Sutra pregovori o izlasku iz EU

Nema nikakve sumnje, Velika Britanija izlazi iz Evropske unije, izjavio je dan uoči početka pregovora o Brexitu, britanski ministar Dejvid Dejvis, javlja Rojters.

Svijet 18.06.2017 | 17:12
Sutra pregovori o izlasku iz EU
Sutra je u Briselu zakazan početak, kako je planirano, dvogodišnjeg procesa izlaska Velike Britanije iz EU, ali on dolazi u najgore vrijeme za Terezu Mej, britansku premijerku.
 
Mej ulazi u komplikovane i dugotrajne pregovore, oslabljena neuspjehom da na vanrednim izborima ojača svoju poziciju, uz ohrabrenu opoziciju, te sve težu domaću političku situaciju nakon niza terorističkih napada i velike tragedije u Londonu, kada je u požaru poginulo 58 osoba. Mej još uvijek nije formirala novu Vladu i osigurala većinu.
 
Dan uoči početka Brexita, pojedini evropski zvaničnici su ostavili prostor Londonu da odustane od odluke koja je donesena na referendumu. Međutim, zvaničnici iz Londona su se zahvalili na ponudi.
 
''Idem u Brisel na otvorene razgovore i ne treba biti nikakve dileme, mi napuštamo EU'', rekao je Dejvis koji će otvoriti pregovore, a sa druge strane stola će biti glavni pregovarač Unije Majkl Barnier.
 
Dejvis je rekao da sad dolazi teži dio posla.
 
''Treba nam dogovor koji će biti dobar za sve dijelove Velike Britanije i koji će nam omogućiti da postanemo zaista globalna Britanija'', rekao je Dejvis.
 
Koplja će se tokom pregovora "lomiti" na mnogim poljima, ali će možda najteže biti dogovoriti iznos novca koji će London morati platiti za funkcionisanje Unije, te buduće trgovinske odnose između bloka i Velike Britanije.

London traži da se o budućim odnosima odmah razgovara, dok Brisel smatra da se prvo treba riješiti pitanje „razvoda“, a onda govoriti o uslovima buduće saradnje.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar