Na optuženičkoj klupi i novinari

Uticajni novinari su među 17 ljudi koji su danas izvedeni pred sud u Istanbulu pod optužbom da su povezani sa grupom koja stoji iza prošlogodišnjeg pokušaja vojnog udara u Turskoj.

Svijet 19.06.2017 | 15:41
Na optuženičkoj klupi i novinari
Ovo je prvi sudski proces koji je obuhvatio medijske radnike, a u narednim mjesecima biće ih još.

Svi kojima se sudi optuženi su da su povezani sa muslimanskim sveštenikom iz SAD Fetulahom Gulenom. Tokom pokušaja vojnog puča poginulo je 249 ljudi, ne računajući zavjerenike.

Deset od 17 osoba kojima se od danas sudi su u bjekstvu, šest je u pritvoru, a jedna osoba je na slobodi, javio je AFP.

Među optuženima su ugledni pisac i novinar Nazli Ilidžak, koji je uhapšen u julu prošle godine. On je od 1999. godine nakratko bio poslanik u parlamentu, a pisao je za više dnevnih listova, uključujući "Hurijet".

Na listi optuženih je i Ahmet Altan, pisac i novinar koji je pisao za mnoge uticajne dnevne listove, među kojima su "Hurijet" i "Milijet". On je osnivač opoziconog lista "Taraf".

Pred sudom se našao i Mehmet Altan, brat Ahmeta Altana, autora knjiga o politici u Turskoj. Obojica su privedena početkom septembra.

Turske vlasti uhapsile su nekoliko desetina zarobljenih iz opozicionog dnevnog lista "Džumhurijet", kojima se sudi u odvojenom slučaju.

Izvor. Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar