Srpska lista ima kapacitet

Srpska lista, koja je osvojila 10 mjesta u parlamentu samoproglašenog Kosova, obezbijedila je više nego dovoljan broj poslanika za blokiranje političkih inicijativa koje bi bile štetne za Srbe na Kosovu i Metohiji, rekao je nosilac Srpske liste Slavko Simić.

Srbija 15.06.2017 | 09:25
Srpska lista ima kapacitet
Simić je naveo da Srpska lista na može da bira sagovornike, ali da može u razgovorima sa albanskim predstavnicima, ko god oni bili, da insistira na stvarima od interesa za srpski narod.

"Srpska lista neće trgovati interesima svog naroda, pa ko god želi da razgovara, zna gde može da nas pronađe", kaže Simić za "Blic".

Na pitanje da li je prihvatljiviji lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti ili Ramuš Haradinaj, on je istakao da su obojica prethodnih godina slala negativne poruke Srbima na Kosmetu i čak osporavala značaj dijaloga, dovodeći u pitanje i formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/.

"Videćemo kakvi su kapaciteti jednog i drugog da prihvate političku realnost i postojanje jednog snažnog i monolitnog političkog bloka Srba u prištinskim inistitucijama", naglasio je Simić.

Govoreći o načinu na koji bi Srpska lista mogla da sarađuje sa Vladom Aljbina Kurtija, Bedžeta Pacolija i Ise Mustafe, Simić je rekao da srpski narod i nije mogao da utiče na to ko će predstavljati albanski narod.

"Mi bismo naravno voleli da za sagovornike imamo umerenije političke stranke koje ne stvaraju svoj politički identitet na animozitetu prema Srbiji i Srbima", dodao je Simić.

Srpska lista će, kaže Simić, u svakom slučaju nastaviti da se iskreno zalaže za dijalog Beograda i Prištine, poboljšanje odnosa Srba i Albanaca i bolju socioekonomsku situaciju na Kosmetu.

"To je za početak dovoljan okvir za konstruktivan razgovor sa bilo kim", smatra Simić.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar