Kiseonik stvara nove krvne sudove

Boravak u hiperbaričnoj komori posebno je dobar za dijabetičare. Pacijenti imaju seriju od 10 do 15 seansi koje ukupno traju od 60 do 80 minuta. Posle tretmana nivo šećera smanjuje se za dve jedinice.

Zdravlje 09.05.2017 | 07:59
Kiseonik stvara nove krvne sudove
BORAVAK u hiperbaričnoj komori najčešće se preporučuje obolelima od dijabetesa da bi se sanirale hronične komplikacije ove bolesti. Terapija koja podrazumeva udisanje 100 odsto čistog kiseonika smanjuje nivo povišenog šećera u krvi, a deluje i na komplikacije koje u organizmu nastaju zbog njega. Na Vojnomedicinskoj akademiji, jednoj od ustanova koja ima ovu komoru, oko 40 odsto pacijenta Centra za hiperbaričnu medicinu su dijabetičari.

Pukovnik primarijus doktor Milorad Rabrenović, načelnik Centra, kaže da pacijenati sa dijabetesom dolaze na preventivne tretmane, ali i da ima dosta onih kod kojih je već došlo do oštećenja.

- Najčešća komplikacija koju mi srećemo je polineuropatija, kod koje je karakteristično da se prvo izgubi osećaj za senzornu granu nerava, i to najčešće na stopalima - objašnjava dr Rabrenović.

- Oni zbog toga izgube osećaj za bol, pa se dešava da ne primete pojavu ranice ili povredu na stopalu, koja se često vrlo lako inficira. Uz polineuropatiju nastaje i angiopatija, gde dolazi do oštećenja krvnih sudova i ishemije, pa se javlja pečenje u nozi, bolovi pri dužem hodanju, hladnoća stopala i prstiju, a u nelečenim slučajevima razvija se i gangrena.

Tretmani u hiperbaričnoj komori određuju se individualno u zavisnosti od zdravstvenog stanja osobe. Pacijenti imaju seriju od 10 do 15 seansi koje ukupno traju od 60 do 80 minuta, a u slučajevima kada kod osobe postoje rane terapije traju i duže. Poboljšanje se, tvrdi naš sagovornik, vidi već posle nekoliko tretmana.

- Hiperbarični kiseonik koji se udiše do 20 puta se više rastvara u plazmi nego u normalnim uslovima, a rastvorljivost je u stvari lek - kaže dr Rabrenović.

- Tkiva na ovaj način dobijaju kiseonik mnogo više nego u normalnim uslovima, taj kiseonik je baktericidan, deluje antizapaljenski i stimuliše imuni sistem pacijenta. Takođe, daje bolju produkciju energije i stvara nove sitne krvne sudove koji zaobilaze oštećene krvne sudove i "hrane" tkivo. Primetili smo da kod pacijenata sa povišenim šećerom, posle boravka u komori dolazi do poboljšanja opšteg stanja, metabolički procesi se ubrzavaju, nivo šećera se smanjuje čak i do dve jedinice. To jeste privremeno smanjenje, ali pacijenti tvrde da je u nekom dužem periodu posle korišćenja komore, njihov nivo šećera znatno niži i stabilniji.

BEZ UPUTA 5.000 DINARATRETMANI u hiperbaričnoj komori u VMA, koja ima mali kapacitet od svega osam mesta, namenjeni su vojnim osiguranicima svih kategorija i vojnim penzionerima iz cele Srbije, koji ovde dolaze na uput. Civilni osiguranici plaćaju tretman i on košta 5.000 dinara. Uput od lekara u ovom slučaju nije potreban, neophodno je samo da zakažu termin u ovoj ustanovi i ponesu zdravstvenu dokumentaciju.

Doktor Rabrenović kaže da je kod rana nastalih zbog ishemije potrebno više vremena da se stvore novi krvni sudovi, ali da se posle većeg broja tretmana tkivo gotovo u potpunosti regeneriše. Za oporavak i vraćanje osetljivosti u stopalima, bolju cirkulaciju, i manji bol u nogama potrebno je vremena. Zato se ponovni dolazak preporučuje bar jednom godišnje.

Zbog specifičnih uslova u hiperbaričnoj komori, pre ulaska u komoru pacijenti ipak moraju da zadovolje određene kriterijume.

- Pluća, srce i uši moraju da budu u stanju da izdrže uslove u komori - kaže dr Rabrenović.

- U hiperbaričnu komoru ne smeju da idu osobe koje boluju od epilepsije, plućnih bolesti, astme i pneumotoraksa, osobe koji su imale operacije na ušima, pacijenti sa teškom kardiomiopatijom, kao i oni koji boluju i koji su imali neku malignu bolest. Veoma je bitno da dijabetičari sa hiperbaričnom terapijom preventivno krenu što ranije, jer na taj način šitite krvne sudove, oči, srce, pluća, bubrege, i ostale organe.

Novosti
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

DEGOTHIA

09.05.2017 18:48

PA BOGDANIĆ U BANJI U TESLIĆU IMA HPB KOMORU - KUPIO MU JE TATA !!!

ODGOVORITE