Video: Amerikanci prijete Srbima!

NBA zvezde u 3x3 ligi! Američki reper Ajs Kjub (Ice Cube) formirao je profesionalnu ligu u basketu 3x3 koju čine nekoliko spektakularnih bivših NBA zvezda.

Košarka 29.06.2017 | 08:30
Video: Amerikanci prijete Srbima!
Alen Ajvesron, Čonsi Bilaps, Džejson Viljiams, Stiven Džekson, Kori Mageti, Džermejn Onil, Rašard Luis, Kenjon Martin, Majk Bibi, Džoš Čildres, Katino Mobli, su među imenima koje je okupio popularni reper.

Liga se sastaji od osam ekipa sa po šestoricom igrača, a svaku kao treneri predvode takođe legende NBA poput Klajda Drekslera, Gerija Pejtona, Džordža Gerfina, Rika Berija, Čarlsa Ouklija, Džulijusa "Dr Džej" Irvinga.

"Big3" liga će imati 60 utakmica tokom deset nedelja koje se igraju na dva poena razlike. Među pravilima su i šut za četiri poena sa devet metara, napad od 14 sekundi...

Liga je počela u nedelju, četiri utakmice su trajale skoro šest sati, što je jedan od dva bitna problema s kojima se srela na svom osnivanju, jer nijedna ozbiljna TV kuća ne može da izdvoji toliko vremena za prenos uživo.

Zbog toga će mnogi navijači zainteresovani za ove mečeve biti uskraćeni, osim ako ne kupe karte. To može značajno uticati na popularnost lige i njenu budućnost.

Drugi problem su godine učesnika, među njima je većina u kasnim 30-im ili čak 40-im godinama, koji su davno izgubili korak za fizičkom kondicijom.

To se odmah pokazalo kao realan problem jer su brzo usledile povrede, koleno je stradalo Vilijamsu, prepona Martinu, a problema je imao i Mageti.

Što se tiče kvaliteta, pomalo je razočarala verovatno najveća zvezda lige Alen Ajverson, koji je igrao svega devet minuta za svoj tim "3's company" i pogodio tek jedan od šest šuteva iz dve asistencije.

"Prijavio sam se da budem igrač, kapite i trener. Igarnje neće biti kakvo ste očekivali. Imam 42 godine, u penziji sam 6-7 godina. Jedini razlog što sam na terenu su navijači. Nećete videti pravog Alena Ajversona ovde", jasna je poruka legende Filadelfija 76ersa.

Naravno, postoje i pozitivne stvari. Mečeve je prvog vikenda je gledalo više od 15.000 ljudi u Bruklinu, a među VIP zvanicama bili su reper LL Cool J te Džejms Harden.

Navijače je posebno obradovalo što su pojedini igrači zadržali žestok rivalitet koji ih je krasio i naterenu, pa je tako tehničku dobio Stiven Džekson.



Zašto "Big3" liga nije dobra za Srbiju?

Pokretanje profesionalne lige u basketu 3x3 nije dobra vest za Srbiju. Ova akcija koju je pokrenuo reper može značajno uticati na porast popularnosti ovog sporta u SAD i dovesti do unapređenja američkog tima za Olimpijske igre 2020. u Tokiju gde će prvi put među olimpijskim sportovima biti upravo basket 3x3. A u njemu već godinama dominiraju momci iz Srbije, Novosađani Dušan Domović Bulut, Marko Ždero, Marko Savić i Dejan Majstorović.

Raspored:
1. vikend 25. jun Bruklin
2. vikend 2. jul Šarlot
3. vikend 9. jul Tulsa
4. vikend 16. jul Filadelfija
5. vikend 23. jul Čikago
6. vikend 30. jul Dalas
7. vikend 6. avgust Leksington
8. vikend 13. avgust Los Anđeles
9. vikend 20. avgust Sijetl (plej-of)
10. vikend 26. avgust Las Vegas (finale)

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar