Optužnica za kriminal u ''Alumini''

Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv osam osoba među kojima su bivši generalni direktor zvorničke Fabrike glinice "Birač" Virginijus Vajega i bivše odgovorno lice u "Biračevoj" kćerki firmi "Alumini" Giedrijus Grigalijus, saznaje "Glas Srpske".

Republika Srpska 27.06.2017 | 12:34
Optužnica za kriminal u ''Alumini''
Prvom optužnicom, koja se odnosi na kriminal u "Birču", osim Litvanaca, obuhvaćeni su i državljani BiH. Svima je na teret stavljeno da su "Aluminu" oštetili za oko 330.000 KM i da su falsifikovali njene poslovne knjige.

Optužnica je podignuta na osnovu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu koji je Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS podnijela Specijalnom tužilaštvu RS u septembru 2013. godine u vezi sa prodajom sekundarnih sirovina i uništavanjem poslovnih knjiga.

Vajega i Grigalijus su optuženi za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

''Vajega i Grigalijus su se prilikom prodaje otpadnog željeza, koje je vlasništvo "Alumine", u periodu od 8. aprila do 29. jula 2011. godine, a s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe ili drugog, dogovorili i izvršili prodaju željeza firmama "Kantić kompani" iz Doboj Istoka i "Cibos" iz Ilijaša'', navedeno je u optužnici.

Prema navodima optužnice, oni su naređivali nadležnim službama da sačine dokumentaciju da je željezo isporučeno kupcu "Autoprevoznik Novak Nikolić" iz Osmaka i knjiženje potraživanja na tog kupca iako su znali da mu roba nije isporučena.

''Nakon isporuke robe izvršili su naplatu od stvarnih kupaca u gotovini u ukupnom iznosu od 330.000 KM. To nisu knjigovodstveno evidentirali u "Alumini". Tako su u svojstvu odgovornih lica iskorišćavali svoj položaj, pribavili sebi ili drugome protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a "Alumini" nanijeli štetu'', piše u optužnici.

U Okružnom tužilaštvu u Bijeljini kažu da je pravilo da ne daju informacije o podignutim nego samo o potvrđenim optužnicama.

''Kad optužnica bude potvrđena, onda to objavljujemo i na našem sajtu'', kažu u tužilaštvu.

MUP RS je podnio nekoliko izvještaja koje se odnose na kriminal u "Birču", a može se očekivati da i ostali rezultiraju podizanjem optužnice. U septembru 2013. godine podnesena su četiri izvještaja u kojima je grupa Litvanaca, među kojima su i Vajega i Grigalijus, osumnjičena da su oštetili "Birač" za oko 120 miliona KM zloupotrebom službenog položaja i ovlašćenja i falsifikovanjem i uništavanjem poslovnih knjiga i isprava.

Pravni zastupnik "Alumine" Vladimir Milošević kaže da je krajnje vrijeme da nakon četiri godine od otvaranja stečaja nad "Birčem" budu identifikovani svi koji su učestvovali u nezakonitostima.

''Veoma je značajno što je započeto procesuiranje odgovornih iako se radi o slučaju koji je najmanje vrijedan. Vjerujem i da će nadležni organi reagovati na to što je Ukio banka nezakonito upisala zaloge za koje danas protiv "Alumine" i povezanih lica zajedno sa firmom "Pavgord" vode sudske postupke. Uprava kriminalističke policije MUP-a RS je još prije četiri godine ukazala na to da su te zaloge, koje je Ukio banka registrovala u jednom danu u decembru 2012. godine, predmet izvršenja krivičnog djela'', kaže Milošević.

Dodao je da su prema izjavama mnogih "Birač", "Alumina" i druga povezana lica oštećeni za stotine miliona maraka.

''Vjerujem da i druga tužilaštva rade na identifikovanju odgovornih za cjelokupnu štetu i da će pravna država zaštititi ovaj resurs od kojeg živi cijela regija'', rekao je Milošević.

Neće biti nove blokade računa

Osnovni sud u Zvorniku proslijedio je juče "Alumini" dopis firme "Pavgord" iz Foče kojim je zatražen nastavak izvršnog postupka zapljenom i prodajom pokretnih stvari i nepokretnosti, što znači da neće biti nove blokade računa "Alumine".

Vladimir Milošević očekuje da sud u kratkom roku donese rješenje o obustavi izvršenja putem zapljene novca sa računa "Alumine".

''Očekujem i da sud hitno postupi na osnovu prigovora koji je "Alumina" podnijela prije dva mjeseca i da obustavi ovaj izvršni postupak u cijelosti'', rekao je Milošević.

Osnovni sud u Zvorniku je na zahtjev "Pavgorda" 12. aprila blokirao račun "Alumine", a deblokirao ga je dvije sedmice kasnije na 60 dana.

"Pavgord" želi da namiri potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala na osnovu kredita datih povezanim preduzećima koja su kao i "Alumina" poslovala u sastavu "Birača" koji je u stečaju.

Okružni privredni sud u Bijeljini, prije deblokade računa, odbio je tužbeni zahtjev Ukio banke kojim je od "Birča" tražila 155 miliona KM, a koje je "Pavgord" otkupio za 6,4 miliona evra.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

bravo za tuzilastvo

27.06.2017 12:53

330.000?! toliko su samo na ruckove potrosili

ODGOVORITE
Name

Kluzo

27.06.2017 12:54

Ostalih šest su: Grujo Gajić, Petar Predić, Sofro Starić, Mitar Marić, Radovan Radić i NN lice.

ODGOVORITE
Name

Kivi

27.06.2017 16:16

NISTA su oni prema stecajnom upravniku Lazu Djurdjevicu. On je Sampion lopovluka.

Name

cdbluka

27.06.2017 13:07

Soli na rep...u sav taj kriminal je umijesana Vlada.

ODGOVORITE
Name

Jastreb

27.06.2017 14:24

330.000 su dali za kutije u kojima su novac iznosili

Name

NN

27.06.2017 14:29

Gdje su tu domaći banditi, ništa se bez njih nije moglo uraditi?

ODGOVORITE
Name

Penzioner

27.06.2017 14:43

Trla baba lan

Name

Op

27.06.2017 15:16

Zavaravati narod se više ne može, u sve je vlada umešana i čeka se da zastari postupak.Mi smo birali vladu i ima da gledamo.

ODGOVORITE
Name

djikan

27.06.2017 15:40

Tu će portiri ispasti najkrivlji,koliko ja vidim.:-) :-) :-).

ODGOVORITE
Name

Djikanska

27.06.2017 19:32

...posla...

Name

Brod

27.06.2017 16:01

Mafija ima državu.

ODGOVORITE