FIFA ukida Kup Konfederacija?!

Kup konfederacija mogao bi poslednji put da se igra ovog leta u Rusiji.

Fudbal 11.06.2017 | 08:00
FIFA ukida Kup Konfederacija?!
Kup konfederacija organizuje Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), kao pripremno takmičenje za Svetsko prvenstvo koje se održava godinu dana kasnije.

Ovogodišnji Kup konfederacija održaće se od 17. juna do 2. jula u Rusiji.

Osim domaće reprezentacije,učestvuju i svetski prvak Nemačka (FIFA), evropski prvak Portugal (UEFA), šampion Azije Australija (AFC), pobednik Kupa afričkih nacija Kamerun (CAF), Meksiko kao pobednik Kupa Severne, Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF), selekcija Čilea kao pobednik Kupa Amerike (CONMEBOL) i Novi Zeland pobednik Kupa Okeanije (OFC).

"Ako ne bude bilo Kupa konfederacija 2021. godine, neću biti nesrećan. Mislim da ni drugi učesnici ne bi bili nesrećni", rekao je prošlog meseca selektor svetskog prvaka Nemačke Joahim Lev.

Lev je tada saopštio spisak igrača za Kup konfederacija, na kome su samo trojica igrača koji su osvojili Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Takmičenje u Kupu konfederacija ne provlači veliku pažnju i uglavnom je najgledanije u zemlji domaćina. FIFA je preuzela organizaciju 1997. godine, kada je domaćin bila Saudijska Arabija.

Prema podacima, ne vlada veliko interesovanje za ovogodišnji Kup federacija, a navijači Čilea kupili su više ulaznica od nemačkih navijača.

Predsednik FIFA Đani Infantino je u sklopu svoje kandidature naveo da će se razmotriti održavanje Kupa konfederacija.

"Sve ćemo razmotriti. Da li da igramo u junu? Da li će to biti novembar? Da li bi trebalo razgovarati o formatu?", rekao je Infantino prošlog novembra u Kazanju.

Spekulacije o promeni pojačale su se pošto je Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine pomereno sa juna na novembar zbog velikih vrućina u zalivskoj zemlji.

Kup konfederacija nije prihvatljiv evropskim fudbalskim ligama, pošto bi bio organizovan u sred domaćih šampionata. FIFA je 2015. godine predložila da priprema za Mundijal u Kataru bude samo Svetsko klupsko prvenstvo, koje se svaki put održava krajem godine.

Dok je predsednik FIFA bio Jozef Sep Blater pominjala se mogućnost da se Kup konfederacija održi u junu 2021. godine u nekoj drugoj azijskoj zemlji.

Ako FIFA pristane na to, potencijalni kandidat za domaćina biće Kina, ali i Australija, Japan i Južna Koreja.

Kup konfederacija 2013. godine, uoči Mundijala u Brazilu, koštao je FIFA 70 miliona dolara.

Takođe, ako se FIFA odluči na promenu 2021. godine, treba uzeti u obzir i komercijalna i televizijska prava, pošto paketi sponzorskih ugovora ističu najranije posle Svetskog prvenstva 2022. godine.

Nijedan pobednik Kupa konfederacija nije godinu dana kasnije osvojio Svetsko prvenstvo.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar