Bira se Vlada, kandidatu pozlilo

Posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti birana nova vlada počela je danas nešto posle 10. 30, jer je jednom od kandidata za ministra pozlilo.

Srbija 28.06.2017 | 10:42
Bira se Vlada, kandidatu pozlilo
U parlament je uoči početka sednice stigla mandatarka Ana Brnabić i kandidati za članove njenog kabineta.

Mandatarka Ana Brnabić na sednici predstavlja ekspoze i sastav kabineta.

Kako javlja reporter Telegrafa.rs sa lica mesta, pre početka sednice ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću pozlilo je. Hitna pomoć je brzo došla i odvezla ministra kako bi mu ukazali neophodnu pomoć i izvršili preglede.

Prema Predlogu odluke o izboru vlade, nova vlada imaće četiri potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja.

Čast je služiti Srbiji kako bi se ona mijenjala na bolje, rekla je mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić na početku ekspozea pred poslanicima Narodne Skupštine i istakla da njena vlada nastavlja posao na odličnim temeljima koje joj je ostavila vlada Aleksandra Vučića.

"Važno je da se usaglasimo oko prirotieta i napravimo društveni dogovor oko toga sta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo u Srbiju uveli u red uspješnih država", istakla je Brnabić.

Ona je rekla da "vrijeme koje je pred nama pokazaće koliko smo kao društvo i pojednci hrabri da zajedno pomjerimo granice i zakoračimo u budućnost svih nas".

"U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje zelje da uradim nesto za svoju zemlju. Čast je služiti Srbiji, kako bi se ona menjala na bolje" rekla je Brnabić i dobila prvi aplauz poslanika.


Brnabić je izjavila danas da je jedan od prioriteta njene vlade nastavak ekonomskih reformi, te da očekuje stalni godišnji rast BDP od 3,5 odsto, kroz povećanje investicija, izvoza robe i usluga i smanjenja udjela javnih rashoda. Za to je potrebno dalje unapređenje poslovnog okruženja, politička stabilnost i dalje približavanje EU, naglasila je Brnabić u ekspozeu. To podrazumijeva i nastavak reforme državne uprave i efikasniji rad države, koja treba da bude servis građana.

"Važno je da u javnim finansijama zadržimo red koji je uvela prethodna vlada", podvukla je Brnabić i istakla da je potrebno da vlada dobro planira prihode i rashode.

Podsjetila je da je Srbija prošla uspješno šest revizija sa MMF, da je sada na redu sedma i da će ove godine biti završen uspješno aranžman sa MMF. Kako je rekla, napori prije svega građana i vlade prepoznati su od strane MMF, Svetske banke, i drugih institucija.

"Nastavićemo rigoroznu kontrolu trošenja novca, a opšti deficit države treba da bude ispod jedan odsto, a sa daljim rastom ekonomije da se spusti javni dug na 60 odsto BDP", istakla je.

To bi, kaže, stvorilo prostor za plate i penzije i za nove investicije i infrastrukturu.

"Povećaćemo plate u javnom sketoru", kategorična je Brnabić.

"Pojedinac ne može sam ili može malo i tražim vašu podršku da modernizujemo državu i napustimo birokratski način razmišljanja" rekla je ona. Javne finansije su, podsetila je, žila kucavica ekonomskog sistema i pravilnim radom imaćemo povećanje plata u javnom sektoru, ali će se raditi i na smenjenju opterećenja poslodavaca.

(Tanjug/Telegraf)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

28.06.2017 06:17

I to na Vidovdan...

ODGOVORITE
Name

PREDLOG

28.06.2017 08:22

DA BRNABICKA I DJUKIC-DEJANOVIC ZAMJENE POZICIJE!

ODGOVORITE
Name

...

28.06.2017 09:57

Ne daj bože nikome...

ODGOVORITE
Name

BOBA

28.06.2017 10:43

NIKAD MI NIJE BILO JASNO APLAUZ LIDERIMA VLADAJUĆE STRANKE. TO MI PARA UŠI ILI NAZIV STRANKE PO LIDERU TO MI JE LIČNO I PROMOVISANJE TOG ČOVIJEKA AKO SLUŽI NARODU ONDA NE MA IMENA VOĐE SVI TREBA DA SU ZASLUŽNI A OVAKO SAMO SE ON PROMOVIŠE NAJ VIŠE.DANAS SAM MISLILA DA ĆE BITI BAR MALO PROMJENE NIJE VALJDA DA SU SVI MINISTRI ZASLUŽNI PODJEDNAKO U VLADI SRBIJE.ALI PRED NAMA JE.

ODGOVORITE