Milorad i Bakir tjeraju ulagače

Zbog političke nestabilnosti BiH bilježi pad stranih ulaganja, dok sve zemlje u regionu koje su provele značajne reforme i stabilnost imaju i rast stranih ulaganja, rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a na tački Nacrt zakona o stranim ulaganjima u parlamentu Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 15.06.2017 | 14:43
Milorad i Bakir tjeraju ulagače
„Ako je zemlja politički nestabilna i ako postoji evidentna prijetnja da može doći do konflikta svi ozbijlni investitori takvu zemlju izbjegavaju u širokom luku. Čak i kada bi pravno sve bilo idealno, sve pada u vodu sa nekoliko bombastičnih političkih izjava. Dva do tri strana investitora odustala su od ulaganja u RS nakon prepucavanja na liniji Dodik - Izetbegović“, kaže Čavić.

On ističe da je razgovarao sa nekoliko velikih italijanskih investitora koji su se odlučili da ulažu u Rumuniju a ne u BiH, iako je, kako je rekao, Gradiška mnogo bliža i pristupačnija.

On je ukazao na primjer Srbije koja je, kako je rekao, provela značajne reforme i bilježi snažan rast stranih ulaganja.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da u Nacrtu nema nijedne ključne obavezne mjere koja bi mogla uticati na to da strana ulaganja budu mnogo veća.

“Ključna je politička stabilnost i koliko toliko ekonomska sigurnost i mi u Klubu PDP smatramo da ovaj zakon neće ništa novo donijeti da bi neko zbog njega svoj novac uložio u RS”, rekao je Borenović, i dodao da je iznos stranih ulaganja u RS značajno pao, a da je najveće ulaganje bilo 2007. kada je prodat Telekom Srpske.

Rekao je da je priliv stranih ulaganja 2016. godine u Srbiji iznosio dvije milijarde evra, odnosno 520 maraka po glavi stanovnika, što je, kako je rekao, dvostruko više nego u RS. Rekao je da je 19 ključnih regionalnih kompanija iz Srbije preselilo svoje centrale za BiH u FBiH iz RS zbog boljih uslova poslovanja.

Igor Žunić, poslanik SNSD-a, je rekao da kadrovi iz Saveza za promjene vode resore na nivou BiH koji bi trebalo da vode strana ulaganja, ali da nisu ništa uradili.

„Žao mi je što strani investitori neće prvo pogledati sajtove i institucije RS nego one na nivou BiH. A tamo su vaši kadrovi, znate koga ste tamo postavili“, rekao je Žunić.

Dodao je da je u Derventi trenutno prisutno 14 austrijskih i 13 italijanskih firmi, i da u ovom trenutku jedna njemačka firma otvara pogon u kojem će biti zaposleno 35 mašinskih inžinjera, a da jedna austrijska firma planira da zaposli više od 30 ljudi u IT sektoru u tom gradu.

„Mi ne možemo više da se borimo s Srbijom i ako ne usmjerimo sredstva za podršku stranim invrestitorima više neće biti moguće dovesti nijednog stranog investitora”, rekao je Žunić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

popara

15.06.2017 12:48

Sto vam Rusija i Srbija ne investiraju u RS,oni vjeruju vasem predsjedniku.?

ODGOVORITE
Name

pa sad bas

15.06.2017 13:07

Pa sad bas i ne znam da je pad investicija u FBIH posebno u Sarajevu gdje se gradi na sve strane, samo prosle godine je otvoreno 10 hotela od kojih dva sa 5 zvijezdica o ostalom da ne govorimo

ODGOVORITE
Name

Pusti hotele

15.06.2017 13:57

Grade li se negdje fabrike?

Name

Nije tačno

15.06.2017 13:08

Čava,Dodik i Bakir su doveli Novomatic i sad BiH pere novac narko dilerima iz Južne Amerike. Znači da nisi u pravu jer dovući dilere je velika stvar. U Banjaluci ima registrovane NOVO RS doo i RSA GAMING Doo gdje se lova pere profi.

ODGOVORITE
Name

Rs

15.06.2017 13:11

Hocemo referendum o stranim ulaganjima kaze nas predsjednik sta ce nama ti stranci i u pravu je.

ODGOVORITE
Name

Bankar

15.06.2017 13:56

Čava, nisi u pravu. Najveći ulagači su upravo Mile i Bakir. Povrat Kapitala, svako u svoj kraj. Neda para mira. Tako će i propasti, kao i svi prije njih.

ODGOVORITE
Name

Re

16.06.2017 04:19

Koliko je bilo tih ulagaca kad je cavic vlado hahaha

Name

Ndp Trebinje

15.06.2017 14:07

Tvoj pulen Krsmanovic je sve moguce otjerao,upropastio nam je stranku u Trebinju i Hercegovini.U Foci pola odbora mu otislo,2 odbornika i ti ga trpis.Pa bolje se poklopi sram te bilo!

ODGOVORITE
Name

TRN

15.06.2017 14:14

A koja bi to budala ulozila zutu bobu u taj vas Genocitet????

ODGOVORITE
Name

Dosta Je Toga,

15.06.2017 16:55

Nedam ni pet para...

Name

ŽUĆO

15.06.2017 18:38

PITAM OVE LOPOVE IZ SNSD-A, ZAŠTO JE 19 FIRMI SRBIJANSKIH, PREŠLO IZ RS U FEDERACIJU, ZBOG BOLJIH USLOVA I MANJEG REKETA ILI ŠTO NE VOLE SVOJU BRAĆU SRBE. U TOME JE SVA SUŠTINA OVE LOPOVSKE POLITIKE VLADE RS

ODGOVORITE
Name

Siki

16.06.2017 04:23

Cava KO tebe sta pita gdje su tvoji investitori mislis narod je zaboravio vrijeme kad si bio vlast

ODGOVORITE