Evroliga hoće i Francuze, traži poštovanje kao NBA!

Prvi čovek najjačeg takmičenja Đordi Bertomeu zatražio je od FIBA da tretira klubove učesnike Evrolige isto kao i NBA timove. "A, nisam video da njima neko preti", objasnio je Španac.

Košarka 24.05.2017 | 10:00
Evroliga hoće i Francuze, traži poštovanje kao NBA!
Najjače kontinentalno takmičenje - Evroligu i sledeće sezone igraće 16 timova i što se formata tiče tu su stvari potpuno jasne. Krajem maja, samo je preostalo da saznamo imena još tri učesnika, koje će dati VTB liga, Bundesliga i odluka čelnika o dobitniku "vajld kard" pozivnice.

Međutim u leto 2018. mogle bi da se dogode značajne promene. Pre svega, očekuje se da te novine budu usmerene ka proširenju takmičenja i novom ligaškom formatu od 20 timova.

U razgovoru sa novinarima u Istanbulu, prvi čovek najjačeg takmičenja Đordi Bertomeu otkrio je da mu je želja da u Evroligi u doglednom periodu ponovo vidi francuskog predstavnika.

Španac je govorio i o nemačkoj ligi, u kojoj se već "šuška" da bi Bajern mogao da dobije i višegodišnji ugovor.

"Veoma smo zainteresovani za Francusku, kao i za Nemačku. Hteli smo francuske timove u Evrokupu, ali problem nije bio do nas. Dobra stvar je što ćemo ih i dalje želeti, kao i oni nas. Projekat Evrolige sa 20 timova nije konačan i biće daljeg razvoja. Nemam sumnju da ćemo imati ekipe iz Francuske u Evrokupu sledeće sezone i cilj nam je da francuski tim u određenom trenutku nastupi i u Evroligi", objasnio je Španac.

Podsetimo da ove sezone učesnika u Evrokupu nisu dale Turska (što neće biti slučaj u novoj sezoni), kao ni Francuska, gde su Limož, Strazbur i Asvel već izneli stav da žele u to takmičenje.

Što se tiče neučešća igrača iz NBA lige i Evrolige u jesenjim i zimskim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, Bertomeu je ponovio poruku rukovodstvu FIBA.

"Poslednjih godinu i po imamo istu situaciju. Brojni su bili naši pokušaji da razgovaramo sa FIBA i da nađemo formulu za komunikaciju, ali nema odgovora druge strane. Pre određenog vremena, NBA je zvanično potvrdila da neće dopustiti igračima da učestvuju u FIBA kvalifikacijama. Nisam pročitao bilo kakvu izjavu o kažnjavanju NBA igrača. Ništa ne možete da učinite na silu", rekao je Bertomeu.

"Pretnje i isključenja ne vode ničemu. FIBA mora da poštuje odluku evroligaških klubova kao što poštuje i stav NBA ligaša. Reprezentacije su veoma važne i moraju da uključe najbolje igrače određenih zemalja. Ne verujem da će razvoju FIBA turnira doprineti kvalifikacije i utakmice sa igračima iz "drugog reda". Fleksibilni smo, videćemo kako se stvar odvija i definitivno ćemo odlučiti zajedno sa klubovima", dodao je Španac.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar