Akcize: Poslanici nisu optimisti

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da se po četvrti put u srijedu, desetog maja,  izjašnjava o setu zakona o akcizama i depozitu u bankama u BiH.

Bosna i Hercegovina 06.05.2017 | 15:23
Akcize: Poslanici nisu optimisti
Međutim, većina poslanika u ovom domu ne gaji optimizam da će se situacija promijeniti i da će ovi zakoni proći.

Sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma BiH biće održana u ponedjeljak i ukoliko mišljenje komisije bude negativno, onda se o zakonu neće ni glasati, glasaće se o mišljenju komisije, a potom će se on vratiti komisiji. Ukoliko komisija po drugi put da negativno mišljenje, zakon se onda povlači iz procedure.

Safet Softić, potpredsjednik SDA, u petak je rekao da SDA očekuje da u srijedu bude usvojen set zakona o akcizama, jer se na taj način osiguravaju sredstva za ubrzanje izgradnje cestovne infrastrukture.

"Svi oni koji glasaju protiv akciza zaustavljaju napredak BiH", rekao je Softić, te negirao tvrdnje da bi povećanjem akciza došlo do lančanog poskupljenja druge robe u BiH. Naglasio je da SDA pozdravlja odluku Vlade FBiH koja je odlučila da plavim dizelom subvencionira poljoprivrednike u ovom entitetu.

Na novinarsku konstataciju da su na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma BiH "akcize pale" zbog poslanika SDA, Softić je izrazio očekivanje da će na predstojećoj sjednici poslanici u Klubu SDA, uključujući i Safera Demirovića, koji se nije pojavio na prošloj sjednici, a da o tome nije obavijestio ni Klub SDA u ovom domu, ipak podržati set zakona.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, ističe da nije optimista kada je u pitanju set zakona o akcizama.

"Sada više ništa nema sporno. Republika Srpska je davno riješila podsticaje poljoprivrednicima, a i FBiH je riješila. Sad nemaju opravdanje ovi što osporavaju donošenje zakona. Jedino mogu raditi to iz hira i inata" , kazala je Majkićeva.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a, kazao je da će ova stranka podržati akcize, ali da smatra da je Vijeće ministara BiH trebalo da poslanicima predstavi kompletan plan, kako će se trošiti novac i koliko je to novca.

Saša Magazinović iz SDP-a kaže da se stav ove stranke po pitanju akciza nije promijenio, a to je da neće podržati pomenuti zakon.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je zakona o akcizama trebalo posmatrati integralno, odnosno onako kako je predviđeno Reformskom agendom i razgovorima s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija. Kaže da to znači da je ovim zakonom trebalo obezbijediti podršku za sektor zdravstva i izgradnju puteva i autoputeva.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DEGOTHIA

06.05.2017 13:49

NE AKCIZAMA - TO JE NAČIN DA SE KONAČNO OBORI NEDEMOKRATSKA VLAST !!!

ODGOVORITE
Name

Imam osip od ovakvih

06.05.2017 13:54

Po 7000KM mjesečno za mlaćenje prazne slame, na kredit. Plus za doprinose.

ODGOVORITE
Name

Komšo

06.05.2017 18:34

Ne akcizama !

Name

borac

06.05.2017 15:43

Clan jedan direkor je uvijek u pravu. Clan dva direktor nije uvijek u pravu. Clan tri ako direktor nije u pravu stupa clan jedan na snagu. Takvi su nasi zakoni.

ODGOVORITE