Promjene u ABA: Manje klubova, druga liga, Superkup!

Bord ABA lige saopštio je posle Skupštine klubova da će regionalno takmičenje naredne sezone, umesto dosadašnjih 14, brojati 12 klubova.

Košarka 24.05.2017 | 10:15
Promjene u ABA: Manje klubova, druga liga, Superkup!
Na sastanku u Zagrebu donet je niz odluka, naglašeno je da je iza lige još jedna izuzetno uspešna sezona, kao i iznet veliki broj planova za dalji razvitak košarke u regionu.

Još jednom je aktuelizovan plan stvaranja drugog ranga takmičenja, organizovanje Superkupa uoči svake sezone, odnosno dalji razgovori sa nacionalnim Savezima oko aktuelnih problema.

"Posle zaključka da je iza ABA liga j.t.d. izuzetno uspešna sezona, Skupština klubova je na sastanku održanom 23.5.2017. godine u hotelu International, u Zagrebu, donela niz odluka u cilju daljeg jačanja i unapređenja takmičenja. ABA liga j.t.d. se dodatno učvrstila kao veoma snažan brend i pokretač razvoja košarke u regionu, potvrdili su finansijski, sportski i marketinški izveštaji za sezonu 2016/17. U prilog tome takođe govori zadovoljstvo gledalaca, kao i veliki rast poseta na oficijelnom sajtu, aplikacijama i svim društvenim mrežama. ABA liga j.t.d. je po svim osnovama napravila korak napred, odgovorila na mnoge izazove i izgradila čvrst temelj za dalji razvoj. U skladu sa tim postavljene su jasne smernice i prioriteti u daljem radu. ABA liga j.t.d. je u sezoni 2016/17 ostvarila finansijsku dobit koja će u skladu sa jednoglasnom odlukom Skupštine biti ravnomerno podeljena na klubove učesnike. U cilju daljeg jačanja kvaliteta takmičenja, ali i zbog delikatnosti oko kalendara, većinskim brojem glasova Skupština ABA liga j.t.d. je odlučila da u sezoni 2017/18 učestvuje 12 klubova", navodi se u saopštenju regionalnog takmičenja.

Imajući ovo u vidu, znači da su bez po jednog mesta na Jadranu ostale Slovenija i Makedonija, koje su prošle sezone predstavljali Krka iz Novog Mesta, odnosno Karpoš Sokoli.

"U skladu sa ovim odlukama učesnici ABA lige j.t.d. u sezoni 2017/18 su: Cedevita, Zadar, Cibona, Union Olimpija, Igokea, Budućnost Voli, MZT Skopje Aerodrom i Mornar, dok će preostala četiri mesta iz Srbije biti određena na osnovu plasmana u Košarkaškoj ligi Srbije".

Čelnici lige su posle sastanka u hotelu Interkontinental u Zagrebu doneli odluku i o uvođenju Superkupa na početku sezone, koji će biti održan u Baru na jesen.

"Skupština ABA lige j.t.d. donela je odluku da uoči početka sezone 2017/18 bude organizovan Superkup u Baru sa željom da on postane tradicija i da okuplja najbolje ekipe. U cilju popularizacije i jačanja kvaliteta košarke u regionu, Skupština ABA lige j.t.d. je odlučila da tokom sezone 2017/18 organizuje turnire za uzrast do 19 godina".

Takođe, ponovo je aktuelizovano stvaranje drugog ranga ABA lige, u što kraćem mogućem roku, ali i srkenuta pažnja na važnost daljeg razgovora sa Savezima država.

"Stav Skupštine ABA lige j.t.d. je da je za dalji razvoj košarke u regionu, u što kraćem roku, neophodno pokrenuti drugu ABA ligu. Na ovom projektu će se intenzivno raditi, sa željom da u njegovoj realizaciji učestvuju svi košarkaški subjekti. U skladu sa tim, biće obavljeni razgovori sa zainteresovanim klubovima.Skupština ABA lige j.t.d. takođe smatra da je potrebno u što kraćem roku obaviti razgovore sa nacionalnim savezima kako bi se prevazišla trenutna situacija koja nije u interesu daljeg razvoja košarke u regionu. Kao i da klubovi iz država učenici ABA lige j.t.d. obave razgovore sa svojim nacionalnim savezima, a sve u cilju stvaranje idealnog ambijenta za razvoj košarke".

Kako se navodi, analizirajući aktuelnu situaciju u Evropi i regionu, kao i poziciju da i dalje ne postoji priznanje nacionalnih saveza, a sa ciljem da zaštitili interes osnivača ABA lige j.t.d, pravo igranja imaće klubovi koji su učestvovali u sezoni 2016/17, pri čemu prioritet imaju klubovi osnivači ABA lige j.t.d. (iz sezone 2015/16), poštujući podelu prema državama:

- Srbija – tri kluba
- Hrvatska – tri kluba
- Slovenija – jedan klub
- BiH – jedan klub
- Crna Gora – jedan klub
- Makedonija – jedan klub

* Dva mesta će pripasti klubovima iz država čiji su klubovi u sezoni 2016/17 ostvarili najbolje koeficijente. Odnosno, Srbiji i Crnoj Gori.

* Mesta iz Srbije će se popunjavati u skladu sa plasmanom ostvarenom na Košarkaškoj ligi Srbije, s obzirom na priznanje i saradnju sa ABA ligom j.t.d.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar