FPN provjerava Zubera i Čokorilo

Povodom informacije u medijima da su dr Radmila Čokorilo (docent na Fakultetu političkih nauka Banja Luka) i dr Ljubomir Zuber (vanredni profesor sa Filozofskog fakulteta Pale, angažovan i na Fakultetu političkih nauka) svoja akademska zvanja stekli na osnovu plagijata naučnih radova, želimo da javnost Republike Srpske obavijestimo o sljedećem:

Republika Srpska 09.05.2017 | 07:32
FPN provjerava Zubera i Čokorilo
Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci raspisao je konkurs za izbor jednog nastavnika na predmet Radio novinarstvo na koji su se prijavila tri kandidata, među kojima su i dr Ljubomir Zuber i dr Radmila Čokorilo. Komisija za izbor u zvanje još uvijek nije dostavila fakultetu završen izvještaj o izboru u zvanje tako da nije tačna informacija iznesena u medijima da je konkurs završen i da je dr Radmila Čokorilo izabrana u zvanje vanrednog profesora.

Podsjećamo javnost da tokom prethodnog konkursa za isti predmet, Nastavno-naučno vijeće FPN-a nije usvojilo izvještaj kojim se dr Radmila Čokorilo bira u zvanje vanrednog profesora, te je kompletna konkursna procedura ponovljena na osnovu odluke Senata Univerziteta u Banjoj Luci. Ovaj proces je još uvijek u toku.

U međuvremenu su se pojavile optužbe da su dr Ljubomir Zuber i dr Radmila Čokorilo prijavljujući se na konkurs priložili i plagirane radove. Budući da se radi o ozbiljnim optužbama, Fakultet političkih nauka obavještava javnost da će formirati posebnu komisiju koja će utvrditi da li su optužbe za plagijat osnovane. O ishodu rada komisije i o mjerama koje će FPN preduzeti povodom ovog slučaja – javnost će biti obaviještena.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci najstrože osuđuje sve potencijalne neetičke i nezakonite radnje članova akademske zajednice, a posebno onih koji su u ugovornom odnosu na našem fakultetu, te će preduzeti sve dostupne mjere da se eventualni počinioci ovakvih djela sankcionišu.

Fakultet političkih nauka ostaje privržen profesionalnim načelima visokog obrazovanja, te će nastaviti da i dalje na najvišem nivou obrazuje buduće politikologe, sociologe, socijalne radnike, novinare i komunikologe. To podrazumijeva i ranije utvrđenu praksu na našem fakultetu po kojoj su studenti generacije nagrađeni pripravničkim angažmanom, besplatnim master i doktorskim studijama i imaju prednost pri zapošljavanju na fakultetu. I dalje smatramo da je ovo dobra praksa jer stimuliše najbolje studente te kategorički odbacujemo optužbe u pojedinim medijima da time kršimo propisane norme pri zapošljavanju.

(Fakultet političkih nauka)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

b

09.05.2017 06:50

Koji crni fakultet kad pola novinara u jednoj prostoproširenoj rečenici napravi pet pravopisnih grešaka pri tom koristeći dvije riječi iz hrvatskog jezika!

ODGOVORITE
Name

Prof Boro T

09.05.2017 07:32

O cemu pricate? Odluka univerziteta da se najbolji zadržavaju postoji ali to ide bez javnog konkursa. Gospodo raspisali ste konkurs i sad mjesate babe i zabe. pa zar i vi mislite da su ljudi ovce pa da ovakva manipulativna saopštenja mogu progutati.

ODGOVORITE
Name

sve master do doktora

09.05.2017 08:08

Ima tu jos mnogo zvanja za provjeru na svim fakultetima. Siguran sam da je vise od pola (u periodu od 1991. god. do danasnjeg dana), doslo plagijatom do zvanja.

ODGOVORITE
Name

Olja

09.05.2017 08:16

Cokorilo nije u školi znala sastavit složnu rečenicu a sad ko neku doktor.To joj je politika Dodikovi omogućila.Bruka školstva.

ODGOVORITE
Name

Sve provjeriti

09.05.2017 08:19

Treba provjeriti sve diplome i one koji su ih kupili izbaciti iz drzavne sluzbe.Ma ja.Jasno.Dosta je bande i gangstera.Stetocina.

ODGOVORITE
Name

Student F.F. Pale

09.05.2017 08:48

Ne može biti ni jedan konkurs na novinarstvu a da se ne digne neka prasina. Obično je Zuber pokretač svih problema na fakultetu.

ODGOVORITE
Name

Orilo-gorilo

09.05.2017 09:25

Ljudi, treba preispitati ulogu onih koji su stvorili ambijent da se uopšte napravi jedan takav fakultet i da fabrikuje neznalice svake vrste. Provjerite ulogu Dodikovog tadašnjeg a i sadašnjeg Gebelsa Vasić Rajka koji je zarad ljubavi ( ali ne prema RS ) osnovao taj fakultet i počeo da fabrikuje novinare u čija se praktična (ne)znanja svakodnevno uvjeravamo. Elem, Rajkan je veći krivac i od same Čokorilo koja je tokom rata iz Bileće nešto kreštala i javljala se u program tadašnjeg radija i TV u Banjaluci.. kakav Rajkan, takvo mu i nasljeđe i zaostavština. Ali Rajkan im nije mogao biti uzor jer je kao novinarčić sarajevske televizije čamio u BL studiju, čekajući da mu Fadil Smajić da signal da krekeće, javljajući sadržaje komunalne problematike u emisiji koja se zvala LokomoB&L.

ODGOVORITE