EU dala novi rok Turskoj

EU je Turskoj dala novi vremenski rok od 12 mjeseci za obnovu odnosa, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Svijet 27.05.2017 | 16:33
EU dala novi rok Turskoj
Erdogan je tokom povratka sa samita NATO u Briselu novinarima rekao da su se tokom sastanka Ankara i EU saglasili da će dati novi zamah odnosima te da će šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu sa kolegama iz Unije raditi na vremenskom roku.

Odnosi Turske sa EU, posebno sa Njemačkom, pogoršani su nakon niza diplomatskih sporova.  Erdogan je istakao da je pitanje bezviznog režima iznio tokom sastanaka sa zvaničnicima EU. 

Turska se početkom 2016. godne saglasila da će pomoći u smanjenju priliva migranata u Evropu a zauzvrat bi dobila bezvizni režim i tri milijarde evra finansijske pomoći. Međutim, Brisel želi da Ankara prvo promjeni svoje zakone za borbu protiv terorizma. 

Ankara je početkom ovog mjeseca spriječila posjetu poslanika njemačkog Bundestaga vojnicima stacioniranim u vazdušnoj bazi "Indžirlik" zbog čega je Berlin iznio mogućnost preseljenja snaga. Oko 250 njemačkih vojnika stacionirano je u "Indžirliku". 

Erdogan je tokom sastanka u Briselu njemačkom kancelaru Angeli Merkel rekao da će poslanicima biti dozvoljeno da posjete "Indžirlik" ukoliko Ministarstvo spoljnih poslova Ankari dostavi listu imena članova delegacije.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar