Pošta stradalim u avionskoj nesreći

- U Mostaru je danas održana komemoracija za petoro stradalih u avionskoj nesreći, među kojima troje djece, a skupu je prisustvovao veliki broj građana.

Bosna i Hercegovina 16.05.2017 | 16:37
Pošta stradalim u avionskoj nesreći
Komemoracija je održana u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" za poginule brata i sestru Lanu /11/ i osmogodišnjeg Luku Lovrić, devetogodišnjeg Armana Hadžiomerovića, studenta Muhameda Sipovića /20/, te pilota Ivana Karačića /53/.

Gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić rekao je na komemoraciji, kojoj su prisustvovale porodice poginulih, učenici osnovnih škola, sportski kolektivi, predstavnici institucija i brojni građani Mostara, da je ovaj grad zanijemio u tuzi.

On je dodao da je vijest o petoro poginulih u Mostar unijela veliku bol i osjećaj nemoći, te da je grad izgubio jedne od najboljih.

Predsjednik Aero-kluba "Mostar" Jurica Kolobarić rekao je da je Mostar grad avijacije u kojem se leti 110 godina, u kojem su se pravili avioni, školovali piloti, u kojem "Aero-klub" postoji 68 godina, ali da se ne pamti ovakva avionska nesreća.

On je naglasio da je pilot Ivan Karačić "živio da bi letio" i da mu je vazduhoplovstvo bilo odmah iza porodice.

Učenik Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" u Mostaru Josip Kolobarić oprostio se od Lane i Luke, rekavši da je njihov odlazak "slomio 1.000 srca" i ostavio dubok i bolan trag.

Direktor Osnovne škole u Zaliku DŽemal Juklo rekao je da je Arman Hadžiomerović bio jedan od najomiljenijih i najtalentovanijih učenika te škole.

"Arman je bio glumac koji obećava, maneken koji nije trebao učiti korake, fudbaler na kojeg je `Velež` računao", naveo je Juklo i napomenuo da je Arman nedavno imao jako zapažen nastup na školskoj priredbi kada je sve nasmijavao, te da je na završnoj priredbi, za kraj ove školske godine trebao biti mali princ.

Aida Kajan iz udruženja "Naša djeca", kao i socijalne ustanove "Kuća na pola puta", koja brine za djecu bez roditelja, rekla je da je pilot Ivan Karačić bio dio kolektiva tih institucija i nesebično brinuo o djeci bez roditelja.

"Ivan je bio više od zamjenskog oca djeci bez roditeljskog staranja, davao je nadu u bolje sutra djeci, bio je svjetlo koje je najljepšom bojom osvjetljavalo put, uvijek je imao pozitivno mišljenje", dodala je Kajanova.

Luka i Lana Lovrić danas će biti sahranjeni na rimokatoličkom groblju u naselju Dračevice, Arman Hadžiomerović na gradskom groblju Sutina, Ivan Karačić na rimokatoličkom groblju u Slipčićima, a Muhamed Sipović biće sahranjen u četvrtak, 18. maja, na groblju Sutina.

Avionska nesreća dogodila se u subotu, 13. maja, u 15.50 časova tokom panoramskog leta pod nazivom "Let iznad Mostara" u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" koju su organizovali Aero-klub "Mostar 1949" i Aerodrom Mostar.

U Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas je proglašen Dan žalosti.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar