Molitva na mjestu srušene crkve

U Srpskoj Varoši u opštini Derventa služena je večernja molitva na temeljima stare crkve Pokrova Presvete Bogorodice koja je minirana u proteklom ratu, na Spasovdan 1992. godine.

Republika Srpska 25.05.2017 | 21:46
Molitva na mjestu srušene crkve
"Okupljanjem na temeljima stare crkve i molitvom odužujemo se precima koji su nas zadužili da tako činimo, jer su sagradili ovu svetinju 1851. godine, a prisjećamo se i datuma kada je crkva srušena", rekao je arhijerejski namjesnik protojerej-stavrofor Radojica Ćetković.

Temelji stare crkve osveštani su 1851. godine i od tog datuma je počeo prvi derventski vašar koji se održava svake godine oko praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Crkva je završena 1855. godine i osveštana na praznik Uspenja Presvete Bogorodice.

Ova svetinja minirana je i srušena u jutarnjim časovima na Spasovdan 4. juna 1992. godine kada je Derventa bila pod kontrolom Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH.

Ostaci crkve uklonjeni su i pohranjeni na manastirskom zemljištu u Donjoj Bišnji. Dio Časnog prijestola ugrađen je u manastirski hram, a čitava cigla u manastirsku ogradu i kapiju.

Prilikom raščišćavanja nađene su i 34 neeksplodirane protivtenkovske mine.

Nakon proteklog rata sagrađena je nova crkva u centru Dervente.

Kum ovogodišnjeg slavskog obreda bio je bračni par Anita i Nenad Panzalović, a za narednu godinu izabrana je Jelena Malinović.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

isprani moazk

25.05.2017 22:50

...objavit, a to mi je dovoljno...

ODGOVORITE
Name

Pantelija

26.05.2017 07:58

Bravo moji Srbi,nek ste mi živi i zdravi hiljade godina.Srbomrscima želim da pozive dugo i srećno sa svojom mržnjom.Bog prašta i njima a mi ne zaboravljamo njihova nedjela i sramotu.

Name

Petar

26.05.2017 10:21

Religija je jedna velika laz.Ljudi sta radite 21 je vijek.

ODGOVORITE