Karadžić: ISIS koristi presude

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjavio je danas na statusnoj konferenciji da "Islamska država" koristi neke odluke Haškog tribunala da bi prijetila Srbima i Hrvatima u BiH.

Bosna i Hercegovina 23.06.2017 | 21:40
Karadžić: ISIS koristi presude
"Situacija u regionu je gora nego prije rata. Neke odluke ovog suda služe `Islamskoj državi` kao razlog za prijetnje hrišćanskoj većini u BiH", rekao je Karadžić.

On smatra da je to posljedica dužine žalbenog postupka koji se protiv njega vodi pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, pravnim nasljednikom Haškog tribunala, prenosi N1.

Karadžić je rekao da je zabrinut zbog dužine trajanja postupka i vremena kada se očekuje odluka. "Zabrinut sam i radi lične i porodične situacije i radi situacije u regionu gdje su odnosi pogoršani.

Čak se i `Islamska država` usudila da prijeti Srbima i Hrvatima i može doći do tragedije", rekao je Karadžić.

Predsjedavajući sudija Teodor Meron rekao je da žalbeni postupak kasni zbog zahtjeva Karadžića i Tužilaštva da dobiju više vremena za pripremu žalbi.

"Kašnjenje od devet mjeseci predstavlja dodatno vrijeme koje smo dali vama i tužiocima da bismo vam omogućili da učinite žalbu najboljom mogućom", rekao je Meron, koji je i predsjednik Mehanizma.

Tribunal je prošle godine prvostepeno osudio Karadžića na 40 godina zatvora, proglasivši ga za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Karadžić je žalbom tražio da bude oslobođen, a tužioci da mu bude izrečena maksimalna, doživotna zatvorska kazna.

Izvor: Agencije

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

bnb

23.06.2017 22:06

Po zadnjem popisu bogami hriscanskoj manjini.

ODGOVORITE
Name

Darko

23.06.2017 22:49

I pre rata je bila hriscanska manjina u BiH

Name

re

23.06.2017 23:44

Popis je takav kakav jeste mislim da to nesmije ni da utice na zivot svih gradjana. Medjutim pravoiri podvale za ono sto trebas licno odgovarati je zlo.

Name

Re Bnb

24.06.2017 17:18

Saberi prika i videćeš da grešiš

Name

Kiki

23.06.2017 22:55

Sad bi tribunal trebo da prestane sa radom jer islamska drzava prijeti nekom tamoo....jos malo pa je i ona pociscena i onda ce se i za njih otvoriti jedan slican tribunal jer zlocini se moraju kaznjavati.

ODGOVORITE
Name

Српска заувијек

24.06.2017 10:01

Живио ти мени први предсједниче довијека.Душмани су Србима увијек смишљали подвале,али доћи ће вријеме кад ће Срби славити своје патриоте и хероје слободно.А твоје име биће и остаће на врху заслуга за спас Српског народа.

ODGOVORITE
Name

Jeste

24.06.2017 20:23

Sad trune u zatvoru jer je vjerovao podmuklom i korumpiranom Zapadu.Dudakovic je vjerovao drugima pa se seta po Sarajevu.Oric je sadio cvijece tokom rata i bio bastovan pa uživa u životu u Sarajevu.A ti Radovane sa Ratkom zahvali za svoj polozaj samo srbima koji su izdali i prodali sve svoje.

Name

znamo

24.06.2017 16:37

Bošnjaci i mudžahedini su ratovali i protiv Srba i protiv Hrvata

ODGOVORITE
Name

ре.

24.06.2017 20:02

Брате морам те исправити,тад бошњаци нису живјели овде