Analiza i najava - Vimbldon: Ko je kralj trave?!

U ponedeljak startuje najprestižniji turnir na svetu. U konkurenciji tenisera čak petorica favorita, a osim pehara vodiće se i bitka za teniski vrh. Ko će osvojiti pehar ove godine u Londonu?

Tenis 02.07.2017 | 23:00
Analiza i najava - Vimbldon: Ko je kralj trave?!
Duelima od 12.30 časova po srednjeevropskom vremenu u ponedeljak zvanično će započeti treći grend slem sezone, Vimbldon. U Londonu će se 131. put boriti najbolji teniseri sveta za pehar najprestižnijeg teniskog turnira.

Titulu u muškoj konkurenciji brani prvi Britanac Endi Marej, dok će u konkurenciji dama sjajni pehar otići u ruke nove vlasnice, budući da se prošlogodišnja pobednica Serena Vilijams neće pojaviti u Londonu jer je na trudničkom bolovanju.

Marej jeste zvanični šampion i najbolji igrač sveta trenutno, ali ga ne smatraju prvim favoritom za osvajanje pehara ove sezone. Razlog je to što se nalazi u krizi rezultata poslednjih meseci i što ima problem sa povredom kuka.



Najteže pitanje pred početak ovogodišnjeg Vimbldona je ko će osvojiti pehar?

Poznavaoci tenisa tvrde da su u najužoj konkurenciji četiri tenisera - Marej, Rafael Nadal, Novak Đoković i Rodžer Federer, ali da postoje i oni koji vrebaju priliku iz prikrajka, pre svih Sten Vavrinka.

I dok je u ženskoj konkurenciji prvi favorit Petra Kvitova, u muškom delu turnira najveće šanse daju se Rodžeru Federeru.

Švajcarac, sa 18 titula rekorder po broju osvojenih grend slemova, u Londonu je do sada osvojio sedam titula, a ove godine nalazi se u odličnoj formi. Iskusni Federer napravio je pauzu posle furioznog starta sezone, baš da bi što odmorniji dočekao početak omiljenog turnira, a titula osvojena u Haleu prošle nedelje samo je dokaz da je na travi i dalje "tata" i da u London stiže u odličnoj formi.

Federer će imati poseban motiv ove godine, jer bi eventualnim osvajanjem novog, osmog trofeja, postao apsolutni vladar Vimbldona, igrač sa najviše pehara. Sada prvo mesto deli sa Pitom Samprasom i Bilom Renšoom, kojima je sedam puta pošlo za rukom da osvoje pehar.

Novak Đoković, prema kladionicama, tek je peti favorit za titulu. Srpski teniser kao četvrti na svetu stiže u London u pohodu na četvrtu titulu, a ohrabrenje pred predstojeće dvonedeljne borbe daje mu pehar osvojen u Istbornu.

"Ovo je najbolja uvertira pred početak Vimbldona", rekao je Đoković posle osvajanja četvrte titule na travi u karijeri.

Ipak, Novaka očekuje težak žreb na trećem grend slemu sezone, gde je prošle godine eliminisan u trećem kolu i braniće samo 90 poena. Njega je prošlog jula eliminisao Amerikanac Sem Kveri.

Novak će ove godine 13. put u karijeri igrati na Vimbldonu i kao drugi nosilac prvi meč igraće drugog dana, u utorak. Prvi rival biće mu Martin Kližan, 44. teniser sveta.

Na najprestižnijem teniskom turniru na svetu nastupaće sa novim licima u svom boksu. Osim Andrea Agasija, koji će sve vreme biti uz njega, novo ime je i bivši hrvatski teniser Mario Ančić, koji je zbog povreda pre šest godina okončao karijeru u 27. godini.

Ali, Vimbldon, tradicionalno neće biti u prvom planu samo zbog tenisa. Strogi kodeks oblačenja moraće da se poštuje i ove godine, a teniseri će po pravilu morati da nastupe u beloj opremi.

I ove godine ješće se tradicionalno jagode sa šlagom i piti englesko piće pims. U proseku oko 28.000 kilograma jagoda (koje se specijalno uzgajaju za tu priliku na farmama grofovije Kent) svake godine se proda na Vimbldonu, a porcija, koja sadrži deset jagoda, prodaje se po ceni od 2,5 funte.

Mečevi će se igrati na 18 terena, a za navijače će biti, kao i ranije, organizovano i gledanje mečeva na video bimovima.

Nagradni fond trećeg teniskog grend slem turnira ove godine uvećan je za 12,5 odsto i iznosi 31,6 miliona funti. To je za 3,5 miliona funti više nego 2016. godine.

Pobednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji pripašće po 2,2 miliona funti, odnosno 10 odsto više nego prošle godine. 

Najviše koristi od uvećanja imaće igrači koji takmičenje završe u ranim fazama turnira, pošto će oni koji ispadnu u prvom kolu dobiti 35.000 funti.

Takmičenje na Vimbldonu počinje 3. jula, što je najkasniji početak još od 1895. godine. Tada je turnir startovao 8. jula

TRKA ZA VRH ATP LISTE

Na ovogodišnjem Vimbldonu osim borbe za pehar, vodiće se i bitka za prvo mesto na ATP listi. Čak četiri tenisera su u trci da preuzmu, odnosno ostanu na teniskom tronu posle trećeg grend slema sezone. Marej će ostati na vrhu ako uđe u finale. Novak Đoković može do vrha ako osvoji titulu, a Marej i Rafael Nadal ne stignu do polufinala. Sten Vavrinka je takođe u konkurenciji za "broj 1" ako osvoji titulu, a da pritom Marej ne uđe u u finale, a Nadal u polufinale. Nadal može do prvog mesta na ATP listi ako uđe u finale, a Marej ne ode dalje od polufinala. On to može da uradi i ako stigne do polufinala, a da Marej ne prođe u četvrtfinale, a Vavrinka ne osvoji titulu, odnosno ako uđe u četvrtfinale, Marej ne prođe u osminu finala, a Đoković i Vavrinka ne trijumfuju.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar