Intervju: Mamić nudio MILIONE za Živkovića!

Prvi čovek Dinama u razgovoru za TV Arena sport otkrio zanimljive detalje pregovora sa porodicama i agentima tri srpska talenta. Ispričao je i malo poznate anegdote iz kontakata sa velikim klubovima.

Fudbal 21.05.2017 | 00:00
Intervju: Mamić nudio MILIONE za Živkovića!
Kao "alfa i omega" Dinama, a za mnoge i prvi čovek tog sporta u Hrvatskoj, Zdravko Mamić u prethodnoj deceniji "i kusur" istakao se kao najveći autoritet među fudbalskim operativcima u regionu.

Paralelno sa osvajanjem čak 13 titula od 2000, već konstantnim učešćem njegovog kluba u grupnim fazama Lige šampiona i Lige Evrope, Mamić je pre svega najveću pažnju skretao (i skreće) svojom transfer politikom, kojom je napravio nekoliko poslova sa zaista vrtoglavim  novčanim iznosima.

U ekskluzivnom intervjuu za TV Arena sport, Zdravko Mamić otkrio je koliko je, grubo izračunato, Dinamo zaradio transferima u poslednjoj deceniji.

"U poslednjih 10 godina zaradili smo 210 ili 219 miliona, samo od transfera", izjavio je Mamić, odmah objasnivši svoje principe rada.

"To postižemo tako što stalno popravljamo infrastrukturu na kojoj naša deca rade, vršimo non-stop dodatne selekcije, a i deca van Hrvatske žele da dođu u Dinamo. Imamo dobar i stručan rad u omladinskoj školi, a zatim dolazi dobar imidž Dinama, hrvatske reprezentacije i pregovaračke veštine mene i mojih saradnika. To je naš 'know-how'"

Nabrojavši nekoliko zanimljivih detalja, Mamić je otkrio i malo poznatu priču o svojim neuspelim pokušajima da dovede tri srpska talenta.

"Zbog Ljajića sam se čak našao i sa njegovim ocem u Zagrebu, kao i sa njegovim agentom (Mladenom) Furtulom, čuvenim golmanom Partizana, a sada agentom. Tada je još bio maloletan kad smo počeli razgovore i sa svojim saradnicima sam išao u Beograd da ga gledamo, ali on se povredio i nije igrao na toj utakmici kada smo bili tamo. Dalje, za Andriju Živkovića sam ponudio pet miliona evra pre nego što je igrao u Partizanu i otklonio je ponudu. Njegovi agenti su rekli da nisu zainteresovani i nije tu samo Partizan odlučivao".

Upitan da li je zimus zaista hteo da dovede Mičela Donalda i Davida Babunskog, Mamić je sam otkrio i da je želeo i još jednog srpskog bisera - Nemanju Maksimovića.

"Ne izbegavam da pričam o Babunskom, ne mogu da vam kažem detalje, ali znam da je bio u Zagrebu, da je trenirao sa našom drugom ekipom i da naši treneri nisu bili za odluku da se on angažuje. To je ono što ja znam, a ako nisam u pravu neka ide na moju dušu. Kada je u pitanju Donald, on nam je bio ponuđen, o njemu smo razmišljali, ali nismo se odlučili za njega i nije bilo daljih koraka. Sa druge strane, jako sam se angažovao da dovedemo (Nemanju) Maksimovića, čak sam zvao i njegove roditelje i jako su prijatni ljudi. Izneli su komplimente za Dinamo, za mene, ali očito je tu bilo više stvari koje su odlučivale. Pričao sam i sa njegovim agentom, koji živi u Beču i zahvalili su mi se lepo".

Mamić je objasnio da ne bi imao problem da dovede srpskog fudbalera i da čak misli da bi to i trebalo da postane prirodan put za igrače iz naše zemlje.

"Nemam kompleks i mislim da je ozbiljan problem za razvoj Dinama to što srpski igrači ovde ne dolaze da igraju, jer bi bilo puno bolje da najbolji igrači Srbije dođu najpre u Dinamo, a onda da idu van. Nadam se da će se to promeniti, jer što bi odlazili u inostrane klubove, a ne u Dinamo, ako se želje i ambicije poklapaju", dodao je prvi čovek Zagrepčana.

"Totenhemovi milioni propali zbog roditelja"

Upitan da otkrije koji je njegov najveći transfer promašaj, bez dugo razmišljanja setio se pregovora sa Totenhemom o odlasku Aleha Halilovića (sada u Las Palmasu) i Tina Jedvaja (Bajer).

"Recimo, jedan od mojih lično, kao i klupskih najvećih promašaja bio je 'promašeni' transfer naša dva tinejdžera, Halilovića i Jedvaja u Totenhem, kada su imali 16 godina. Ako se sećate, Totenhem je prodao Bejla u Real za 100 miliona evra i onda je išao u investiciju svih 100 miliona u gotove igrače, pa su odlučili i da investiraju ozbiljan novac u dva klinca iz Dinama. Pregovarao sam u Totenhemu sa predsednikom Levijem, krenuli smo na 10 i završili na 25 miliona. To smo i potpisali".

Preokret u tom poslu se dogodio u Hrvatskoj.

"Došao sam u Zagreb, predstavio sam to roditeljima oba igrača i oni su se složili. Imali smo nekih obaveza tih dana oko kvalifikacija za Ligu šampiona i nismo žurili, smatrajući da ima vremena, da ćemo ići tamo za par dana... Međutim, u međuvremenu je jedan od roditelja promenio ploču i izmenio uslove, a Dinamo je već potpisao transfer. Mogu i otvoreno da kažem da je to uradio Halilovićev roditelj, koji je rekao da njegovo dete to ne zadovoljava. Posle toga sam se naljutio i ti transferi su propali. Naravno, uzrokovao sam ozbiljnu štetu Dinamu, jer smo ih potom prodali za skoro duplo manju cenu".

Jedvaj je potom otišao u Romu, a Halilović u Barselonu.

"U tom slučaju nisam upotrebio tehniku koja je lekovita, da u situaciji kada roditelj odbija odlazak svog deteta mi damo milion od svog dela, da bismo taj transfer realizovali i prihodovali spektakularan novac. Nije mi ovim cilj da se hvalim, već eto, da kažem i jednu pogrešnu procenu".

"Morate pokazati da niste kokošar"

Mamić je otkrio i interesantne detalje iz pregovora o transferu Eduarda u Arsenal i Luke Modrića u Totenhem.

"Sa Arsenom Vengerom sam pregovarao oko Dudua (Eduarda) i pre nego što smo počeli da razgovaramo rečeno mi je da će, uprkos postojećim agentima, novi agenti biti dva brata iz Pakistana. U suprotnom ne bi ni mogli da budu započeti razgovori. Kad smo ušli i nakon što sam pristao na ta dva agenta, razgovarali smo i bio je predsednik Arsenala na razgovoru i tretiraju vas kao Balkanca, kao nekoga koga će impresionirati i ko će 'brejknuti' na prvu loptu. Govorio sam 'Ne i ne', a oni su me pitali postoji li način da se dogovorimo. Rekao sam da postoji - samo ako me izuju iz cipela. Onda smo se smejali i dogovorili smo se za 15 miliona evra, a to je 2008. bio spektakularan transfer. On je posle nekog vremena hteo i Modrića, ali mi smo ga odbili.

Modrić je završio takođe u Londonu, ali na ove nedelje srušenom Vajt hart lejnu.

"Recimo, u tom slučaju, kad sam pregovarao sa predsednikom Totenhemna Levijem i direktorom Baldinijem, isto je tako krenulo. Levi je rekao da mi nudi 10 miliona evra keša. Rekao sam sinu da prevede predsedniku pitanje 'Da li mogu u miru da popijem ovaj čaj ili da se odmah dignem i da odem kući? Mom sinu je to bilo neugodno da prevede, a ja sam mu rekao da to prevede od reči do reči, pa sam potom povikao da idu u p**ku materinu i on i Levi i da od posla nema ništa. Ipak, razumeli su to i završili smo na 25 miliona evra. Morate pokazati da niste sitni mali igrač, 'kokošar' koga je jeftino kupiti", dodao je Mamić.

"Regionalna liga je stvar prošlosti"

Upitan da li će se ikad zaživeti zajednička fudbalska liga zemalja bivše Jugoslavije, Mamić odgovara da ne misli da je to više realno.

"Pre 15 godina sam bio najčešći zagovornik regionalne lige, jer je to nalagao razum i to su nalagali argumenti. Da se to desilo pre 15 godina ili pre 10, onda bi sigurno danas bila bolja situacija u našim ligama i uopšte na fudbalskom prostoru bivše Jugoslavije. Sada nisam popustio u tom ubeđenju, ali to više ne dolazi u obzir, jer to ne žele UEFA, ni nacionalni savezi određenih država nastalih raspadom Jugoslavije. Zašto bih ja nešto gurao protiv vetra? Svi smo taoci radikalnih pojedinaca koji reketare svoje klubove i koji ne razmišljaju. Danas kada nudite normalne argumente i vizije, onda kažu da niste normalni, a onaj ko žešće udari - taj diktira tempo. Regionalna liga je takmičenje u Ligi Evrope, Ligi šampiona i tome moramo da težimo, kao i podizanju regularnosti takmičenja na svim nivoima, podizanju fer pleja, infrastrukture i tu treba tražiti prostor za napredak"

Da li bi, ipak, voleo da vidi Dinamo na beogradskoj "Marakani"?

"To bi mi bio izazov i svaki normalan navijač i sportski radnik želi da vidi podizanje adrenalina, jedan takav sudar. Šta ti je veći kompliment nego da pobediš Zvezdu, Partizan ili Hajduk, koji su bili najveći rivali Dinama u istoriji? Nemam kompleks, naprotiv, voleo bih takve susrete!", podvukao je Mamić u intervjuu za TV Arena sport.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar