Razbijena mreža pedofila

Američki Federalni istražni biro (FBI) i Europol objavili su rezultate istrage o međunarodnoj mreži pedofila nakon što je Stiven Chase (58), koji je autor jedne od internet stranica sa spornim sadržajem, pred sudom u Sjevernoj Karolini osuđen na kaznu zatvora dužu od 30 godina.

Svijet 06.05.2017 | 12:26
Razbijena mreža pedofila
Američki zvaničnici ističu da je Chase autor i administrator stranice sa dječijom pornografijom "Playpen", koja je prije zatvaranja imala više od 150.000 članova.
 
Članovi ove stranice su postavljali i posmatrali desetine hiljada fotografija i video-snimaka mladih žrtava kategorisanih po godinama, polu i prikazanoj seksualnoj aktivnosti.
 
U januaru 2015. godine FBI i Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenuli su operaciju "Mirotvorac" u sklopu napora za otkrivanje korisnika stranice "Playpen.
 
Operacija je naišla na podršku Europola i drugih policijskih i bezbjednosnih agencija širom svijeta što je rezultiralo sa 368 hapšenja ili presuda u Evropi i 350 u SAD.
 
FBI navodi da je identifikovano ili spašeno 296 djece koja su bila meta seksualnog zlostavljanja.
 
Chase je u augustu 2014. godine oformio stranicu "Playpen" na otvorenoj mreži "Tor", gdje korisnici mogu nesmetano i anonimno da komuniciraju preko "skrivenih" kanala.

(Srna) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kkkkk

06.05.2017 14:59

Bravo FBI, policijo!!! Samo proganjajte pedofile!!!

ODGOVORITE