Povučeno mlijeko za bebe

Preduzeće "Medis" povuklo je sa tržišta BiH proizvode "Novalak CC" serija 45405 za dojenčad zbog "vjerovatno neadekvatnog sadržaja estera masnih kiselina /3-MCPD, glicidil ester/, koji je utvrđen u analizi".

Bosna i Hercegovina 05.06.2017 | 17:00
Povučeno mlijeko za bebe
Iz preduzeća "Medis" saopštili su, da su kao distributer proizvoda "Novalak", preventivno povukli s tržišta BiH mliječnu formulu za dojenčad "Novalak CC", serija 45405, rok upotrebe do 23. septembra 2018. godine proizvođača UP "Medi-Evropa SA", porijeklo Francuska.

Esteri masnih kiselina nastaju u proizvodnji biljnih masti i ulja, te su prisutni u skoro svim termički obrađenim namirnicama, koje sadrže biljne masti, između ostalog i u mliječnim formulama za dojenčad.

Biljna ulja prisutna su u mliječnim formulama za dojenčad jer su najsličnija masnoći u majčinom mlijeku.

Prehrambena industrija, Svjetska zdravstvena organizacija, Evropska agencija za bezbjednost hrane i druge institucije, koje se bave proizvodnjom hrane i njenom regulacijom, već decenijama proučavaju uticaj tih spojeva na ljudsko zdravlje, ali o tome nemaju jedinstveno mišljenje.

"Da bi se isključile bilo kakve moguće negativne posljedice za zdravlje, savjetujemo da kupci ne upotrebljavaju proizvod `Novalak CC`, serija 45405, rok upotrebe do 23. septembra 2018. godine", navodi se u saopštenju.

Кupci mogu vratiti proizvod ove proizvodne serije u apoteku i novac će im biti vraćen.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

yugosloven

05.06.2017 21:35

ZASTO MAJKE NE DOJE DJECU HOCE DA BUDU DOBRE ZA PRELJUBU

ODGOVORITE