Vidovdanski sabor u Bajincima

U srbačkoj mjesnoj zajednici Bajinci danas je održan tradicionalni Vidovdanski sabor, privredno-turistička, kulturna i sportska manifestacija. Mještani Vidovdan proslavljaju više od stotinu godina i kao seosku slavu.

Republika Srpska 28.06.2017 | 21:50
Vidovdanski sabor u Bajincima
Nakon služenja svete liturgije u obnovljenom mjesnom hramu Svetog kneza Lazara Kosovskog, održan je parastos za deset poginulih boraca u prošlom otadžbinsko-odbranbenom ratu, kojima su mještani podigli Spomen obilježje. Parastos je služio sveštenik Mladen Prodanović, a cvijeće su položili i svijeće zapalili članovi porodica poginulih, delegacije Boračke organizacije,  predstavnici opštine Srbac  i mjesne zajednice Bajinci.



Načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević porodicama poginulih, njihovim saborcima i predstavnicima mjesne zajednice naglasio je obavezu ove generacije da čuva  uspomenu na one koji su za slobodu i Republiku Srpsku dali svoje živote. „Naša je obaveza  da njihovo slavno djelo i djelo Vojske Republike Srpske prenosimo na mlade generacije, da se ne zaboravi naša svijetla prošlost“, kazao je Dragosavljević.  



U okviru obilježavanja velikog srpskog praznika, Vidovdana,  u Bajincima je održano više  manifestacija kulturnih i sportsjkih manifestacija. Gradjani su imali priliku da uživaju i u defile konjskih zaprega i u takmičenju konja. Održano je i takmičenje u malom fudbalu i boćanju.



Sa svojim rukotvorinama predstavile su se i žene iz ovog i susjednih sela. Posebna atrakcija za najmladje bila je vožnja u fijakerima.  Brojne posjetioce uveseljavali su i članovi Kulturnio-umjetničkog društva iz Razboja.

(BN/S.K.)

   

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ccc

28.06.2017 20:05

Sve je to lijepo i treba da se odrzava ta tradicija,samo bez pojedinaca koji istu organizuju,jer im je mjesto u zatvoru zbog stvari koje su radili u proslosti,lopovi,kriminalci,podmetaci eksploziva u tudja dvorista i sl.

ODGOVORITE
Name

Cxxx

28.06.2017 20:56

eeeeeeej,

Name

007

29.06.2017 08:48

Svaka cast ccc

ODGOVORITE