SAD upozorava Sjevernu Koreju

SAD su poslale treću udarnu pomorsku grupu predvođenu nosačem aviona kao znak upozorenja Severnoj Koreji, javio je Glas Amerike.

Svijet 28.05.2017 | 21:05
SAD upozorava Sjevernu Koreju
"Ju-es-es Nimic", jedan od najvećih brodova na svetu, pridružiće se super nosačima aviona "Ju-es-es Karl Vinson" i "Ju-es-es Ronald Regan" u zapadnom Pacifiku, rekli su izvori.

Vojska SAD retko šalje tri nosača aviona u isti region, napominje Glas Amerike i navodi da je rastuća severnokorejska nuklearna i raketna pretnja viđena kao glavni bezbednosni izazov za predsednika Donalda Trampa, koji je obećao da će sprečiti tu zemlju da postane sposobna da izvede udare na SAD nuklearnim oružjem.

To je mogućnost za koju eksperti kažu da bi Pjongjang mogao da dosegne nakon 2020. godine.

Sedeći uz japanskog premijera Šinzoa Abea, Tramp je u petak malo pre početka sastanka Grupe G7 na Siciliji rekao da bi lideri G7 trebalo da imaju "poseban fokus na problem Severne Koreje".

U saopštenju Bele kuće izdatom u petak, kaže se da su se dvojica lidera složili da "pooštre sankcije protiv Severne Koreje" u pokušaju da spreče dalji razvoj severnokorejskog nuklearnog i programa razvoja balističkih raketa.

Vojska SAD, u međuvremenu, izvršiće probe sistema za obaranje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) po prvi put sledeće nedelje.

Namera je da se simulira napad severnokorejskog ICBM-a ciljanog na SAD.

Agencija za raketnu odbranu saopštila da je će testirati postojeći sistem za raketnu odbranu u utorak i pokušati da presretne ICBM. Pentagon je koristio zemaljski odbrambeni raketni sistem (GMD) kako bi presretao druge vrste raketa, ali nikada ICBM.

GMD je bio nestalan, uspešan u obaranju devet od 17 pokušaja protiv raketa bez interkontinentalnog kapaciteta, pre 1999. godine.

Poslednji test, u junu 2014, bio je uspešan - ali tri naknadna testa nisu uspela.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Baja

28.05.2017 22:30

Ništa joj ne smiju..

ODGOVORITE
Name

Nabijem

28.05.2017 22:40

Ih na garigana i Mc Kurmikovu aj objavi ako ti gzda da

ODGOVORITE
Name

Xx

29.05.2017 07:41

Bodite se smeri

ODGOVORITE
Name

yugosloven

29.05.2017 14:18

AMERIKANCI MOGU VAS ZA DVA MINUTA UNISTITI

ODGOVORITE