Šverc oružja za Makedoniju

Vojnobezbednosna agencija Srbije zaplenila je veliku količinu oružja na jugu Srbije, koji je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju, a pretpostavlja se da je bio namenjen stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskh partija čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na KiM, piše "Blic", pozivajući se na izbore iz VBA.

Region 04.05.2017 | 07:42
Šverc oružja za Makedoniju
Prema tim izvorima, prošle nedelje zaplenjeno je nekoliko hiljada pušaka, mitraljeza, minobacača i ručnih bombi, koje su pripadnici VBA otkrili u blizini Preševa i Bujanovca, dok su jedan strani državljanin i dva državljanina Srbije albanske nacionalnosti pokušavali da ih ilegalnim kanalima prebace u Makedoniju.

"Reč je o velikom tovaru oružja koje je očigledno bilo namenjeno za upotrebu ako dođe do rasplamsavanja sukoba u Makedoniji ili možda upravo da bi se izazvali incidenti" navodi izvor "Blica" i dodaje da je pešadijsko naoružanje trebalo da posluži čak i za eventualno preuzimanje vlasti.

On dodaje da je ova akcija bila sastavni deo aktivnosti VBA ali i drugih bezbednosnih službi koje su u okviru pojačanih mera bezbednoti po naređenju državnog vrha svoje delovanje podigle na najiši nivo.

Akcija je obavljena u najvećoj tajnosti ali su o njoj obavešteni načelnik VBA i državni vrh koji je, kako navodi izvor "Blica", procenio da se ne ide u javnost sa ovom informacijom.

"Pemijer Vučić je smatrao da bi spekulcije o zapleni tolike količine oružja mogle da posluže nekima da doliju ulje na vatru u ionako rovite političke prilike u Makedoniji," kaže izvor "Blica".

On dodaje da su o celokpnoj aktivnosti obaveštene i nadležne makedonske službe.

"Istovremeno VBA je primetila i pojačano kretnje pripadnika albanske nacionalne manjine sa područja Preševa i Bujanovca prema Makedoniji prethodnih dana. Slično je i sa Albancima sa Kosova i to pre svega onima koji su poznati kao nekadašnji pripadnici OVK," dodaje sagovornik "Blica".

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Cica

04.05.2017 06:48

Odlicno,a ko kontrolise MAKEDONSKO ALBANSKU granicu tamo je sve ok,pa tamo mogu prokriumcariti sta hoce,i koliko hoce dajte molim vas ne budite smjesni.Veliki pozdrav za vojsku SRBIJE...

ODGOVORITE
Name

janko

04.05.2017 09:46

Cudi me da se ne pitas ko kontrolise granicu Kosova i Makedonije

Name

Hm

04.05.2017 08:43

Sve isto kao 90-te.

ODGOVORITE