Nova vlada o statusu Centra

Vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić rekao je da će pitanje statusa službenika Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu riješiti buduća vlada Srbije.

Srbija 26.06.2017 | 17:11
Nova vlada o statusu Centra
"To pitanje se politizuje i videćemo kako će se rešiti. Mora da se reši na jedan ili drugi način. Ja sam pitanje pokrenuo sa predlogom da se rešava", rekao je Dačić.

On je izjavio novinarima u Beogradu da je "velika politizacija oko toga da li službenici u tom centru treba dobiju eksteritorijalni status".

"To je neistina. Postojao je predlog da dobiju status administrativno tehničkog osoblja kao u ambasadama, isto kao što imaju druge zemlje ili organizacije, poput NATO ili SAD", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, pošto ime centra sadrži "humanitarni", onda su neki američki političari postavili pitanje zašto humanitarci traže diplomatski status.

Dačić je napomenuo da Crveni krst, na primjer, ima diplomatski status u svim zemljama na svijetu.

On je rekao da su "bezveze" tvrdnje da je neko u Vladi Srbije naklonjen Istoku ili Zapadu.

"Niko od nas nije ljubitelj Istoka ili Zapada, već samo svoje zemlje i interesa naše države, što znači da, kada vodimo politiku da zaštitimo interese naše zemlje, treba da razmišljamo svojom glavom kao što čine i drugi", rekao je Dačić.

Dačić je napomenuo da je on potpisao osnivanje Centra zajedno sa tadašnjim ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom, pred tadašnjim predsjednicima Rusije Dmitrijem Medvedevim i Srbije Borisom Tadićem.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

26.06.2017 15:58

A ko je Soujgu? Ministar odbrane Rusije! Pametnom dosta!

ODGOVORITE
Name

Ma

26.06.2017 16:37

Pametnom nije dosta, dilema opet osta...

Name

NEMA DILEME

27.06.2017 07:01

BONSTIL JE JEDNAKO NIS ZIVI BILI .