Analiza: Rekonstrukcija Blaugrane...!

Prioritet desni bek i Inijestin naslednik - u obzir dolazi samo TOP klasa! Plan je nacrtan, ali da li je i izvodljiv?

Fudbal 06.05.2017 | 17:00
Analiza: Rekonstrukcija Blaugrane...!
Barselona štuca. U Španiji, Real je taj koji se pita oko titule. U Evropi, Barselona više nije ekipa pred kojom se protivnicima tresu noge. A Katalonci su navikli da budu na vrhu lanca ishrane. Ne pristaju na ništa manje. Pa tako lokalno Mundo Deportivo danas piše o velikoj letnjoj rekonstrukciji koja se sprema na stadionu Kamp Nou.

Prvi zadatak biće imenovanje novog trenera s obzirom na najavljeni rastanak sa Luisom Enrikeom. Trenutno se najveće šanse daju Ernestu Valverdeu, ali nije isključeno da dođe do preokreta.

Sportski direktor Robert Fernandez svejedno je već dobio spisak zadataka kad je u pitanju igrački kadar. Prioritet je potraga za desnim bekom, pošto se Serđi Roberto vraća u vezu, te naslednikom Andresa Inijeste. Jer iako je 32-godišnji as i dalje među najboljima na planetu on jednostavno više ne može da na vrhunskom nivou odigra 50 ili više utakmica u sezoni.

I tu stižemo do prve dileme: Marko Verati ili Filipe Kutinjo?

Iako se poslednjih dana pisalo o Juventusovom interesovanju za Veratija, Mundoizveštava da je menadžer veziste Pari Sen Žermena Donato Di Kampli već boravio na Kamp Nou i neformalno razgovarao sa čelnicima Barse. U katalonskom klubu su sigurni da bi on mogao da nasledi Inijestu, ali Parižani se sigurno neće pomiriti sa Markovimodlaskom. Zato bi fudbalerovi zastupnici uskoro trebalo da sednu za sto sa čelnicima francuskog kluba i porazgovaraju o budućnosti. Mada je malo verovatno da će ga PSŽ pustiti već ovog leta, bez obzira na tome što Blaugrana insistira na momentalnom dogovoru. Veratijevi menadžeri zato će insistirati na - ceni. Jer svi su na prodaju, barem tako smatraju najveći klubovi kad se okome na nekog igrača.

Druga opcija je Kutinjo s tim da je i Barsa tu u dilemi. Ne kad su u pitanju kvaliteti 24-godišnjeg Brazilca, već njegova pozicija. Kutinja ne vide toliko kao vezistu. Više kao napadača, a tu je već Barsa popunjena. Ima vic, tehniku, sve što se ceni na Kamp Nou... Ali kao i Verati - visoku cenu. Neće biti lako.

Ništa lakše ni kad je desni bek u pitanju, jer prvi pik Barse je već dugo vremena Ektor Beljerin, a Arsenal kategorički odbija da proda 22-godišnjeg fudbalera, iako posle ovosezonskih posrtanja ostaje bez argumenata.  Pravi bek za Barsu, ofanzivan, brz, mlad, imaju za njega Katalonci dugoročne planove. Žele da ga promovišu u naslednika Danija Alvesa. To što ove sezone nisu uspeli da odmene Brazilca stavlja se na dušu odlazećem treneru Enrikeu.

Na drugoj strani plan se zove Teo Ernandez, igrač Atletika na pozajmici u Alavesu. Robert Fernandez je prvi put za njega pitao još pre dve godine. Traže ga i Real, Bajern, Pari Sen Žermen i Liverpul, a otkupna klauzula u ugovoru relativno je niska - 24.000.000 evra.Mundo piše da je igračeva želja ipak Barselona uz ogradu da nije zadovoljan trenutnom finansijskom ponudom. Konkurencija u liku Đordija Albe nimalo ga ne plaši.

Za kraj, Mundo navodi i da će prvo pojačanje Barse verovatno ipak biti Đerar Deulofeu, koji se preporodio na pozajmiic u Milanu, ali je i dalje pod ugovorom sa Evertonom. Međutim, Barselona ima opciju da ga otkupi za 12.000.000 evra. Mada bi Deulofeunavodno najradije ostao u Italiji kako bi pokušao da se izbori za mesto na Svetskom prvenstvu 2018. I on se pita.

Sigurno je samo da je Barsa shvatila da više nema izbora - samo igrači vrhunske klase dolaze u obzir. Sasvim je drugo pitanje koliko su sve ove ideje izvodljive u realnosti.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar