''Evropljani da se drže zajedno''

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas evropske zemlje da se drže zajedno u svjetlu novih neizvjesnosti u vezi sa SAD i drugim izazovima, poručivši da Evropa "mora da uzme svoju sudbinu u svoje ruke" pred Brexitom i predsjedničkim mandatom Donalda Trampa.

Svijet 28.05.2017 | 18:22
''Evropljani da se drže zajedno''
"Prošla su vremena u kojima smo mogli u potpunosti da računamo jedni na druge. To sam iskusila u protekla dva dana", rekla je Merkel na predizbornom skupu u Minhenu, preneo je AFP.

Ona je napomenula da, iako će Njemačka i Evropa nastojati da ostanu u dobrim odnosima sa Amerikom i Britanijom, "Evropljani moraju da se bore za sopstvenu sudbinu".

Kako je dodala, poseban akcenat treba staviti na tople odnose između Berlina i novoizabranog francuskog predsjednika Emanuela Makrona. Poruka Merkelove usledila je nakon što je američki predsjednik Donald Tramp izjavio juče da još nije donio odluku o tome da li će podržati Pariski sporazum o klimi.

"Konačnu odluku o Pariskom sporazumu doneću sledeće nedelje", napisao je Tramp na svom Twitter nalogu posljednjeg dana samita G7 u Italiji.

Rojters je naveo da predsjednik SAD nije želeo da se povinuje pritisku lidera drugih zemalja da podrži sporazum o klimi.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar