Ispisano "HDZ" na srpskoj crkvi

Na svim stranama tek okrečene i obnovljene pravoslavne crkve Svetog Georgija u mjestu Žegar u sjevernoj Dalmaciji velikim slovima ispisano je "HDZ".

Region 23.05.2017 | 17:47
Ispisano "HDZ" na srpskoj crkvi
Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je Srni da je ovo još jedna u nizu provokacija u posljednje vrijeme u Žegaru, koje je bilo čisto pravoslavno selo i u kojem ni danas nema drugih nacionalnosti, posebno ne Hrvata.

"Za HDZ ne mogu reći da je ustaški simbol, ali odakle u pravoslavnom selu, na pravoslavnom groblju, na pravoslavnoj crkvi, ako nije provokacija? Kada se kaže HDZ Srbi to shvataju kao ustašku poruku, kao i onu `Za dom spremni`. Mnogi ne prave razliku", kaže Štrbac.

On je podsjetio da je u posljednje vrijeme bilo mnogo provokacija kao što je odlazak Hrvata u Blajburg pod pokroviteljstvom Sabora, zatim u nedjelju, za vrijeme održavanja lokalnih izbora, odlazak cijelog rukovodstva Hrvatske, na čelu sa predsjednikom države, na misu u čast Alojziju Stepincu.

"Sve su to poruke Srbima da nisu poželjni u Hrvatskoj. To se posebno uklapa u rigorozno provođenje zakona o prebivalištu i nezakonito brisanje Srba iz prebivališta", ukazuje Štrbac.

Kada je riječ o brisanju Srba iz prebivališta, Štrbac je naveo da je, prema podacima iz Hrvatske, najmanje 67.000 izbrisanih, čime nisu obuhvaćena sva područja Hrvatske, već 11 županija.

"Srba ima i u ostalom delu Hrvatske i Zagrebu, što znači da može biti da je taj broj mnogo veći", rekao je Štrbac.

On kaže da se sa tim mogu povezati i pozivi Srbima u posljednje vrijeme da sami odvoze materijal od svojih srušenih kuća u ratu, kao i obavještenja na grobovima na kninskom groblju u kojima se navodi da se grobnice smatraju napuštenim jer se vlasnici nisu javili i nisu platili naknadu za održavanje grobnog mjesta.

"S jedne strane Hrvati se, kada pozivaju vlasnike porušenih kuća i preko napuštenih grobnica, ponašaju kao da rata nije bilo i da su ljudi otišli svojom voljom, dobrovoljno, u Australiju, Ameriku, Srbiju, a, sa druge strane, imamo ovakve poteze kao što su odlazak u Blajburg, na misu Stepincu i ova oznaka HDZ, kao i drugi ustaški simboli", rekao je Štrbac.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

DOXA

23.05.2017 18:04

Pa to su Bajine kolege...

ODGOVORITE
Name

live

23.05.2017 21:27

To Čović u prolazu pokazuje koliko voli Doblika

ODGOVORITE