Merkel i Makron "reformišu" EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas u Berlinu se sastala sa novim francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom. Merkel i Makron su naglasili potrebu reformisanja Evropske unije (EU).

Svijet 15.05.2017 | 22:12
Merkel i Makron "reformišu" EU
Merkel je nakon sastanka pozvala na, kako je kazala, novu dinamiku u odnosima između Berlina i Pariza, naglasivši da su interesi dvije zemlje blisko povezani.

Naglasila je, takođe, da je Njemačka u načelu spremna razgovarati i o izmjenama ugovora Evropske unije (EU) ukoliko je to potrebno.

"Bila bih spremna poduzeti takav korak, ali prvo moramo utvrditi šta želimo reformisati. S Njemačke tačke gledišta, moguće je izmijeniti ugovore EU-a", rekla je Merkel.

Dodala je da izbor novog francuskog predsjednika predstavlja dobru priliku da se brže postiže napredak i u cijeloj Evropi.

"Mi možemo čitavom ovom projektu udahnuti novu dinamiku. Njemačkoj će na duge staze ići dobro toliko dugo dok je Evropi dobro. A Evropi će biti dobro jedino sa snažnom Francuskom", rekla je Merkel.

Napomenula je na kraju da je veoma važno EU i evrozonu učiniti otpornima na krize.

"Zajedničko je uvjerenje da se sad ne smijemo baviti samo izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije, nego da prije svega moramo razmisliti na koji način možemo Evropsku uniju i prije svega evrozonu produbiti i učiniti otpornijom na krize", kazala je Merkel.

Makron je na konferenciji za medije pozvao na, kako je rekao, "istorijsko reformisanje" Evrope, dodajući da želi "manje birokratsku, a više zaštitničku Evropu".

Dodao je također da izmjene ugovora EU-a više neće biti tabu tema za Francusku.

"Prijeko potrebnim i dubokim reformama Evropske unije i evrozone potrebno je zajednički pristupiti", rekao je Makron, napominjući na kraju da će biti otvoren, direktan i konstruktivan partner Berlinu.

Inače, posjeta Njemačkoj novog francuskog predsjednika Macrona je njegova prva inostrana posjeta od stupanja na dužnost.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Global

15.05.2017 20:56

Rotšildova ekipa u naletu.

ODGOVORITE
Name

Propalo

16.05.2017 04:29

Propalo je to.Nema tu sta reformisati ko ni kod nas.

ODGOVORITE