Ivanić u posjeti Velikoj Trnovi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić posjetio je danas  Veliku Trnovu, staru prijestonicu Bugarske, koja je jedan od najvećih gradova u toj zemlji, veliki turistički centar, sa značajnom industrijom, razvijenom kulturom i dva univerziteta.  

Bosna i Hercegovina 13.06.2017 | 16:49
Ivanić u posjeti Velikoj Trnovi
Tokom razgovora sa gradonačelnikom Velikog Trnova Danielom Panovom, Ivanić je rekao da je počastvovan što je imao priliku da posjeti Bugarsku, koju BiH smatra prijatelјskom zemlјom i od koje je oduvijek dobijala podršku.

Predsjedavajući Ivanić rekao je da je odlučio da posjeti Veliko Trnovo, koje je poznato kao prijestonica kulture, ali je posebno značajno i za srpski narod zbog Svetog Save, koji je u ovom gradu proveo poslјednje dane, gdje je i sahranjen.



Predsjedavajući Predsjedništva BiH sa delegacijom posjetio je muzej „Preporod i Osnivanje“, srednjovjekovne tvrđave Carevac i Trapezica, kao i crkvu Svetih četrdeset mučenika, gdje je položio cvijeće na grobu Svetog Save.

„Nadam se da ćemo sa Velikim Trnovom sarađivati u budućnosti, jer postoji mogućnost bratimlјenja Velikog Trnova sa drugim gradovima. Nadam se da će moja posjeta doprinijeti pobolјšanju saradnje i da bi jedan od takvih gradova mogao da bude i moj grad, Banja Luka. Impresioniran sam načinom funkcionisanja gradske uprave Velikog Trnova i napretkom koji je postignut“, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je sinoć razgovarao u Sofiji i sa predsjednikom Nacionalne skupštine Dimitrom Glavčevim.



Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik bugarskog parlamenta saglasili su se da su bilateralni odnosi dvije zemlјe dobri, ali da ima mjesta za unapređenje ekonomske saradnje, kao i za bolјu infrastrukturnu povezanost.

Ivanić je informisao predsjednika Nacionalne skupštine Bugarske o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, te koracima koje BiH čini na evropskom putu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je uvjerenje da će tokom bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom BiH dobiti status kandidata.

Tokom dvodnevne posjete Republici Bugarskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je u odvojenim susretima u Sofiji sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Bojkom Borisovim.

(BN)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

KODUS

13.06.2017 15:38

Mladen je bas pametan. Dok se opozicija i pozicija politicki zestoko tuku, on vec 20 godina iskljucivo ubire "politicki kajmak"! Ko zna, zna. Slijedeci "politicki kajmak", nagovoriti druge da ga izguraju kao kandidata za Predsjednika R. Srpske!

ODGOVORITE
Name

Ris

13.06.2017 16:33

I biće ako Bog da!

Name

KODUS

13.06.2017 17:19

ALI, NAJVECE SANSE IZ OPOZICIJE DA POBJEDI ZA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE IMA VUKOTA GOVEDARICA. VUKOTA JE IZUZETNO POPULARAN MEDJU NARODOM.