Protest zbog zastave Kosova

Ministar za rad i zapošljavanje u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, nakon što je položio venac na centralnom spomeniku u koncentacionom logoru Mauthauzen, napustio je komemoraciju.

Srbija 07.05.2017 | 14:39
Protest zbog zastave Kosova
On je komemoraciju napustio u znak protesta zbog prisustva delegacije samoproglašenog Kosova na skupu i uložio zvaničan protest.

Vulin je rekao da je delegacija Vlade Srbije položila svoj venac na grob stotine hiljada umorenih ljudi, koji to zaslužuju, kao što zaslužuju uspomenu i pažnju i hiljade Srba koji su tamo pobijeni.

"Zato smo položili naš venac i pokazali koliko poštujemo i cenimo sve one koji su ovde stradali i koliko cenimo ljudsku patnju i muku. Ali naša delegacija nije mogla da dozvoli da ćutke posmatramo kako se zastava lažne države Kosovo ovde predstavlja kao prava država i kako se pozivaju kao da su bili deo anifašističke koalicije", rekao je Vulin. 

On je istakao da samoproglašeno Kosovo "za nas nije država i ne može biti predstavljeno na bilo kakav drugačiji način, osim na način koji je dozvoljen".

"Ovde se to nažalost nije dogodilo. Danima već govorimo, evo i ovde govorimo, o tome kako nepoštovanje istorije može da dovede do zla. To se danas i desilo, kosovska zastava među državama ne može da bude, i to je zlo. Kosovska zastava nema šta da traži među članicama antihitelerovske koalicije, među zemljama pobednicama", poručio je Vulin.

On je naznačio da Srbija ne može da dozvoli da se preko njenog suvereniteta i njenog ponosa gazi na ovako brutalan način.

"Zato smo uložili i ulažemo zvaničan protest, zato smo napustili nastavak komemoracije. Naše žrtve su ispoštovane, sve žrtve ovde su ispoštovane, nismo dozvolili da se naše prisustvo na bilo koji način umanji, ali nećemo dozvoliti da se država Srbija gazi", rekao je ministar.

Vulin, koji predvodi državnu ceremoniju obeležavanja 72 godine od oslobađanja logora Mauthauzen u Austriji, prethodno je otkrio novu spomen-ploču posvećenu Srbima koji su život izgubili u tom logoru i položio venac na toj ploči i spomeniku Jugoslovenima poginulim u Drugom svetskom ratu.

Komemoraciji je prisustvovao i drzavni vrh Austrije.

(Agencije)
(Foto: Tanjug/Zoran Marković)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Skandalozno

07.05.2017 13:04

Stvarno ta bijedna Evropa je pogubila sve kriterijume.Bijedno da bijednije ne moze biti.Jos malo cemo Mengelea slaviti kao medicinskog vizionara.E bogami mi Srbi necemo.Ostali neka ispranog mozga slave.

ODGOVORITE
Name

Hm

07.05.2017 13:16

Srbi nikako da shvate da u medjunarodnim odnosima ne postoje vjeciti, ni prijatelji ni neprijatelji, nego samo interes.

ODGOVORITE
Name

Leko

07.05.2017 14:23

Samo da gledamo razumno i bez emocija Kosovo je za vecinu drzava drzava a druga je stvar sto to mi ne priznajemo.

ODGOVORITE
Name

KiKI

08.05.2017 08:33

Sam cin prisustva austrijske delegacije je sraman, za gospodina Vulina.

ODGOVORITE