Grčka: Preminuo Micotakis (98)

Bivši grčki premijer Konstantin Micotakis preminuo je danas u 98. godini, saopštila je njegova porodica, prenosi AFP.

Svijet 29.05.2017 | 09:47
Grčka: Preminuo Micotakis (98)
"Umro je okružen ljudima koje je voleo i koji su njega voleli", navodi se u saopštenju.

AFP navodi da je Micotakis bio jedan od retkih otvoreno proameričkih političara u Grčkoj svog vremena i da je gajio bliske veze sa porodicom bivšeg predsednika SAD Džordža Buša Starijeg, kojeg je često ugošćavao u svojem domu na Kritu.

"To ga nije sprečavalo da takođe gradi bliske odnose sa srpskim moćnikom Slobodanom Miloševićem i da ga podržava tokom ratova u kojima se Jugoslavija raspala tokom 90-ih godina prošlog veka", ocenjuje francuska agencija.

AFP navodi da je Micotakis, rođen 1918. godine, napustio politiku 2004. povukavši se iz parlamenta kao poslanik sa najdužim stažom u Grčkoj.

Ovaj konzervativni političar bio je predsednik grčke vlade od 1990. do 1993, a poslanik je bio od 1946. sa desetogodišnjim prekidom tokom i neposredno nakon perioda vlasti vojne hunte u Grčkoj od 1967. do 1974. godine.

Tokom Drugog svetskog rata bio je aktivni pripadnik pokreta koji se borio protiv nacističke okupacije njegovog rodnog ostrva Krit. Vojna hunta ga je 1967. uhapsila, ali je uspeo da pobegne u Pariz gde je živeo u egzilu do povratka u Grčku nakon ponovnog uspostavljanja demokratije 1974. godine.

AFP navodi da je uprkos Micotakisovim demokratskim kvalifikacijama, on postao predmet mržnje grčke umerene levice pošto je odigrao ključnu ulogu u padu vlade Jorgosa Papandreua 1965. godine. Navodi se da je politička nestabilnost koja je tada usledila kulminirala brutalnom vojnom diktaturom.

Micotakis je bio na čelu konzervativne stranke Nova demokratija od 1984. do 1993, a AFP navodi da je vodio epske bitke sa Papendreuovim sinom Andreasom, čelnikom socijalističke stranke Pasok.

Navodi se da je kao sin nećaka grčkog državnika Elefteriosa Venizelosa, Micotakis pripadao moćnoj kritskoj porodici, a dvoje od njegovo četvoro dece sledilo je njegov put u politici i parlamentu.

Micotakisov sin Kirjakos preuzeo je vođenje stranke 2016, dok je njegova kćerka Dora bila gradonačelnica Atine i ministarka spoljnih poslova. Njegov unuk Kostas Bakojanis regionalni je guverner na zapadu Grčke.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

malo falilo

29.05.2017 09:10

Šteta što nije poživio još tri godine

ODGOVORITE
Name

Ruza

29.05.2017 20:27

Kakvo pametno potomstvo ima ovaj chovjek.Sve funkcioner do funkcionera.A mi mislili da je nepotizam nash izum.

ODGOVORITE