Кo je Sputnjik, a ko zapadni satelit?

Redakciji Frontal. SRB, obratio se Saša Savićević, direktor agencije Sputnjik konsalting, sa molbom da objavimo njegov demanti na tvrdnje iznešene na RTRS.  

Svijet 08.05.2017 | 17:15
Кo je Sputnjik, a ko zapadni satelit?

Čitava pomama se digla oko toga što je neko od ovlaštenih odlučio da da besplatna prava za emitovanje Parade pobjede u Moskvi BN TV. RTRS je odmah povela kampanju, te tradicionalno brzajući i radeći po direktivi, a ne po pravilima profesije, napravila nekoliko kardinalnih omaški. Odnosno neistina.

Sašu Savićevića znamo i sa njim sarađujemo od samih početaka Frontala 2009. godine. Znamo ga i kao istaknutog rodoljuba, borca VRS, "prvog Srbina u svemiru", te zastupnika ruskih medija i direktora bratskog portala Vostok.rs, a nadasve kao prijatelja Frontal.SRB. Mi u njegov patriotizam nemamo razloga da sumnjamo, a pravo da iznesu svoje mišljenje kada ih ignorišu mediji glavnog toka i zloupotrebe državnog budžeta, davali smo i gorima od njega.

Prema njegovim riječima, uredništvo RTRS je prvo odbilo da objavi demant, zatim je pod prijetnjom sudske tužbe ipak to učinilo, o čemu svjedoči snimak ekrana koji objavljujemo, da bi već negdje danas oko 14 časova vijest koja je ranije bila na poveznici - misteriozno iščeznula.

Sada, kada je već istisnuta sa naslovne strane, te zbog konfuzne pretrage arhive mrežne stranice RTRS teško dostupna korisnicima, opet je vraćena. Ali mi, zbog objektivnog iformisanja javnosti na temu koja je pokrenuta, te zaštite od ponovnog iščezavanja, možemo samo reći: u njoj je pisalo sljedeće:

- Demanti Saše Savićevića na izvještavanje RTRS

Molim Vas da objavite moj demant na članke objavljene na Vašem portalu, kao i priloge u Dnevniku 2 i 3 od 05. maja 2017:

U vezi sa člankom "Zloupotreba Sputnjika za obračun sa Dodikom" u kojem su iznese netačne činjenice želim da kažem:

U spornom prilogu RTRS-a se navodi: "Isti mejl koji je sa zloupotrebljenim logom Sputnjika stigao na adresu ambasade", što se vidi iz gledanja priloga da je u našem mejlu upotrebljen logo naše Agencije Sputnik. Ovo je možda osnov za pravni spor, ali to trenutno nije ono što je bitno.



Takođe se navodi: "Dezinformisanjem javnosti i iznošenjem laži na račun kabineta predsjednika Republike i našeg odnosa prema ruskim medijima, Savićević, iz samo njemu znanih razloga, izmišlja konflikt".

Moji zaposleni niti ja, nismo nikada iznosili laži na račun kabineta predsjednika, te mislim da je neko ovim svjesno zloupotrijebio svoj položaj, kako bi pred javnošću i predsjednikom ocrnio nekoga, ko za to nije odgovoran. Ako postoji neki dokaz za navedeno, neka ga i iznese.

Postoje dva Sputnika – Sputniknjuz, osnovana 2014. godine u Moskvi, čiji je dio Sputnik Srbija, portal sa vijestima na srpskom jeziku koji ima i radio program. Srpski je jedan od 27 jezika na kojem se šire vijesti Sputnika. Sputnik Srbija od svog početka postiže odlične rezultate na informacionom planu i nadam se da će nastaviti odličan rad.

Druga agencija Sputnik je registrovana 2008. godine u Srbiji (matični broj 62200359) i zadužena je za distribuciju ruskih tv programa i vijesti u Jugoističnoj Evropi i Sjevernoj Africi. Sjedište joj je u Beogradu. To su kanali kao što su RT, Rusija24 i RTR Planeta, kao i prvi portal sa vijestima iz Rusije na srpskom jeziku – www.vostok.rs .

Ja rukovodim tom agencijom. Takođe imamo mnogo uspjeha na tom planu. Mnogo sam doprinio medijskom pozicioniranju Republike Srpske i njenih interesa na međunarodnom planu putem medija koje zastupam, besplatno iz patriotizma. Zahvaljujem na ovakvom tretmanu prozapadnih pojedinaca u aparatu vlasti Republike Srpske. Šta li se dešava tek onima što rade protiv interesa Republike Srpske?

U svom desetogodišnjem iskustvu sam shvatio da mnogi činovnici iz Republike Srpske nisu dorasli zadatku za koji su plaćeni, a to je medijska promocija i zaštita Republike Srpske u svijetu. Snaga i resursi se troše na međusrpska prepucavanja, a vrijeme i resursi odlaze u nepovrat. Na međunarodnom planu izgledamo kao neko pleme sa Кavkaza, a nismo takvi.

U Moskvi mnogi ne znaju da nas nađu na karti, a to je naša krivica. Lokalni međustranački odnosi u Republici Srpskoj nas ne zanimaju, već samo dobrobit Republike Srpske u cjelini.

Mi smo organizovali prve prenose Dana pobjede iz Moskve prije deset godina u regionu i odlučujemo kome dajemo besplatna prava za prenos tog i sličnih događaja. Кo želi prava da kupi, može da se obrati na za to određene kontakte.

Duboko uvažavam Republiku Srpsku kao tekovinu srpskog naroda, instituciju Predsjednika, kao i sve njene državne interese. Podržavam strateško opredjeljenje predsjednika Dodika prema jačanju veza sa Rusijom i na tom planu ću uvijek rado pomoći ako ne promijeni put. Nikad nećemo podržavati rad prozapadnih elemenata u vlasti Srpske, niti prećutkivati svoje mišljenje. Učestvovao sam u stvaranju Republike Srpske kao dvadesetogodišnji pripadnik Vojske Republike Srpske u kojoj nismo svi bili.

Da postoje dugogodišnji neopravdani pritisci na našu agenciju u Republici Srpskoj od strane prozapadnih pojedinaca – postoje i o tome su blagovremeno obavješteni relevantni organi u Ruskoj Federaciji i Republici Srpskoj. Sa ovakvim savezništvom ćemo baš dobiti informacioni rat.

Ova situacija mi uopšte nije stresna, već naprotiv, podigla mi je nivo adrenalina i pokazala ko stoji na kojim pozicijama.

Šta je sljedeeće?

Saša Savićević, direktor Agencije Sputnik

(Frontal.rs)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

???

08.05.2017 15:31

Bog me ubio ako je meni ovdje ista jasno! Kakva dva sputnjika kakvi bakrači ko koga zastupa! Ko je sad Savicevic za koga igra Itd stotinu nepoznanica

ODGOVORITE
Name

berlin

08.05.2017 16:47

Ja sam vidio da je taj se slikao sa Putinom u bg a nije platio :)

Name

Banjalucanin

08.05.2017 17:09

Ja paradu sutra gledam na ATV..Necu ni RTRS ni BN..

Name

si su neki 'biznismeni/tajkuni'

08.05.2017 16:16

Ovi ce se medjusobno potuci samo da bi pokazali ko je veci patriota i ko vise voli RS. A obojica muzu li muzu tu RS do beskonacnosti

ODGOVORITE
Name

bih

08.05.2017 16:48

Jeste, a narod u nasoj bosni jedinoj gladuje.

Name

Aa

08.05.2017 17:30

Vidjecemo ko će sutra prenositi paradu :-)

Name

Od gledanja prenosa parade se ne zivi bolje

08.05.2017 17:58

A hocemo li nakon prenosa parade [bez obzira ko je prenosio] bolje ziviti, hoce li nam biti vece plate, itd, itd

Name

Jednostavno

08.05.2017 16:16

Čiji su tenkovi koji su ga doveli na vlast? Čije su pare kojim kupuje vlast?

ODGOVORITE
Name

kuduz

08.05.2017 18:43

Znaju braca Rusi kome ce dati prenos parade..pametnom dosta..

ODGOVORITE
Name

Perica

08.05.2017 21:03

A čiji si ti tako pametan, blago nama.

Name

Re

09.05.2017 07:10

U pravu si Kuduz. Ti Perice imas problem ako ti nije jasno ciji je Kuduz. Bog zna nije tesko pogoditi ciji si ti bando crvena.