Promocija knjige "Krst na križu"

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je predstavljena knjiga Ratka Dmitrovića "Krst na križu", koja sadrži priloge za bolje razumijevanje srpsko-hrvatskih odnosa.

Republika Srpska 19.05.2017 | 07:48
Promocija knjige "Krst na križu"
Dmitrović je novinar-istraživač i generalni direktor srpske kompanije "Novosti", a porijeklom je sa teritorije današnje Hrvatske.

Autor je rekao novinarima da je knjiga plod njegovog višedecenijskog rada i bavljenja temom koja je u određenim trenucima bila dominantna u odnosima u bivšoj SFRJ, naročito između Srba i Hrvata.

"To je tema i odnos koji je bio ključan u bivšoj Jugoslaviji i još je dominantan u političkom i nacionalnom smislu, kao odnos između dva većinska naroda na ovom prostoru, koji određuje ostale odnose na mikroplanu i političku situaciju u ovom delu Balkana", naveo je Dmitrović.

Prema njegovim riječima, prokletstvo između Srba i Hrvata proističe iz malih razlika između dva naroda koji imaju isti korijen i isti jezik.

"Ono što ih je podelilo i što je inače prokletstvo ovog prostora to je verska komponenta, podela na verskoj osnovi unutar hrišćanstva na pravoslavlje i katoličanstvo, koja je istom žestinom izražena i između trećeg naroda koji ima isti koren, muslimana, sada Bošnjaka, koji su izašli iz hrišćanstva i prišli islamu", kaže Dmitrović.

On ističe da je, u smislu podjele, religija na ovim prostorima bila apsolutno dominantna kao pokretač, trajanje i kraj svega kada je riječ o politici i društvenim odnosima.

"Najlakše je manipulisati ljudima na poziciji onoga što nije vidljivo i što nije opipljivo, u sferi imaginacije, odnosno vere, tu je najlakše ostvariti podelu i možda čak nije prejaka ocena - mržnju", ocjenjuje Dmitrović.

Prema njegovim riječima, ključna strana te priče je konvertitstvo /prelaženje iz jedne vjere u drugu/, o čemu autor govori na 570 strana knjige "Krst na križu".

Dmitrović kaže da nije optimista po pitanju srpsko-hrvatskih odnosa u ovom vijeku.

"Mislim da bi militantni islam, kao opasnost koja preti ovom prostoru, mogao da napravi primirje dužeg trajanja unutar hrišćanstva između pravoslavaca i katolika, što se čak i vidi iz ponašanja Vatikana poslednjih 15 godina, posebno sa novim papom", rekao je on.

Kao primjer, Dmitrović navodi činjenicu da Vatikan, koji je prvi priznao secesiju i razbijanje Jugoslavije, nije priznao razbijanje Srbije, odnosno nije priznao Kosovo.

U razgovoru sa novinarima, Dmitrović je rekao da Evropa danas nema sistema, ni odbrane od militantnog islama, ističući da to ne treba poistovjećivati sa islamom kao religijom.

Autor knjige "Krst na križu" smatra da se kod političara na prostoru bivše Jugoslavije često pojavljuje "potreba" da zloupotrebljavaju vjeru, odnosno religiju, za ostvarenje svojih ciljeva, uz ocjenu da je to veoma opasno.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

jugoslovenka

19.05.2017 09:04

Ovu knjigu vrijedi procitat.Zel sto pre da je nabavim.

ODGOVORITE
Name

Миладин Ц. Симић

14.09.2017 19:02

Имам слично размишљање изражено у мом спису "У вртлогу ратова" E-mail: [email protected]

ODGOVORITE