Dan rođenja srpskog pjesnika

Na današnji dan 1868. godine rođen je srpski pjesnik Aleksa Šantić, autor antologijskih pjesama "Ostajte ovdje", "Emina", "Veče na školju", "Ne vjeruj", Pretprazničko veče". . .

Republika Srpska 27.05.2017 | 10:08
Dan rođenja srpskog pjesnika
Šantić je rođen u Mostaru, gdje je proveo većinu života. Otac mu je umro u ranom djetinjstvu, pa je živio u porodici strica Miha zvanog "Adža". Imao je dva brata, Jeftana i Jakova, i sestru Persu, dok mu je druga sestra, Zorica, umrla još kao beba.

Pošto je živio u trgovačkoj porodici, ukućani nisu imali dovoljno razumijevanja za njegov talenat. Završio je trgovačku školu u Trstu i LJubljani, a potom se 1883. godine vratio u Mostar.

U gradu je zatekao "neobično mrtvilo", koje je bilo posljedica "ugušenog hercegovačkog ustanka protiv Austrije". U prvo vrijeme bio je prilično povučen, vodio je knjige u porodičnoj trgovini, te čitao listove i knjige do kojih je mogao doći u Mostaru.

Nekoliko godina kasnije započeo je svoj književni i društveni rad. Najveća djela stvarao je krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Početkom 1887. godine postao je saradnik "Goluba", zatim časopisa "Bosanska vila", te "Nove Zete", "Javora", "Otadžbine". Naredne godine osnovao je Srpsko pjevačko društvo "Gusle", a potom je izabran za prvog potpredsjednika mostarskog pododbora "Prosvjete". Pripadao je mostarskom krugu književnika okupljenom oko lista "Zora", koji je pokrenuo s Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem.

U Prvom svjetskom ratu austrougarske vlasti hapsile su ga kao istaknutog srpskog nacionalistu.

Na početku svog pjesničkog stvaralaštva bio je pod uticajem srpskih pjesnika Branka Radičevića, Jovana Jovanovića - Zmaja i Vojislava Ilića, ali je potom izgradio vlastiti pjesnički izraz, karakterističan po elegičnim i rodoljubivim motivima.

Svoju najveću pjesničku zrelost Šantić je dostigao između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najljepše pjesme. Šantićeva poezija je puna snažnih emocija, ljubavne tuge, ali i bola i prkosa za socijalno i nacionalno obespravljen narod kome je i sam pripadao. NJegova muza je na razmeđu ljubavi i rodoljublja, idealne drage i napaćenog naroda.

Rodoljubiva poezija je poezija rodne grude i domaćeg ognjišta /"Moja otadžbina"/, a u nekim od svojih najpotresnijih pjesama Šantić pjeva o patnji onih koji zauvijek napuštaju domovinu i odlaze u tuđi svijet /"Ostajte ovdje", "Hljeb"/. Šantić naglašava patnju i mučeništvo kao najvažnije momente u istorijskoj sudbini srpskog naroda /"Mi znamo sudbu"/.

LJubavna poezija mostarskog pjesnika razvila se pod jakim uticajem sevdalinke. Ambijent njegovih ljubavnih pjesama je ambijent bašte, behara, hamama, šedrvana..., a djevojke koje se pojavljaju u njegovim stihovima su skrivene ljepote, okićene đerdanima. Takva je pjesma "Emina", a duh te pjesme je toliko pogođen da je pjesma ušla u narod i pjeva se kao sevdalinka.

Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 3. februara 1914.

Umro je od tuberkuloze u Mostaru 2. februara 1924. godine.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

NN ZV

27.05.2017 14:12

Mostar grad sa istaknutom srpskom kulturom i tradicijom, a u kojem danas nema srba. Etnicko ciscenje srba sa "dinarske regije", i Kosova, mjesta osakle svi poticemo.

ODGOVORITE
Name

Jelena

27.05.2017 14:35

Poticem iz Mostara, i svaki ovakav clanak budi nostalgiju u meni. Ljudi koje vode Srbe vec duze vremena na zalost nije briga ne samo sto smo izbaceni iz doline Neretve nego sto ce i citava istocna Hercegovina uz ovakve trendove ostati pusta. 1-2 grada i u Republici Srpskoj se " napucavaju" , isto tako i u Srbiji i svi cemo se tamo preseliti ako ne odemo u inostranstvo. Ostajte ovdje....

Name

FaX

27.05.2017 16:58

I ptice na grani znaju da je ''Ostajte ovdje'' Santic posvetio Bosnjacima koji su se po dolasku Austrougarske, usljed presije kojoj su bili izlozeni, masovno iseljavali u Tursku. Samo to u 'Srninoj interpretaciji'' ne izgleda tako. No, u lazi su kratke noge, sto bi rekao nas narod.

ODGOVORITE