Do ljeta bez celulita

Celulit jeste karakteristika ženskog pola i da on nastaje usled toga što polni ženski hormoni sprečavaju lipaze, zbog čega dolazi do nagomilavanja masnoća

Zdravlje 29.05.2017 | 08:47
Do ljeta bez celulita
VIŠE od 95 odsto žena ima manje ili više izražen celulit. "Narandžina kora" odavno nije karakteristična samo za butine i bokove, već se javlja i na potkolenicama, nadlakticama, kao i na donjem delu leđa.

Primarijus dr Aleksandar Adamović, dermatovenerolog, kaže da celulit jeste karakteristika ženskog pola i da on nastaje usled toga što polni ženski hormoni sprečavaju lipaze, zbog čega dolazi do nagomilavanja masnoća na određenim delovima tela. Muškarci nemaju celulit jer njihovi polni hormoni podstiču proces lipaza.

- Celulit je arhaičan naziv - kaže dr Adamović. - Medicina ga sada definiše kao ginoidnu lipoidnu distrofiju koja je posledica slabog vezivnog tkiva. A, s obzirom na to da savremena medicina prihvata holistički pristup to znači da je i izgled tela odlika zdravlja, pa se zbog toga može reći da je celulit estetsko-zdravstveni problem.

Da bi se uspešno rešili ružne "pomorandžine kore" najbitniji je način ishrane i kontinuirana fizička aktivnost.

Jelovnik protiv celulita može da bude raznolik, ali zajedničko je da se sasvim isključi masna hrane (masne vrste mesa i mlečnih proizvoda, pekarski proizvodi, pohovana hrana, prženje u dubokom ulju), gazirana pića, grickalice, slatkiši i alkohol. Savet je da se jede što više svežeg voća i povrća koji obiluju dijetnim vlaknima, ugljeni hidrati iz mahunarki i proteini sa manje masti. Neophodan je i smanjen unos kuhinjske soli i unos više od dva i po litra tečnosti na dan.

NIJE UVEK NASLEDANS OBZIROM na sve veći broj žena koje se suočavaju sa pojavom celulita i to već u adolescentskom dobu napušta se teza da je reč samo o naslednom faktoru. Uočeno je da ćerke imaju celulit iako ga njihove majke i bake nisu imale. Zato se danas glavnim "krivcem" za pojavu "pomorandžine kore" smatra uglavnom sedeći način života, kalorična ishrana, stres, nedovoljan unos tečnosti i nedovoljno fizičke aktivnosti.
Kada je o izboru fizičke aktivnosti reč, za efikasnu borbu protiv celulita preporučuju se sve vrste rekreacije - od vežbi za oblikovanje i zatezanje mišića do brojnih aerobnih treninga.

Kao najznačajniji oblik vid borbe protiv celulita stručnjaci za fitnes preporučuju trčanje i to dužih deonica. Jer, u prvih pola sata džoginga telo troši rezerve ugljenih hidrata, dok tek nakon 30 minuta počinje da crpi energiju iz masnoća.

Dokazanu efikasnost u borbi protiv celulita imaju i neki preparati koji se nanose na kožu. Pri njihovom izboru savet je da se koriste oni čije aktivne supstance imaju naučno dokazan efekat na razgradnju masnoća, kao što je enzim -mukopolisaharidaza, čije je delovanje dokazano i u kliničkoj praksi.

Naime, potkožno vezivno tkivo sačinjeno je od kolagena, elastina i osnovne supstance.

Osnovna supstanca je središte zadržavanja vode i mineralnih soli. Dobar gel "razbija celulit" depolimerizacijom mukopolisaharida, koje grade osnovnu supstancu, a isto tako razmekšava kolagen vezivnog tkiva. Tkivo postaje propustljivije za tečnosti i omogućava se lakša mobilizacija masti iz rezervi, kao i njihovo sagorevanje. Blaga masaža prilikom nanošenja preparata potpomaže izbacivanje tečnosti iz tkiva i izlučivanje štetnih materija stimulacijom cirkulacije.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar