE
Name

Vaskrsija

05.07.2017 13:12

Ako udare poplave ili susa, gotovi smo!!!! Ima Albanija i Kosovo da nam salju humanitarnu... Ma nema veze, narod je za to glasao!!!

ODGOVORITE
Name

Dodik

05.07.2017 13:26

Ukinuti praznike u Federaciji!!

ODGOVORITE
Name

Alo

05.07.2017 14:42

LAZA Djurdjevica treba I ovdje za Stecajnog Upravnika-da pokrije I zarasta kriminalne radnje.Cika Lazo Je u tome ekspert

Name

SSNO

05.07.2017 22:21

Gluhakovic bi SOKO nekadašnji u Mostaru oterao u stečaj da ga nisu zatvorili,sećaš li se MIODRAGA VELINOVICA,NOVE ĐEMCA, KRSTE DRACE, I JOS I JOS...