Ivanić i Lajčak o stanju u BiH

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je večeras u Mostaru da BiH gubi proevropsku dinamiku i da mu se "čini da je interes za EU stao". "Potrošili smo godinu, a rezultat je ništa", rekao Ivanić, navodeći da će pokušati da stvari vrati krenu nabolje u BiH.

Bosna i Hercegovina 18.05.2017 | 22:15
Ivanić i Lajčak o stanju u BiH
Ima još godinu i po do izbora, a neki političari više razmišljaju o izborima nego o reformskoj agendi", rekao je Lajčak nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem s kojim je razgovarao o situaciji u BiH.
 
Lajčak je novinarima izjavio da je EU ozbiljna u pogledu BiH i da očekuje rezultat od BiH.
 
"Čini mi se kao da je interes za EU stao i da smo u staroj bh. priči `ko protiv koga`", dodao je Lajčak.
 
Poredeći situaciju kada je bio visoki predstavnik u BiH i današnje stanje, on je naveo da je BiH, ipak, napredovala.
 
Govoreći o izjavama zvaničnika Stejt departmenta Hojta Ji da jačaju nacionalne tenzije i da je BiH u riziku da postane propala zemlja, Lajčak je naveo da su na Balkanu vidljive tenzije, posebno između Srbije i Albanije, jer od albanskih političara dolaze neprihvatljive izjave.
 
"BiH ima svoju sudbinu u svojim rukama i ima perspektivu ulaska u EU", naglasio je Lajčak.
 
Kao razlog zastoja BiH, Lajčak je naveo komplikovan sistem, te ocjenu da su interesi političkih stranaka iznad interesa zemlje.
 
Ivanić je rekao da je u BiH nepotrebno potrošena godina dana zbog problema u vezi sa popisom, zatim zbog osporavanja proslave Dana Republike Srpske, te pokušaja pokretanja revizije tužbe protiv Srbije.
 
"Potrošili smo godinu, a rezultat je ništa. Ništa se nije dogodilo", dodao je Ivanić.
 
On je naglasio da će kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovo pokušati da vrati stvari u kolosijek, iako to nije lako.
 
Komentarišući Hojtove izjave, Ivanić je naveo da je činjenica da BiH ima problema, ali da na svim stranama ima onih koji bi da ovakva dejtonska BiH propadne.
 
"Jedni su za BiH bez entiteta, drugi za nezavisnu Republiku Srpsku, a treći za treći entitet", rekao je Ivanić, napominjući da je on za dejtonsku BiH.
 
Ivanić je izjavio da nacionalističke tenzije jačaju, ali je saglasan sa Lajčakom kada kaže da BiH nije na rubu propasti.
 
Izjavio je da prethodni sukobi oko praznika, revizije, popisa i ostalih političkih kriza nisu bili potrebni - te da su oni samo unazadili državu i njene građane.
 
Tvrdi da je zbog toga izgubljeno povjerenje, ali je dodao da treba raditi dalje, na poboljšanju BiH iako će to biti teško.
 
(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

I

19.05.2017 01:18

I sta zakljucise.Na kraju.

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

19.05.2017 04:14

E NAŠLA SE DVOJICA NEBITNIH MAHALUŠA !!!

ODGOVORITE